Blogs en Artikelen

Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent. De komende tijd zal ik de blogs en artikelen die ik al gepubliceerd heb op de website van Man en Paard Coaching overhevelen naar deze nieuwe. Tot die tijd kan je ze uiteraard daar nog lezen.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en blogs? Meld je dan aan voor Motivatie in je Mailbox, de nieuwsbrief van Very Important Horse.


Verbeter de band met je paard: doe niets

"Wat? Geintje zeker. Zo makkelijk kan het toch niet zijn?"

Toch wel. Want als je de connectie met je paard wilt verstevigen, dan is samen tijd doorbrengen zonder iets van elkaar te verwachten heel waardevol. Dus nu het weer warmer wordt en de dagen langer, kan ik je echt aanraden om eens bij je paard in de wei of paddock te gaan staan of zitten en gewoon ontspannen te kijken wat hij doet.

Klik hier om meer te lezen

Jouw reactie op spanning tijdens je buitenrit-2

In het eerste deel van dit artikel ging ik in op de acties die je kunt nemen als je paard alert is. In dit tweede deel bespreek ik wat je kunt doen (en beter niet kunt doen) als je paard nog meer spanning opbouwt en als hij op hol slaat. Van essentieel belang daarbij is om die acties van tevoren in een ontspannen situatie te oefenen en ze vaak te herhalen, zodat ze een gewoonte worden voor jou en je paard.

Klik hier om meer te lezen

Jouw reactie op spanning tijdens je buitenrit-1

Ook de vijfde factor die van je buitenrit een feestje of een flop kan maken gaat over jou. In het vorige deel had ik het er al over hoe belangrijk het is om zelf niet met een veel te vol spanningsemmertje te beginnen aan je buitenrit. Heb je wat dat betreft goed voor jezelf gezorgd - en dus ook indirect voor je paard - dan sta je in ieder geval niet al van tevoren met 1-0 achter. Maar hoe jij reageert als je paard iets spannend vindt is minstens net zo belangrijk.

[Dit is het eerste deel van het artikel "Hoe jij reageert als je paard iets spannend vindt tijdens jullie buitenrit"]

Klik hier om meer te lezen

Achtervolgingswaanzin

Sommige spannende situaties tijdens je buitenrit kan je helaas niet voorkomen. Zoals mensen die in hun onwetendheid of enthousiasme op een manier reageren die je paard nog verder van slag af maakt. Die bijvoorbeeld achter een struik gaan staan als je paard en jij eraan komen, zodat je paard denkt dat er een tijger op hem zit te wachten. Vlak achter je paard aan gaan rijden met een auto of ander voertuig is ook zo'n voorbeeld.

Klik hier om meer te lezen

Rechts van je paard lopen

Best onwennig is dat in het begin, toch? Waarschijnlijk heb je, net zoals ik toen ik begon met paardrijden, geleerd dat je altijd links van je paard moet lopen. En links moet op- en afstijgen. Behalve dat dit enorm achterhaald is, is het ook heel onhandig als je met je paard langs iets engs moet wat zich aan jullie rechterkant bevindt. Ik vertel je daar graag meer over.

Klik hier om meer te lezen

Waarom flemen paarden?

Het lijkt net alsof je paard lacht als hij zijn bovenlip optrekt, zijn neusgaten dichtdrukt, zijn nek en hoofd strekt en soms zelfs zijn ogen helemaal wegdraait - gek ziet het er sowieso uit. Maar waarom flemen paarden nou eigenlijk?

Klik hier om meer te lezen

Tips om te wandelen met je paard

Een wandeling maken met je paard is een goede voorbereiding op een ontspannen buitenrit. Op deze manier kun je de comfort zone van je paard vergroten, terwijl je naast je paard meer mogelijkheden hebt om hem te steunen als je langs uitdagende situaties loopt dan als je erop zit. Hier zijn wat tips om je wandeling nog behapbaarder te maken.

Klik hier om meer te lezen

Waarom staan paarden alert?

Opeens gaat je paard in standje giraf! Veel paarden vertonen dit gedrag regelmatig en op allerlei verschillende plekken. In de wei, op stal, in de bak, tijdens een buitenrit, tijdens een wedstrijd, als je ze van de wei naar de bak, trailer of paddock wilt brengen, op de poetsplaats, in de trailer - echt overal. Plotseling staan ze stokstijf stil met hun hoofd en hals omhoog, hun oren strak naar voren en hun aandacht op een punt gericht. Hierbij zijn de neusgaten en ogen iets verder dan normaal geopend. Het lijkt ook wel alsof je paard op zo’n moment even helemaal in zijn eigen wereld is en dat jouw (stem)signalen niet meer binnenkomen.

Lees in dit korte artikel wat er aan de hand kan zijn en wat je kunt doen.

Klik hier om meer te lezen

Pimp je paddock!

Op weg naar mijn klanten zie ik ze overal staan. Paardenhangplanten. Vierbeners die al dan niet gehuld in een deken in een zandpaddock of kaalgegraasd stukje wei met hangend hoofd een beetje staan te staan. Absoluut, het is beter dan 23 uur per dag op stal, maar ik vraag me soms af hoeveel ze bewegen na de dolle 5 minuten die ze hadden toen ze 's ochtends uit hun box kwamen...

Klik hier om meer te lezen

Paard laten zien wie de baas is

“Wat ik daarnet zag…” begint ze. Er klinkt ongeloof in haar stem. En nog iets… ze is geschokt. “Ik had net lekker gesprongen met mijn paard toen er een jong ruitertje in de baan kwam. Haar pony weigerde en het ruitertje viel van zijn rug. De pony rende weg waarop iedereen er achteraan ging. Na een paar rondjes hadden ze hem eindelijk te pakken, geven ze hem een paar schoppen!” Het is even stil. “Maar dat helpt toch helemaal niet? Wat vind jij daar nou van?”

Klik hier om meer te lezen

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.