Mindset-Boost voor Paardenmensen

Is jouw paard zo zen als het maar zijn kan, maar ben jij een echt stresskonijn?


Met de bibbers in je benen naar je paard gaan. Met witte knokkels je leidtouw of teugels vasthouden. Met samengeknepen billen opstijgen. Met klotsende oksels door de bak of het bos rijden. Een diepe zucht van verlichting slaken als je weer heelhuids je rit, wedstrijd of route hebt kunnen afsluiten. Nachtmerries hebben van wat er allemaal fout is gegaan en hoe het de volgende keer nog slechter zou kunnen aflopen.

Allemaal voorbeelden die ik regelmatig langs hoor komen in de gesprekken die ik heb met paardenmensen. Maar die we wel het liefst buiten gehoorafstand van stalgenoten voeren, omdat angst en spanning naast of op je paard nog steeds best wel taboe is. Zij hebben niet de ervaringen met jouw (vorige) paard meegemaakt, of staan uberhaupt anders in het contact met paarden dan jij. En dus krijg je als je je onzekerheid een keertje uit steevast dingen te horen als "Kom op, zeg, hij is toch hartstikke braaf; hoe kan je daar dan bang voor zijn?"

Iedereen zegt dat je paard hartstikke braaf is, maar zij hebben niet meegemaakt wat jou is overkomen

Doe mee aan de gratis mini-masterclass "#blijmens - Leer ontspannen bij en op je Paard" op maandag 1 november. Schrijf je nu in via de knop.

Natuurlijk weet je dat die angst of spanning voor of op je paard nergens voor nodig is

Jij weet ook wel dat het geen reele angst is. Dat die spanning onnodig is. Dat je paard geen draak is. Eigenlijk zelfs een hartstikke lief dier is. Dat het sowieso niet persoonlijk bedoeld is. En dat die ene dolle rit, val, beet of trap niet opweegt tegen al die keren dat er niets gebeurde. Maar angst en spanning zijn niet reeel. Die is er gewoon, of het nou logisch is of niet. Bijvoorbeeld omdat je huidige of vorige paard je gebeten of getrapt heeft, of omdat je heel hard van zijn rug af bent gevallen toen hij op hol sloeg. Mogelijk zelfs in het ziekenhuis bent beland en een lange revalidatieperiode achter de rug hebt. En ook al ben je er wel zonder lichamelijke kleerscheuren vanaf gekomen, of kan je ondertussen weer alles doen wat je daarvoor ook deed, in je hoofd is er een flink litteken achtergebleven. En dat merk je nu elke keer dat je bij je paard bent, of misschien wel al zodra je aan hem denkt.

De wereld met je paard wordt steeds kleiner

Waarschijnlijk heb je gemerkt dat de wereld met je paard steeds kleiner wordt. Als je spanning voelde tijdens het buitenrijden besloot je op een bepaald moment misschien enkel nog een buitenrit te maken op een windstille dag bij een strakblauwe lucht. Vervolgens werd het hooguit een rondje om het erf, en daarna helemaal geen buitenritten meer. Was je al geen fan van buitenritten, dan kan het zijn dat je stopte om in de buitenbak te trainen als er veel wind stond, vervolgens al bij een rustig briesje, en je daarna enkel nog in de binnenbak ging rijden, waarna je besloot om alleen maar te rijden als je instructeur erbij was.

Als het om wedstrijdstress gaat, dan ben je mogelijk eerst enkel proeven op eigen terrein gaan rijden. Vervolgens heb je je ambitie om verder te komen in de dressuur, het springen of de reiningsport misschien maar helemaal aan de wilgen gehangen. Terwijl dat eigenlijk was waar je je paard voor had gekocht.

Worstel je met spanning in de omgang met je paard, dan merk je waarschijnlijk dat je steeds schrikachtiger wordt in de buurt van je paard. Kon je hem voorheen nog prima leiden, poetsen en voeren, nu maak je zelfs van zijn kleinste beweging al een sprong de andere kant op. Je vertrouwt hem alleen nog maar als hij aan twee kanten vastgebonden staat, of er een hek, schot of deur tussen jullie in is. Langzaam maar zeker laat je de verzorging meer en meer aan anderen over, totdat je nog maar zelden op stal komt.

Al met al geen situaties waar je blij van wordt. En ook geen situaties waar je langere tijd in wilt blijven hangen. Je weet dat doen alsof geen oplossing is, zeker niet omdat je paard daar feilloos doorheen prikt.

Het vertrouwen terug in je paard - daar worden jullie allebei blij van

Dus heb je twee opties:

  1. 1. Je paard verkopen;

  2. 2. Aan de slag met je angst.


In het eerste geval loop je het risico dat het paardenvirus vroeger of later weer oplaait. Misschien denk je nu dat je nooit meer een paard zou kopen als je die beslissing eenmaal genomen hebt, maar ik heb ondertussen al meerdere mensen ondersteund die dat uiteindelijk toch weer deden.

In het tweede geval is er werk aan de winkel. Misschien dat wat ademhalingsoefeningen, leren om bewust je spieren te ontspannen en regelmatig mediteren voldoende zijn voor jou en je op die manier voldoende rust vindt om weer veilig met je paard aan de slag te kunnen gaan. Maar misschien is er meer nodig. Of merk je na korte tijd dat je het zelf simpelweg niet voor elkaar krijgt.


Voor de laatstgenoemde groep paardenmensen heb ik iets nieuws op stapel staan:

Mindset-Boost voor Paardenmensen

In 10 weken help ik je om in plaats van een stresskonijn, even zen als je paard te worden.

In dit programma ligt de focus op jou, die 50% van de combinatie waar je als je heel eerlijk bent misschien net iets te weinig tijd, liefde en aandacht in steekt; je paard staat immers op nummer 1. ;-)

Denk je eens in hoe het zou zijn om ontspannen bij of op je paard te zitten

Al tijdens het traject zal je merken dat je steeds beter wordt in het ontspannen, ook in situaties waarvan je voorheen dacht dat dat nooit zou lukken. Je ziet hoe jullie contact week na week verbetert en dat jullie band steeds sterker wordt. Eindelijk durf je weer te dromen van die ontspannen ritten die je zo graag zou willen maken en dus zet je vol vertrouwen je eerste stappen op weg daar naartoe. Eindelijk kan je je voorstellen dat je straks niet meer hoeft te liegen als mensen je uitnodigen om gezellig samen te rijden of te wandelen. Eindelijk kan je stapje voor stapje alles gewoon zelf doen in plaats van dat je anderen moet vragen om het van je over te nemen. Maar vooral merk je dat het plezier in de omgang met en het rijden van je paard weer terugkeert en je paard het ook nog eens even leuk vindt als jij.


Hoe voelt dat?

Merk je hoe je onbewust een glimlach op je gezicht hebt gekregen? Dan ben jij degene waar ik naar op zoek ben! Omdat ik dit programma eerst een keer wil proefdraaien met een kleine groep van maximaal 5 deelnemers (v/m), kan je er voor een veel lagere investering dan normaal aan meedoen. Bijkomend voordeel is dat jij kan helpen om het vorm te geven, waardoor je zeker weet dat jouw specifieke aandachtspunten aan bod zullen komen.

Wat we gaan doen

In die tien weken ontmoeten we elkaar zes keer, waarvan vijf keer online. Sowieso wil ik je paard en jou tenminste een keer live ontmoeten, omdat ik heb gemerkt dat ik jullie gerichter kan ondersteunen als ik een duidelijk beeld heb van jullie relatie, reacties en omgeving. Drie van de coachingsessies zijn online in een groep, omdat het gewoon fijn is om met mensen te praten die met hetzelfde probleem worstelen als jij. Daarnaast coach ik je twee keer 1-op-1 via Zoom om je te helpen met de punten waar jij specifiek tegenaan loopt met je paard en jezelf.


Werken aan jezelf als paardenmens

Door te werken aan hoe jij naar jezelf, je omgeving en alle verwachtingen kijkt die beïnvloeden wat je doet, verander je het gevoel waarmee je met je paard aan de slag gaat. Dat is een belangrijke stap om de spanning die je hebt als je je paard leidt of rijdt te verlagen. Want als je aan allerlei eisen moet voldoen, dan legt dat een enorme druk op jullie contact en dat is precies wat je niet meer wil.

In feite staat je alarmsysteem iets te gevoelig afgesteld op dit moment. Uitschakelen is geen goed idee, want dat stemmetje in je hoofd kan je ook behoeden voor domme acties. Vandaar dat we het volume iets lager willen zetten. Zodat je wel luistert naar je gevoel, maar je niet laat verleiden om de beren op je pad te gaan knuffelen.


Het belangrijkste doel is om stappen te zetten op weg naar meer ontspanning, plezier en vrijheid met je paard(en)


Meer plezier en ontspanning samen met je paard - daar worden jullie allebei blij van!

De ingredienten van dit programma

* We beginnen je traject met een Vliegende Start - een kennismakingstraining-met-adviesgesprek bij jou op stal waarin ik uitgebreid inga op de situatie van jou en je paard en jullie begeleid om de eerste stap(pen) te zetten op weg naar meer ontspanning, plezier en vrijheid samen.

* 3 online coachingsessies van 1,5 - 2 uur samen met een kleine groep mensen (maximaal 5) die tegen hetzelfde aanlopen als jij.

* 2 online coachingsessies 1-op-1 van 1,5 - 2 uur, zodat we kunnen inzoomen op jouw specifieke pijnpunten en dromen.

* Tussentijdse begeleiding binnen een veilige besloten Facebook-groep.

* Een opname van jouw persoonlijke visualisatie mp3 om de droomsituatie met je paard nog levendiger te maken in je hoofd.

* Een handig werkboek waarin je je successen kunt bijhouden.

* Een schriftelijke versie van alle adviezen en tips die ik je heb gegeven, zodat je die op je gemak kunt nalezen en erbij kunt pakken als je even twijfelt.


Ik help jou om steviger in je rijlaarzen te staan en weer plezier te hebben met je paard voor een investering van slechts 497 euro incl. BTW., of vier termijnen van 130 euro incl. BTW. Let op: dit is een eenmalige aanbieding omdat het om een proefversie van dit programma gaat; de investering voor de uiteindelijke versie zal hoger liggen. Hier komen enkel reiskosten bij voor de live-afspraak. Er zijn slechts vijf plekken beschikbaar voor deze proefversie, dus laat vooral zo snel mogelijk weten dat je geinteresseerd bent, zodat je er niet naast grijpt.

Let op: Heb je de Vliegende Starttraining-met-Adviesgesprek al gedaan, dan trek ik die investering uiteraard van het bedrag af.

De data

* We beginnen op maandag 22 november 2021 om 19:30 uur met de eerste online sessie, waarin we kennismaken met elkaar en ik jullie vertel wat we allemaal gaan doen de komende 10 weken. Verder geef ik alvast de eerste tips zodat je gelijk al kunt beginnen met het vinden van meer ontspanning bij en op je paard.

* De tweede avond dat we bij elkaar komen - maandag 20 december - delen we onze ervaringen en gaan we o.a. aan de slag met je droomrit te visualiseren.

* De laatste avond dat we bij elkaar komen - maandag 31 januari 2022 - staat o.a. in het teken van successen delen en je volgende stappen plannen met je paard.

* Tussendoor plan ik twee online 1-op-1-sessies met je in zodat we kunnen focussen op de specifieke pijnpunten waar jij tegenaanloopt. Uiteraard zoeken we daarvoor een datum en een tijd die jou het beste uitkomt.

* De Vliegende Starttraining-met-Adviesgesprek bij jou op stal plan ik het liefste in de weken vlak voor of vlak na 22 november in, zodat ik mijn tips het beste kan afstemmen op jou, je paard en jullie locatie.


Lijkt het jou wel wat om in 10 weken even zen als je paard te worden?


Stuur me dan een berichtje via de mail of WhatsApp, dan maken we een vrijblijvende telefonische kennismakingsafspraak om samen te kijken of dit iets voor jou is.


Ik kijk er enorm naar uit om samen met jou flinke stappen te maken op weg naar meer ontspanning bij en op je paard!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden


PS: Ben je wel geinteresseerd, maar werken de aangegeven data niet voor jou? Stuur me dan even een berichtje, want wie weet zijn er meer mensen wie andere dagen en tijden beter uitkomen.

Allebei zen, zodat jullie maximaal kunnen genieten samen


GRATIS Mini-Masterclass over ontspannen bij/op je paard

Nu alvast meer weten over hoe je beter leert ontspannen bij of op je paard? Woensdag 6 oktober gaf ik een gratis mini-masterclass over dat onderwerp. Daarnaast vertelde ik over wat we gaan doen tijdens de proefversie van mijn nieuwe programma "Mindset-Boost voor Paardenmensen" dat op 18 oktober start.

Zou jij de opname van deze mini-masterclass graag willen zien? Laat het me me weten, dan stuur ik je de link naar de opname.

Een paar veelgestelde vragen


Waarom deels in een groep?

Omdat het fijn is om te ontdekken dat je niet de enige bent die met dit probleem worstelt. Kennismaken met gelijkgestemden voelt als een warm bad en dat is extra fijn als je de koude douche van kritische stalgenoten gewend bent.


Werkt dat wel, online?

Mijn ervaring met online coaching is heel positief. Je zit lekker in je eigen vertrouwde omgeving en kan je favoriete drankje erbij pakken in plaats van de thee of koffie die het net niet is. Verder heb je geen last van reisstress, ben je geen extra tijd kwijt omdat je eindeloos in de file staat, en is het veel makkelijker om een passend plekje in je agenda te vinden als je toch geen rekening hoeft te houden met reistijd.


Er zijn toch ook boeken en gratis workshops over dit onderwerp?

Dat klopt. Helemaal prima als je het eerst nog even zelf probeert, die boeken leest en die gratis workshops volgt. Maar hoe lang probeer je het al zelf? En hoe ver ben je op die manier gekomen? Of merk je dat het eigenlijk alleen maar erger wordt? Het voordeel van dit programma is dat ik de rol op me neem van paard- en mensvriendelijke stok achter de deur. Zodat je echt stappen gaat maken en blijft maken. Ennuh... de mensen die ik tot nu toe heb begeleid zeggen allemaal dat ze het veel eerder hadden moeten doen, omdat ze zich dan een heleboel ellende hadden bespaard. ;-) Maar dat terzijde. Mijn deur staat altijd open om het er vrijblijvend over te hebben, want ik wil natuurlijk niet dat je meedoet als je niet zeker weet dat dit iets voor jou is.