Hoe kan ik je helpen met je paard?

Wil jij ook (weer) genieten van en met je paard?


Maar is de werkelijkheid op dit moment...

* ... dat je elke wedstrijd hoopt dat er geen vlaggen hangen, of dat niemand zijn paraplu opsteekt, omdat je paard anders aan de kletter gaat?

* ... dat je veel tijd kwijt om je paard te vangen in de wei of paddock?

* ... dat je zo langzamerhand een trapje nodig hebt om zijn halster of hoofdstel om te doen en het dan nog 9 van de 10 keer niet lukt?

* ... dat je je kapot schaamt omdat je paard zich telkens misdraagt bij de hoefsmid, dierenarts of paardentandarts?

* ... dat je zo nu en dan je best moet doen om de hoeven en tanden van je pony te ontwijken als je wilt aansingelen, longeren of scheren?

* ... dat je paard door je heen banjert, of dat je als een vlaggetje achter hem aan wappert omdat hij zo nodig gras moet eten?

* ... of iets anders waar jij in ieder geval niet blij van wordt?


Wacht dan vooral niet te lang om daar wat aan te doen!

Reactie van Leonie Dijkstra:

Hester heeft mij en mijn paard Bibi (foto) enorm geholpen. Ik had veel angst, waardoor Bibi ook gespannen werd. Hester kijkt niet alleen naar het paard, maar juist ook naar het baasje. Samen zijn we met kleine stapjes steeds meer vertrouwen op gaan bouwen. Inmiddels durven zowel Bibi als ik al een heleboel meer dan een jaar geleden. Zonder Hester weet ik niet of we zo ver zouden zijn gekomen. Ik ben haar daarvoor ontzettend dankbaar! En Bibi ook 😉

Lacht jouw paard je uit? Hester van Very Important Horse helpt

Alsof je paard je staat uit te lachen... Zodat het nog moeilijker wordt om niet gefrustreerd te raken.

Heb je soms het idee dat je paard je voor de gek houdt?

Je weet dat paarden dat niet kunnen. En toch... De eerste keer dat het niet helemaal ging zoals jij wilde, kon je er nog om lachen, maar het is alsof het steeds erger wordt. Ondertussen krijg je zelfs tegenzin om met je paard aan de slag te gaan, terwijl je vroeger uitkeek naar elke seconde die je met hem kon doorbrengen. Je begint je echt af te vragen hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Straks wordt het misschien wel te gevaarlijk om je paard op een normale manier te leiden, te verzorgen, of te berijden; leuk is het sowieso niet meer.

Waarschijnlijk heb je van alles geprobeerd om jullie relatie te verbeteren. En hebben een heleboel mensen om je heen je verteld wat je zou moeten doen.

Alleen werkt het voor geen meter, of voel je je bijzonder ongemakkelijk bij de oplossingen die sommigen aandragen

De oplossing: coaching en training van Very Important Horse

Mijn naam is Hester Stasse en ik ben afgestudeerd als Paardengedragstherapeut aan de Tinley Academie (waar ik overigens ook docent ben geworden ondertussen) en als Instructeur Paard & Gedrag bij e-quine.com (ORUN Niveau 3 opleiding, erkend door KNHS en NOC*NSF, onder begeleiding van o.a. Annemarie van der Toorn). Daarnaast ben ik gediplomeerd Centered Riding Instructeur Level I, en Coach met Paard als Spiegel (via HorSense). Ik ben dus een echte gedragsspecialist op het gebied van zowel paarden als mensen. De afgelopen jaren heb ik met behulp van mijn trainingen die ik combineer met coaching al een heleboel paarden, pony’s en hun eigenaren kunnen helpen om beter met elkaar te leren communiceren.


Mijn missie is dan ook om paarden en mensen te helpen om meer plezier, ontspanning en vrijheid te vinden samen.


Ik werk zowel met target- en clickertraining (kijk even hier voor een praktijkvoorbeeld daarvan) als met de meer traditionele druk/druk weg-methode die bij de meeste vormen van Natural Horsemanship worden gebruikt. In het laatste geval is mijn streven om zo snel mogelijk met zo min mogelijk druk te werken. Afhankelijk van wat het beste past bij jou, je paard en waar je tegenaan loopt zal ik je adviseren om met een bepaalde trainingsvorm aan de slag te gaan. Sowieso is grondwerk voor mij de basis. Door naast je paard te trainen leer je zijn lichaamstaal veel beter lezen en bouw je jullie relatie letterlijk en figuurlijk van de grond af op.


Let op! Misschien is mijn manier van training en coaching niets voor jou.

Bijvoorbeeld…

… als je liever niet wil dat iemand anders je paard traint, of dat op een andere manier doet dan jij. Ik kan mensen met een andere trainingsfilosofie dan ik meestal prima helpen omdat ik precies weet hoe paarden leren. Als ik echter het idee heb dat je beter iets kan veranderen aan je aanpak, dan zal ik dat wel ter sprake brengen.

… als je stiekem de extra aandacht die je krijgt door het gedrag van je paard wel lekker vindt. Dat kan. Super dat je dat van jezelf weet. Alleen kan ik dan waarschijnlijk weinig toevoegen. ;-)

… als je niet voldoende tijd en/of zin hebt om ook zelf met je paard aan de slag te gaan en het liefst zou hebben dat iemand je paard gewoon even zou kunnen fiksen. Je paard is geen fiets en ik ben geen fietsenmaker. Dat wil ik trouwens ook niet zijn, want mijn ervaring is dat je paard en jij het verste komen als jijzelf vanaf het begin bij de trainingen betrokken bent.

... als je niet open staat voor wat je paard je vertelt via zijn gedrag en dat dat kan betekenen dat je beter iets kunt veranderen aan zijn rantsoen, huisvesting, of de manier van trainen.

... als je vindt dat een paard zijn plaats moet weten en van mij verwacht dat ik je paard even laat zien wie de baas is. Paarden zijn er niet op uit om jou te domineren; ze laten enkel via hun gedrag zien dat er iets niet klopt. Het is vervolgens aan ons om te ontdekken wat dat is zodat we je paard kunnen helpen om zich weer goed te gaan voelen en hij niet meer de behoefte heeft om zich "te misdragen".


Dus heb je het idee dat het om een van deze redenen niet gaat werken tussen ons? Even goede vrienden natuurlijk. In dat geval is het misschien handig om te weten dat ik regelmatig blogs en artikelen schrijf waar een heleboel tips in staan waar je zelf mee aan de slag kunt. Daarnaast kan ik je verwijzen naar een van mijn collega's.


Als je daarentegen...

* (weer) van en met je paard wilt genieten,

* wilt begrijpen waarom je pony zo doet,

* het fijn vindt om mee te denken over oplossingen die bij jullie passen,

* bereid bent om tijd te investeren in een betere relatie met je paard,

* het geduld hebt om de soms kleine stapjes te zetten die nodig zijn om een duurzaam resultaat te bereiken,

* klaar bent met alle goedbedoelde adviezen,

* en wilt leren hoe je het gedrag van je paard of pony zelf kunt veranderen,


dan hoor ik graag van je!

Hester Stasse van Very Important Horse
Vindt jouw paard het eng om geschoren te worden? Very Important Horse!

Reactie van Pauline van Deursen:

"Mijn pony Blaze (foto) had angst tijdens/voor het scheren. Door Hesters trainingen ben ik een stap terug gaan denken. Dus niet vanuit het scheren beginnen maar eerst leren dat het geluid niet eng is en daarna zachte trillingen erbij voegen. Ook niet op de poetstplaats beginnen, wat een benauwde ruimte was voor mijn pony, maar in de rijbak zodat ze zich niet opgesloten voelde. Allemaal kleine dingetjes waar je zelf niet aan denkt en die veel uit maken.

Het meeste aan de trainingen trok me Hesters creativiteit om het scheren minder eng te maken. Dus eerst het geluid op een telefoon en daarna met trillen erbij en toen een elektrische tandenborstel en zo langzame stapjes. Met tussendoor even een stukje lopen om te ontspannen. Veel positiviteit waarin Hester zelf alleen de aanwijzingen geeft en jij het uitvoert en dus leert.

Ik zou Hesters trainingen zeker aanbevelen. Ze zorgt voor rust, directe feedback en deskundige informatie. Hester, ga zo door! Het was heel leerzaam en fijn om dit probleem samen met jou op te lossen. Blaze laat het nu zelfs toe om haar benen en hoofd te scheren. Iets wat nooit mijn echte doel was maar heel fijn is dat dat toch lukt nu."

NB: Ik streef ernaar om binnen 2 werkdagen te antwoorden.

Bel, stuur me een mail*, app, of bericht via Facebook of Instagram om een datum te prikken voor een gratis en vrijblijvend inspiratiegesprek, zodat we samen kunnen kijken wat jou en je paard op dit moment het meeste helpt.


Tot gauw!

Hester, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

* Let op: Mijn reactie op je mail kan bij je ongewenste mail terechtkomen, dus houd vooral een oogje op je spam-box!


Waar ik je allemaal mee kan helpen:

* Je paard schrikt overal van;

* Je paard is niet te vangen in de wei of paddock;

* Je paard sleurt je overal mee naartoe of loopt door je heen;

* Je paard is enorm gespannen op de poetsplaats;

* Je paard is kopschuw;

* Je paard bijt, trapt of duwt je tegen de muur;

* Je paard is nog maar net bij jou en je wilt graag direct een goede basis met haar/hem opbouwen;

* Je paard heeft verlatingsangst;

* Je paard is bang van koeien, honden, grasmaaiers of (groot) verkeer;

* Je paard durft de trailer niet in, blijft niet staan in de trailer, kan niet worden afgesloten, en/of is gespannen tijdens het vervoer;

* Je paard wil niet van het erf af;

* Je paard blijft niet stilstaan bij de dierenarts, hoefsmid of paardentandarts;

* Je paard is niet te scheren;

* Je paard draait zich om tijdens een buitenrit of gaat bokken, steigeren, staken of juist racen;

* Je hebt zelf enorm veel spanning bij of op je paard.

* "Gewoon" een fijnere relatie opbouwen met je paard, zodat jullie meer ontspanning, plezier en vrijheid ervaren samen.

Je investering in jou en je paard

Een Vliegende Start - Adviesgesprek inclusief kennismakingstraining met als onderwerp gedrag, grondwerk, trailer, buitenrijden of een andere uitdaging (totale duur zo'n 1,5 tot 2 uur) --- 99 euro excl. reiskosten

Een schriftelijke analyse met uitgebreide trainingshandleiding bij je Vliegende Starttraining, zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen --- 25 euro

Losse gedrags-, schrik- en obstakel-, trailer-, buitenrij- of grondwerktraining bij jou op stal --- 50 euro/uur excl. reiskosten

5-urenstrippenkaart - 5 individuele gedrags-, grondwerk-, trailer- of buitenrijtrainingen bij jou op stal --- 240 euro excl. reiskosten, ofwel: 10 euro korting!


Hulp op Afstand - Drie diepgaande consulten via de telefoon, Skype of Zoom - 1 van een uur en 2 van een half uur - op basis van video-opnames en een uitgebreide vragenlijst om een oplossing te vinden voor de uitdaging waar jij tegenaan loopt met je paard, bijvoorbeeld bij het buitenrijden --- 99 euro

Een schriftelijke analyse met uitgebreide trainingshandleiding bij je Hulp op Afstand, zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen --- 25 euro

Los Consult op Afstand om specifieke, op jou en je paard afgestemde tips te krijgen (via de telefoon, Skype of Zoom), of om mij live mee te laten kijken via je telefoon en we via je oortjes met elkaar praten --- 50 euro/uur (een korter of langer gesprek dan een uur kan uiteraard ook)


Voor trainingen en workshops met groepen van twee of meer mensen gelden andere tarieven afhankelijk van de groepsgrootte en eventuele specifieke wensen - mail*, app of bel even om meer te weten te komen over de mogelijkheden. Zeker bij grotere groepen is het een aanrader om de training(en), clinic(s) of workshop(s) te combineren met een lezing over hetzelfde onderwerp.

* Mijn reactie op je mail komt soms bij de ongewenste mail terecht, dus houd je spam-box even in de gaten!


Alle hierboven genoemde prijzen zijn inclusief BTW. Opdrachten worden enkel aanvaard en uitgevoerd conform de van toepassing zijnde algemene voorwaarden. Uiteraard is betaling in termijnen ook mogelijk en ik sta open voor het ruilen van diensten. Stuur graag een mailtje om te bespreken wat haalbaar is voor jou.

Een gedrags-, grondwerk- of trailertraining duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur (de kennismakingstraining "Een Vliegende Start" inclusief adviesgesprek zo'n 1,5 tot 2 uur) en kan 1 of meerdere pauzes bevatten, afhankelijk van de leeftijd en ervaring van het paard.

Reiskostenschema

Paardengedragstrainingen vinden normaalgesproken plaats op de locatie waar het paard staat. Op aanvraag is het mogelijk om een training te boeken op een locatie in de buurt van Eindhoven (buitenbak). Hiervoor vraag ik een investering van 15 euro voor de huur van deze locatie.

De reiskosten zijn gebaseerd op de snelste route volgens Google Maps vanaf 5694 SP Son en Breugel. Hierbij hanteer ik standaardbedragen op basis van de reisafstand enkele reis volgens het bovenstaande schema.

Bij meerdere klanten op dezelfde dag in dezelfde regio gaan de reiskosten per bezochte locatie omlaag volgens datzelfde schema.

Afspraken wat verder van me vandaan probeer ik zoveel mogelijk op dezelfde dag te plannen. Kijk even hier of jouw paard toevallig aan een van de bestaande routes staat, of vraag een nieuwe aan.

Let op! Het is dus ook mogelijk om (vervolg)afspraken op afstand te maken. Hierbij stuur je me opnames van waar je tegenaanloopt en/of je trainingen, maar ik kan ook live meekijken als je je telefoon op een statief zet en oortjes gebruikt met een voldoende groot bereik.

Het tempo dat je paard aangeeft is leidend. De stappen die we maken zijn altijd zo groot als mogelijk is, en zo klein als nodig is.

NB: Ik streef ernaar om binnen 2 werkdagen te antwoorden.

Ook niet onbelangrijk: hoe snel kan je resultaat verwachten?

Meestal zal je de eerste keer dat ik bij jullie langskom al een verbetering kunnen zien. Soms heb je na die ene keer al genoeg informatie en tips om zelf verder te kunnen trainen, maar dat is helaas niet altijd het geval. Hoe snel je paard alternatief gedrag aanleert, hangt af van een aantal zaken:

* In hoeverre de omstandigheden waaronder je paard leeft tegemoet komen aan zijn natuurlijke behoeften (ruwvoer, ruimte, contact met andere paarden, rust, mentale uitdaging, voeding die aansluit bij zijn energiebehoefte).

* De leeftijd van je paard.

* Het karakter en het verleden van je paard.

* Hoeveel ervaring jij hebt met het omgaan met paarden.

* Hoe lang het gedrag al speelt.

* In hoeverre je paard het gedrag vertoont vanwege een traumatische ervaring.

* Of je de mogelijkheid hebt om de situatie waarin het gedrag optreedt (tijdelijk) te vermijden.

* In hoeverre je tijd en mogelijkheden hebt om zelf te trainen.

* Hoe vaak we samen aan de slag gaan.

* Of we tijdens de trainingen onderliggende problemen tegenkomen die het proces vertragen.

Het belangrijkste is om het tempo aan te houden dat je paard aangeeft. Op die manier zal de training niet zo spannend worden dat hij niets meer leert, want dat is het risico van te snel gaan. "Go slow to go fast," zoals Monty Roberts het zo treffend uitdrukte - een van de dingen waarin ik het met hem eens ben, maar dat geldt zeker niet voor alles wat hij zegt. ;-)