Blogs en Artikelen

Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent. De komende tijd zal ik de blogs en artikelen die ik al gepubliceerd heb op de website van Man en Paard Coaching overhevelen naar deze nieuwe. Tot die tijd kan je ze uiteraard daar nog lezen.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en blogs? Meld je dan aan voor Motivatie in je Mailbox, de nieuwsbrief van Very Important Horse.


Bijtgedrag bij paarden

Regelmatig nemen mensen contact met me op omdat hun paard vanuit het niets bijt. Een vervelend probleem om te hebben, want ook al zijn paardentanden niet scherp, paarden hebben wel veel kracht in hun kaken. Ze kunnen je dus flink pijn doen en zelfs (ernstig) verwonden. Zo las ik een keer over een amazone die haar vinger was kwijtgeraakt doordat haar paard die had afgebeten. Reden genoeg voor mij om degene die contact met me opneemt over dit probleem zo snel mogelijk te helpen om een oplossing te vinden.

In dit artikel lees je waarom paarden je kunnen bijten, hoe je dat oplost en wat je beter niet kunt doen.

Klik hier om meer te lezen

Waarom wisselen paarden adem met elkaar uit?

Als twee paarden elkaar ontmoeten, of ze elkaar nou kennen of niet, zullen ze altijd eerst met hun neuzen naar elkaar toe gaan, waarna ze elkaars adem opsnuiven. Afhankelijk van in hoeverre de paarden welkom zijn in elkaars persoonlijke ruimte zullen ze op een bepaalde manier op dat eerste contact reageren. Zo laten maatjes binnen een harem of groep via hun lichaamstaal blijken dat de ander welkom is, waarna ze elkaar gaan krauwen of simpelweg vlakbij elkaar gaan staan of liggen. Een hengst zal een hengstige merrie eerst neus-aan-neus benaderen. De merrie zal vervolgens duidelijk aan de hengst laten merken of ze klaar voor hem is of niet.

Meer over adem uitwisselen lees je in dit korte artikel.

Klik hier om meer te lezen

Ontspannen je paard leiden

Heb jij soms het idee dat je paard in een fractie van een seconde wortels uit zijn hoeven kan laten groeien die een paar meter de grond in steken? Zodat hij echt met geen mogelijkheid vooruit te krijgen is, hoe hard je ook aan je leidtouw trekt? Even een open deur: een potje touwtrekken met je paard of pony ga je niet winnen. Misschien dat je een mini-Shetje nog wel van zijn plek krijgt, maar ook die wegen rustig honderd kilo of meer en hebben flinke spieren. Dus zal ook dat niet heel makkelijk gaan. Daarbij is het helemaal niet nodig en allesbehalve leuk om elke keer het gevecht aan te gaan met je vierbener. Vind ik tenminste. Vandaar dat ik je graag een tip geef.

Klik hier om meer te lezen

Rijd jij ook onbewust met samengeknepen billen?

Zo! Dat was even confronterend! Een van de vragen op mijn spanningschecklist is "Zitten mijn billen tegen elkaar geknepen?" Al heel wat gespannen grondwerkers en amazones moesten die vraag schoorvoetend met "ja" beantwoorden tijdens mijn trainingen, waardoor ze leerden om ook hun derriere mee te nemen in het bewust ontspannen van hun lijf. Is dat bij jou ook een probleempunt? Ik dacht dat ik er geen last van had, maar dat bleek niet waar te zijn...

Klik hier om meer te lezen

Ik ben een idealist

Helaas... ik kan er niet meer omheen... Ik ben een idealist en lijd aan ernstige beroepsdeformatie. Overal waar ik paarden zie, begin ik automatisch in mijn hoofd plattegrondjes te schetsen om de meest fantastische paddock paradises te creëren. Ook als er nauwelijks ruimte is, want dan slaat mijn creativiteit helemaal op hol. Heb jij dat ook, of juist helemaal niet?

Klik hier om meer te lezen

IK BEN TROTS OP JOU!

Ik ben trots op jou, jij die het anders wil voor je paard dan op de traditionele manier. Die tegen de stroom ingaat. Die de vreemde eend in de bijt is op stal. Waarom? Dat vertel ik je graag in deze blog.

Klik hier om meer te lezen

Wees vooral jezelf bij je paard!

Gisteren deelde ik een artikel van The Horse via mijn persoonlijke Facebook-site (Hester Stasse - stuur me graag een vriendschapsverzoek als je me ook daar wilt volgen) over de uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek. Een uitkomst waar ik persoonlijk niet zo blij mee was en een aantal volgers met mij. Want wat bleek, paarden zouden beter reageren als je babytaal tegen ze sprak dan bij "volwassen" taal. En ik ben dus niet zo van de "koetiekoetie"...

Klik hier om meer te lezen

Je paard belonen na de training

Ben jij ook iemand die haar/zijn paard na jullie training beloont met een extra lekkere emmer voer omdat hij het zo goed heeft gedaan? Ben je je bewust van welk gedrag je precies beloont? Zo niet, lees dan deze korte blog even.

Klik hier om meer te lezen

"Mijn paard is altijd wel een beetje narrig"

Bij het horen van een opmerking als "Mijn merrie is altijd wel een beetje narrig. Tja, zo is ze nou eenmaal." gaan mijn nekharen overeind staan. Paarden die narrig doen zijn nooit "nou eenmaal zo". Ze hebben altijd ofwel nu ergens last van, ofwel is er iets vervelends of pijnlijks gebeurd waar ze dat wat jij op dat moment doet mee associeren. Om dat duidelijk te maken laten ze een onvriendelijk gezicht zien. En dreigen ze om te bijten of trappen, dan wel bijten of trappen ze echt als jij niet op die waarschuwingen reageert. Ik vertel je graag over een voorbeeld uit mijn praktijk waarin een paard niet zomaar bleek te trappen en te bijten.

Klik hier om meer te lezen

Training afgeblazen vanwege de storm!

Vandaag heb ik in overleg een geplande erftraining uitgesteld naar volgende week. De reden? De harde wind.

Kiezen voor een zo hoog mogelijke kans op een succeservaring is namelijk een van de belangrijkste onderdelen van een goede training.

Klik hier om meer te lezen

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.