Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Problemen bij de Trailer: Je paard staat er eindelijk in. En dan? Klep dicht en rijden?

Hè hè, eindelijk staat je paard in de trailer in plaats van voor de klep of aan de zijkant. Super gedaan, want dat kan best een uitdaging zijn (zie mijn eerste artikel "Problemen bij de Trailer: Waarom lokken zelden werkt” ), zeker als je paard een nare ervaring heeft gehad doordat hij een keer gesedeerd vervoerd is (wat voor effect dat kan hebben vertel ik in het tweede artikel "Waarom sederen problemen kan veroorzaken of verergeren" ). Maar hoe ga je nu verder? Gewoon de stang erachter, klep dicht en rijden? Ik zou heel even wachten als ik jou was, want door dit artikel te lezen kan je jezelf en je paard een heleboel stress en frustratie besparen. En tijd.


Wat kan je paard allemaal al wel?

Het proces van trailerladen en het vervoeren van je paard kan je in verschillende onderdelen opbreken. En eigenlijk wil je dat je bij al die onderdelen een vinkje kan zetten voordat je de eerste keer met je paard in de trailer op pad gaat.


Ga dus eerst eens voor jezelf de volgende checklist af:

Kan jouw paard…

O … langere tijd ontspannen stilstaan in de trailer?

O … vanaf elke plek in en buiten de trailer weer de trailer (verder) in komen als jij dat vraagt?

O … rustig blijven staan als er achter hem iets beweegt?

O … rustig blijven staan als er achter hem geluiden klinken?

O … rustig blijven staan als hij iets tegen zijn billen, benen en/of staart voelt?

O … rustig blijven staan als je de achterstang achter hem dichtdoet?

O … rustig blijven staan als je de laadklep sluit?

O … volledig de trailer in lopen als de voorstang in de trailer zit?

O … vast staan zonder te gaan hangen of te proberen zich los te trekken?

O … rustig blijven staan als jij de trailer uit gaat?

O … rustig blijven als de afstand tot zijn maatje(s) groter wordt?

O … rustig blijven staan als je een stukje gaat rijden met de trailer?

Heb je een of meer van de bovenstaande vragen niet kunnen afvinken, dan heb je huiswerk. Als je daarentegen zeker weet dat je paard al deze dingen kan zonder in de stress te schieten, is de kans dat het misgaat het kleinst en kan je met een gerust hart op pad. Natuurlijk kan er altijd onderweg nog iets gebeuren waardoor je paard de volgende keer niet graag mee wil, maar dan ligt het in ieder geval niet aan je voorbereiding.


Begin op tijd met trainen

Even een minder leuke boodschap: het kan heel goed zijn dat je een paar weken bezig bent voordat je kunt gaan rijden met de trailer. Zeker als je niet elke dag aan de slag kunt. En bij paarden die iets heftigs hebben meegemaakt voor, tijdens of vlak na het vervoer kan het helaas zelfs nog langer duren. Natuurlijk kan het ook enorm meevallen omdat je je paard al een heleboel dingen hebt geleerd, of omdat hij zich niet zo gauw druk maakt.

Neem vooral het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat je ruim op tijd begint met trainen in plaats van een week voordat je van stal gaat verhuizen of op wedstrijd wil. Valt het mee en ben je veel sneller klaar dan verwacht, dan hoef je je daar in ieder geval niet meer druk over te maken.


Train zoveel mogelijk onderdelen eerst op een andere plek

Als je bovenstaande checklist bent doorgelopen en je nog bijna niets hebt kunnen afvinken, zie je er misschien als een berg tegenop om te gaan beginnen. Ik zou je aanraden om de lijst van boven naar beneden af te werken. Neem je daar rustig de tijd voor, dan valt het vaak enorm mee.

Het goede nieuws is dat je veel van deze onderdelen in eerste instantie prima kunt oefenen zonder dat je je trailer hoeft neer te zetten. Dat scheelt in ieder geval een hoop geregel. Sterker nog, ik zou je juist aanraden om zoveel mogelijk eerst op een andere plek te trainen, voordat je met de trailer aan de gang gaat. Op die manier weet je zeker dat je geen last hebt van eventuele spanning die de trailer bij je paard oproept.


Voorbeeld: oefenen met de stang

Ga dus bijvoorbeeld in de bak aan de slag met beweging van een stangvormig voorwerp achter je paard. Laat een paar stalgenoten met een buis of springbalk achter jullie aanlopen en blijf zo nu en dan eens stilstaan terwijl je stalgenoten een pasje doorlopen. Door te beginnen met een grote afstand tussen de balk en de billen van je paard en die steeds verder te laten afnemen, snapt hij na een paar keer oefenen dat die balk geen bedreiging vormt. Je kunt je paard zelfs leren om die balk leuk te gaan vinden door hem te belonen als hij rustig blijft staan.

Gebruik vooral je inventiviteit om de verschillende onderdelen van de trailer na te bootsen, als je het maar veilig houdt voor je paard, voor jou en voor je helpers. Zet sowieso een cap op als je gaat trainen en werk het liefst in een afgesloten ruimte. Nog een voorbeeld om je te inspireren: een poetsplaats kan de beperkte breedte van je trailer prima nabootsen, maar je kunt natuurlijk ook een trailer namaken van hindernismateriaal en zeil.


Train daarna alles terwijl je paard in de trailer staat

Hebben je paard en jij alle situaties onder de knie buiten de trailer, dan is het tijd om het “in het echt” te gaan doen. Maak daarbij de kans op een positieve ervaring zo groot mogelijk. Werk in het begin met een lege trailer om de ruimte zo groot mogelijk te maken voor je paard. Let wel op dat je het voordeurtje dicht laat als je de voorstang eruit hebt gehaald. Paarden hebben namelijk geen zelfbeeld en denken dat ze prima door het deurtje passen.

Begin daarnaast altijd heel klein en bouw de moeilijkheidsgraad stukje bij beetje op. Laat je paard bijvoorbeeld eerst slechts 1 seconde in de trailer staan met beweging achter hem voordat je hem beloont, herhaal dat een paar keer en kijk dan of 2 seconden lukt. Een slim idee om voor wat afleiding te zorgen terwijl je paard in de trailer staat te wachten totdat hij er weer uit mag, is om een hooinet op te hangen, of om hem te belonen omdat hij steeds langer rustig naast je blijft staan.


Bouw het rijden met de trailer stapsgewijs op

Zodra je alle vragen uit de checklist met “ja” kunt beantwoorden, dan kan je het rijden met de trailer rustig gaan opbouwen. En met “rustig” bedoel ik eerst 2 meter achteruit en dan 2 meter vooruit rijden, waarna je je paard uitlaadt. Loopt hij vervolgens weer ontspannen de trailer in als je hem direct daarna opnieuw naar binnen vraagt, dan is dat een positief teken.

Herhaal die 2 meter achter- en voorwaarts een paar keer voordat je 5 meter naar achteren en naar voren rijdt. Gaat dit goed na een paar herhalingen, dan kan je 10 meter heen en weer proberen. Vervolgens een rondje op het erf, dan een rondje in de buurt (waarbij je dus op dezelfde plek uitstapt waar je je paard hebt ingeladen) en tenslotte laad je je paard op een veilige plek in de buurt van de stal een keer uit en in (als je weet dat je eventueel terug kunt lopen met je paard aan de hand, hoef je je daar in ieder geval niet druk om te maken).


Let op: ga echt pas naar de volgende stap als je paard zonder stress reageert op de vorige.


Hang je (mobiele) camera in de trailer

Als je een camera ophangt in de trailer, kan je achteraf (of live, als je een trailercamera gebruikt, of een babyfoon met beeld) zien hoe je paard reageert op het rijden. Je kunt je mobieltje met duct-tape tegen de voorkant aan plakken, maar er zijn ook statieven op de markt die je bijvoorbeeld op het raamkozijn vast kunt klemmen.


Let bij het bekijken van de beelden goed op eventuele stresssignalen!

  • Lichaamstaal die op spanning en angst wijst: een veel snellere ademhaling, zweten, opengesperde ogen en neusgaten, aangeklemde lippen, zichtbare kin, hoofd en hals hoog dragen, aangeklemde staart.
  • Gedrag dat kan wijzen op spanning en angst: stoppen met eten of stresseten (veel sneller dan normaal en bijna agressief een hap pakken), in de trailerlijn(en), de rand van de hooibak of iets anders bijten, mesten, heen en weer bewegen ook al rijd je rechtdoor, schrapen, snel heen en weer kijken, likken en kauwen, proberen om te draaien, hard snuiven, briesen, hinniken.

Zie je stresssignalen, kijk dan vooral of die afnemen na een of twee keer herhalen. Gebeurt dit niet, dan kan je beter een stap terug zetten in je opbouw.


Let ook op hoe het zit het met de balans van je paard!

Iets anders waar je naar kunt kijken als je een camera ophangt in de trailer is in hoeverre je paard in balans staat tijdens het rijden. Merk je dat je paard tegen de wand aan gaat hangen, of zijn voeten heel veel verzet, of juist stokstijf stilstaat zonder een vin te verroeren, dan is het belangrijk om langer te blijven stilstaan bij elke stap. Gun je je paard de tijd om te leren hoe hij het beste zijn evenwicht kan houden, dan zal hij met steeds meer zelfvertrouwen in de trailer kunnen staan. Na een tijdje zullen zelfs rotondes een fluitje van een cent voor hem zijn.


Kan je je paard ontspannen de trailer in leiden, zorg er dan vooral voor dat je in alle rust verder traint om zowel het afsluiten van de trailer als het vervoer even ontspannen te laten verlopen. Dan kunnen jullie over niet al te lange tijd samen zorgeloos de wijde wereld verkennen.


Wat vindt jouw paard van de trailer? Meh of yeah?


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gaat je paard de trailer niet in? Vliegt hij eruit als hij er net in staat, of na aankomst op jullie bestemming? Komt je paard elke keer bezweet, trillend of met een halve Mount Everest aan mest de trailer uit? Ik coach je graag om ervoor te zorgen dat ook jij weet wat je moet doen om ontspannen op stap te gaan met je paard. Stuur me een berichtje, dan hebben we het erover tijdens een gratis en vrijblijvend Blij Paard Blij Mens-gesprek.


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .