Blogs en Artikelen

Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent. De komende tijd zal ik de blogs en artikelen die ik al gepubliceerd heb op de website van Man en Paard Coaching overhevelen naar deze nieuwe. Tot die tijd kan je ze uiteraard daar nog lezen.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en blogs? Meld je dan aan voor Motivatie in je Mailbox, de nieuwsbrief van Very Important Horse.


Wedstrijdstress - 'Ligt het aan mij of aan mijn paard?'

"Mijn Spanjaard heeft het echt in zich om verder te komen in de dressuur," begon ze, "alleen gaat het tijdens de wedstrijden telkens mis omdat hij zo gespannen is. Bij het inrijden is het helemaal een drama, want zodra er een ander paard te dicht bij ons komt, gaat hij rennen. Probeer dan eens ontspannen de ring binnen te komen. Ik wil hem graag naar het Z rijden, maar op deze manier lukt dat niet."

Deze en vergelijkbare verhalen kom ik regelmatig tegen en bij veel van deze verhalen blijkt het paard niet de "boosdoener" te zijn...

Klik hier om meer te lezen

#Omdenken als je paard drammerig is

Waar ik voorheen nogal eens kon blijven hangen in negativiteit als ik in mijn vrije tijd grondwerk deed met een paard of ging rijden, zoek ik tegenwoordig steeds vaker naar een positieve kijk op wat er gebeurt. #omdenken, met andere woorden. En dat helpt mij enorm om na de training met een zonnetje in mijn hoofd naar huis te gaan in plaats van een donderwolk. Daar vertel ik je graag meer over.

Klik hier om meer te lezen

Neem een time-out voor jezelf en je paard als je in je hoofd schiet

Als je nogal makkelijk in je hoofd schiet, zoals ik het noem, op het moment dat je paard iets onverwachts doet dan is een time-out nemen een must. En dan bedoel ik in dit geval niet alleen voor je paard, maar vooral voor jouzelf. Onder "in je hoofd schieten" versta ik overigens dat je heel hard gaat nadenken over wat er net is gebeurd, wat er in het verleden is misgegaan en wat er nog allemaal voor vervelends kan gaan gebeuren. Ik geef je graag tips om weer "uit je hoofd" te komen.

Klik hier om meer te lezen

Jeuk geeft je paard spanning

Tijdens een van mijn online masterclasses stelde een deelneemster een interessante vraag: "Kan zomereczeem zorgen voor extra spanning bij mijn paard?" Zoals wel vaker was mijn antwoord daarop: "Dat ligt eraan." Waarom ik dat vind lees je in dit korte artikel.

Klik hier om meer te lezen

Trigger stacking bij de trailer

Over het stapelen van spanning totdat het spanningsemmertje van je paard overloopt , ofwel trigger stacking, heb ik het al vaker gehad. Soms kom ik er iets subtielere vormen van tegen en ik denk dat het goed is om je ook daarvan bewust te zijn om frustratie te voorkomen tijdens je trainingen.

Klik hier om meer te lezen

Bijtgedrag bij paarden

Regelmatig nemen mensen contact met me op omdat hun paard vanuit het niets bijt. Een vervelend probleem om te hebben, want ook al zijn paardentanden niet scherp, paarden hebben wel veel kracht in hun kaken. Ze kunnen je dus flink pijn doen en zelfs (ernstig) verwonden. Zo las ik een keer over een amazone die haar vinger was kwijtgeraakt doordat haar paard die had afgebeten. Reden genoeg voor mij om degene die contact met me opneemt over dit probleem zo snel mogelijk te helpen om een oplossing te vinden.

In dit artikel lees je waarom paarden je kunnen bijten, hoe je dat oplost en wat je beter niet kunt doen.

Klik hier om meer te lezen

Waarom wisselen paarden adem met elkaar uit?

Als twee paarden elkaar ontmoeten, of ze elkaar nou kennen of niet, zullen ze altijd eerst met hun neuzen naar elkaar toe gaan, waarna ze elkaars adem opsnuiven. Afhankelijk van in hoeverre de paarden welkom zijn in elkaars persoonlijke ruimte zullen ze op een bepaalde manier op dat eerste contact reageren. Zo laten maatjes binnen een harem of groep via hun lichaamstaal blijken dat de ander welkom is, waarna ze elkaar gaan krauwen of simpelweg vlakbij elkaar gaan staan of liggen. Een hengst zal een hengstige merrie eerst neus-aan-neus benaderen. De merrie zal vervolgens duidelijk aan de hengst laten merken of ze klaar voor hem is of niet.

Meer over adem uitwisselen lees je in dit korte artikel.

Klik hier om meer te lezen

Ontspannen je paard leiden

Heb jij soms het idee dat je paard in een fractie van een seconde wortels uit zijn hoeven kan laten groeien die een paar meter de grond in steken? Zodat hij echt met geen mogelijkheid vooruit te krijgen is, hoe hard je ook aan je leidtouw trekt? Even een open deur: een potje touwtrekken met je paard of pony ga je niet winnen. Misschien dat je een mini-Shetje nog wel van zijn plek krijgt, maar ook die wegen rustig honderd kilo of meer en hebben flinke spieren. Dus zal ook dat niet heel makkelijk gaan. Daarbij is het helemaal niet nodig en allesbehalve leuk om elke keer het gevecht aan te gaan met je vierbener. Vind ik tenminste. Vandaar dat ik je graag een tip geef.

Klik hier om meer te lezen

Rijd jij ook onbewust met samengeknepen billen?

Zo! Dat was even confronterend! Een van de vragen op mijn spanningschecklist is "Zitten mijn billen tegen elkaar geknepen?" Al heel wat gespannen grondwerkers en amazones moesten die vraag schoorvoetend met "ja" beantwoorden tijdens mijn trainingen, waardoor ze leerden om ook hun derriere mee te nemen in het bewust ontspannen van hun lijf. Is dat bij jou ook een probleempunt? Ik dacht dat ik er geen last van had, maar dat bleek niet waar te zijn...

Klik hier om meer te lezen

Ik ben een idealist

Helaas... ik kan er niet meer omheen... Ik ben een idealist en lijd aan ernstige beroepsdeformatie. Overal waar ik paarden zie, begin ik automatisch in mijn hoofd plattegrondjes te schetsen om de meest fantastische paddock paradises te creëren. Ook als er nauwelijks ruimte is, want dan slaat mijn creativiteit helemaal op hol. Heb jij dat ook, of juist helemaal niet?

Klik hier om meer te lezen

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.