Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en blogs? Meld je dan aan voor Very Important Horse News, de nieuwsbrief van Very Important Horse.


Wanneer je paard NIET normaal doet

Er is een uitzondering op de regel dat je paard altijd normaal doet. Eentje maar...

Lees erover in dit korte artikel.

Klik hier om meer te lezen

Je paard doet ALTIJD normaal!

"Die knol moet gewoon normaal doen." Je wil niet weten hoe vaak ik die opmerking langs hoor komen. NEWSFLASH: je paard doet ALTIJD normaal. Want iets anders dan normaal doen kan hij niet eens. Paarden kunnen niet faken, je niet uitproberen en zich niet aanstellen.

Lees snel verder...

Klik hier om meer te lezen

Is jouw paard dominant, lui of een echte merrie?

Is jouw paard dominant, lui of een echte merrie? Of misschien een aansteller, een schooier of gewoon respectloos? Het nadeel van je paard een label opplakken is dat je onbewust bevestiging gaat zoeken voor dat label. Daar vertel ik je graag meer over.

Klik hier om meer te lezen

Mag jouw paard weleens nee zeggen?

Volgens mij zijn er weinig paarden fan van varkens. Ik ben er in ieder geval nog niet veel tegengekomen. Ook mijn bijrijdpaard Boy "vindt wat" van die dieren. En van degene die ze verzorgt. Als die op zijn terrein rondloopt in zijn overal en mondmasker, en helemaal als hij deur in deur uit gaat, is Boy van het padje. Hij springt opzij als er een beweging is aan de kant van de varkensstallen en gaat er met hoge snelheid vandoor als hij de boer in de smiezen krijgt.

Toen het leek alsof het wel goed zat met Boys spanning, wilde ik gaan rijden. En gebeurde er dit...

Klik hier om meer te lezen

Lacht jouw paard je uit?

Denk jij soms dat je paard je uitlacht? Bijvoorbeeld als je je paard uit de wei of paddock wil halen en hij precies op het moment dat jij hem zijn halster om wil doen zijn hoofd wegdraait en wegdraaft. Of dat hij elke keer een stapje van het opstapkrukje vandaan zet, zodat jij net niet bij de stijgbeugel kan. Of zijn hoofd telkens 1 cm hoger optilt zodat je zijn hoofdstel niet om kan doen. Zo irritant! Alsof je paard zijn tong uitsteekt en een lange neus naar je maakt.Je stalgenoten hebben je allang verteld dat je paard je uitprobeert, zich aanstelt of het erom doet. Dat je een keer streng moet zijn, zodat hij ophoudt met dat flauwe gedoe en jou als de leider gaat zien.

Jij twijfelt daaraan... En terecht! Ik vertel je graag waarom je helemaal gelijk hebt in dit artikel.

Klik hier om meer te lezen

Work hard, play hard!

Plezier lijkt een beetje ondergewaardeerd in de paardenwereld. Misschien ook omdat het bij velen zo om “het werk" draait. Niet voor niets worden paarden er regelmatig (onterecht!) van beschuldigd dat ze onder dat werk uit proberen te komen. Waarbij ik het interessant vind om na te denken over de vraag wie eigenlijk bepaald heeft dat paarden zouden moeten werken voor hun voer, maar dat is een ander verhaal.

Lees en bekijk hoe ik een stevige training samen met mijn bijrijdpaard afsluit met wat spelletjes.

Klik hier om meer te lezen

Al zet je je paard op rolschaatsen...

Ken jij ook iemand die continu haar of zijn paard leidt met een strak leidtouw? Zelfs probeert om die vierbenige schat zo de trailer in te trekken? En heb je haar of hem weleens horen klagen dat het wel lijkt alsof dat paard steeds minder makkelijk meeloopt? Dat kan heel goed kloppen!

Hier zijn wat tips.

Klik hier om meer te lezen

Voernijd - Deel 2

In deel 1 van dit blog over voernijd heb je kunnen lezen over wat voernijd precies is en wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. In dit tweede bespreken Shanna Rijke van Paddock Tweaks en ik de mogelijke gevolgen en natuurlijk de oplossingen die er zijn om voernijd te voorkomen en te verhelpen.

Klik hier om meer te lezen

Mogen paarden ook leren fietsen met zijwieltjes?

Paarden leren op dezelfde manier als mensen. Alleen maken we nogal eens de fout om de dingen die we vinden dat paarden moeten kunnen door onze menselijke bril te bekijken. Waardoor we die dingen niet anders kunnen zien dan simpel. Helaas kan dat voor een heleboel onnodige verwarring, frustratie en spanning zorgen. Vandaar dat ik ervoor pleit om je paard ook een stel zijwieltjes te gunnen als je hem iets nieuws wilt leren. Net als toen jij leerde fietsen.

Klik op de link om direct naar het artikel te gaan.

Klik hier om meer te lezen

Voernijd - Deel 1

Dit blog over voernijd heb ik samen met Shanna Rijke van Paddock Tweaks geschreven. We vonden dit beiden een belangrijk onderwerp waar veel misverstanden over bestaan en waar nog veel over te leren is. Het is een “probleem” dat potentieel grote gevolgen heeft. Shanna en ik vinden dit daarom een heel belangrijk onderwerp, dat wat ons betreft in de meeste gevallen goed en simpel op te lossen is. Vandaar dat we met elkaar in gesprek zijn gegaan over voernijd. Er is ontzettend veel over te vertellen en dit hebben we samengevat in onderstaand blog in twee delen. We bespreken de kaders, wat er eigenlijk onder voernijd valt en de oorzaken in deel 1. In deel 2 behandelen we de mogelijke gevolgen van en oplossingen voor voernijd.

Klik hier om meer te lezen

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.