Hoe buitenrijden bij sommige mensen gaat:

* Het paard wil het erf niet af.

* Het paard is niet vooruit te branden op de heenweg.

* Het paard loopt te dribbelen.

* Het paard is continu aan het hinniken naar de thuisblijvers.

* Het paard loopt met zijn hoofd en hals omhoog, en zijn rug weggedrukt.

* Het paard gaat staken.

* Het paard keert om.

* Het paard schrikt overal van.

* Het paard gaat bokken.

* Het paard gaat steigeren.

* Het paard is nauwelijks in te houden op de terugweg.

* Het paard pakt het bit vast en gaat in galop terug richting stal.

Kortom, allesbehalve een ontspannen ritje met hun vierbenige maatje. (Ennuh... veel daarvan heb ik zelf ook meegemaakt; kijk bijvoorbeeld maar eens naar dit verhaal.)


Staken, steigeren, bokken, of op hol slaan als je met je paard naar buiten wilt? Daar is iets aan te doen!


Mij alvast horen praten over ontspannen buitenrijden? Dat kan via de gratis podcast van De Paardenpodcast, waarin Rianne Dekker van Horse In Mind me interviewt over waarom buitenrijden zo moeilijk kan zijn voor paarden, de do's en don'ts en nog veel meer.

Ontspannen op pad met je paard hoeft geen droom te blijven!


In mijn artikelreeks over ontspannen buitenrijden lees je wat je paard en jij nodig hebben om van jullie buitenrit (weer) een feestje te maken. Klik hier om het eerste artikel te lezen. Of bestel gelijk het e-book waarin ik alle artikelen verzameld heb en heb aangevuld met nog veel meer handige weetjes en tips.


Hoe het anders kan:

Je stijgt op en rijdt rustig van stal weg. Je paard heeft zijn hoofd en hals lekker laag en stapt in het tempo dat jij in gedachten had. Komen jullie langs iets spannends, dan kijk je daar samen even naar. Zonodig laat je je paard even snuffelen om te ontdekken dat er niets aan de hand is, waarna jullie rustig doorstappen. Je gaat draven en galopperen waar je wilt en geniet van de omgeving; je paard heeft het duidelijk net zo naar zijn zin als jij. Op de terugweg laat je je paard aan een losse teugel uitstappen; versnellen doet hij namelijk niet. Na een ontspannen ritje komen jullie terug bij stal, uitkijkend naar de volgende keer.


Droom jij hier ook van? Dan help ik jullie graag op weg!


Dat kan bij jou op stal of op afstand - wat voor jou het beste voelt!

Belangrijk om het tempo van je paard te volgen

Veel paarden die problemen hebben tijdens het buitenrijden, hebben last van verlatingsangst of vinden het moeilijk om bekend terrein te verlaten. Als je je paard dwingt om te snel te ver van stal vandaan te gaan, dan kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Bokken, steigeren, in blinde paniek terug richting stal - ik hoef je vast niet uit te leggen dat zowel je paard als jijzelf hierdoor kan verongelukken... Het allerbelangrijkste is dan ook om kleine stapjes te maken bij het vergroten van de comfort zone van je paard. Reageert hij enorm gespannen? Dan is dat een duidelijk teken dat je te snel bent gegaan.


Coaching en training van je paard EN jou

Verlatingsangst is niet de enige factor die van jullie buitenrit een flop kan maken. Er zijn er in totaal 5 en die hebben niet alleen met je paard, maar ook met jou te maken. Vandaar dat ik behalve met je paard, ook met jou aan de slag ga. Zeker als je een negatieve ervaring hebt gehad met buitenrijden, is het belangrijk om aan je eigen ontspanning te werken. Want zoals je waarschijnlijk wel weet, kan jouw spanning ervoor zorgen dat je paard gespannen raakt. Weet je je eigen spanning niet los te laten, dan kunnen jullie in een vicieuze cirkel belanden met alle gevolgen vandien.

We gaan dan ook spannende situaties opzoeken, zodat zowel je paard als jij leert om daarmee om te gaan. Uiteraard zullen we dat in eerste instantie in de veilige omgeving van de bak, paddock of wei doen, maar naarmate we verder komen met de trainingen, ga ik ook onderdelen van een schriktraining in het bos of op een veld in de buurt van stal introduceren.


Na mijn trainingen...

* begrijp jij je paard beter en je paard jou.

* weet je welke signalen je paard geeft om te laten merken dat hij het spannend vindt en heb je geleerd hoe je hem kunt helpen om rustig te worden.

* ben je je bewust van je eigen spanning en hoe je die loslaat.

* ben je ook op momenten dat je paard zijn dag niet heeft in staat om je aanpak zo aan te passen dat jullie toch samen genieten.

* weet je wat je moet doen om ongewenst gedrag te voorkomen en hoe je het kunt omzetten in positief gedrag.


Ofwel: #Blijpaard en #Blijmens

Reactie van Tessa:

"Na veel twijfelen contact gezocht met Hester. Buitenrijden zonder problemen, angst of steigeren was wat ik enorm graag zou willen. Nooit verwacht dat zo iemand als Hester hierbij kon helpen. Mede hierdoor konden wij eindelijk op onze leslocatie komen en met veel lessen en trainen rijden wij nu ook buitenritten van ruim 7 kilometer zonder problemen.

Hester super bedankt👍🏻"

Wil jij ook binnenkort zorgeloos op pad met je paard?


Neem dan contact op via het contactformulier, de telefoon (WhatsApp is uiteraard ook prima), mijn e-mailadres* of de Facebook-chat, of boek een gratis kennismakingsgesprek. Daarin zal ik je sowieso een tip geven zodat je zelf aan de slag kan. Verder kan een enkele training je al een heleboel helderheid en technieken in handen geven. Ik weet echter uit ervaring dat een reeks trainingen vele malen effectiever is. Door verschillende onderdelen meerdere keren samen te herhalen en echt spannende situaties te bewaren totdat ik erbij ben, kan ik je bijsturen en tips geven die bij jou en je paard passen, totdat jullie samen ontspannen en zelfverzekerd buitenritten kunnen maken.

Omdat ik veel ervaring heb met de verschillende problemen waar je tegenaan kunt lopen tijdens de training, zal de laatstgenoemde optie in de meeste gevallen dus ook sneller en duurzamer resultaat opleveren dan als je na een enkele afspraak alleen verder gaat. Het helpt uiteraard wel als je zelf tussen de trainingen door kunt oefenen met je paard, maar noodzakelijk is dit niet.

* Let op: Mijn antwoord op je e-mail kan soms bij je ongewenste berichten terechtkomen, dus houd je spam-box in de gaten!


Of doe mee aan de Online Masterclass "Ontspannen Buitenrijden en Wandelen met je Paard", waarin ik dieper inga op De 5 Factoren die van je Buitenrit een Feestje of een Flop kunnen maken. Dan kun je gelijk een voorproefje krijgen van wie ik ben en waar ik voor sta. Meer informatie over deze en andere online masterclasses vind je hier.

Ennuh... ik ben een boek aan het schrijven over ontspannen buitenrijden en wandelen met je paard. De eerste versie daarvan is het e-book dat je hier bestelt.

Een Vliegende Start

Jouw investering is behalve tijd, inzet en plezier 99 euro voor een adviesgesprek met aansluitend een kennismakingstraining (totale duur zo'n 1,5-2 uur). Een schriftelijke analyse met uitgebreide trainingshandleiding, zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen, lever ik er voor slechts 25 euro bij. Wil je na deze vliegende start graag samen verder trainen, dan zijn losse trainingen 50 euro per uur, exclusief reiskosten vanaf Son en Breugel, vlakbij Eindhoven. Kijk even in het tarievenschema om direct te weten te komen wat de reiskosten voor jou zouden zijn.

Neem je een 5-trainingenkaart, dan krijg je 10 euro korting en is je investering in totaal 240 euro excl. reiskosten in plaats van 250 euro.


Uiteraard is het ook mogelijk om de buitenrijtrainingen met andere trainingen te combineren, zoals grondwerk en/of trailertraining. Vooral voor jonge paarden en mensen met weinig paardenervaring is dit een aanrader.


Hulp op afstand kan ook!

Mocht je niet bij mij in de buurt (Son en Breugel) wonen, dan kan ik je ook op afstand begeleiden. In dat geval vul je eerst een uitgebreide vragenlijst in over de situatie van jou en je paard en film je wat er op dit moment nog niet zo lekker loopt (enkel als dat veilig kan!!!). Vervolgens hebben we drie gesprekken via de telefoon, Skype of Zoom waarin we oplossingen zoeken die jullie een heel eind verder brengen.

Voor deze optie, waarin we dus in totaal 2 uur contact hebben (1 gesprek van een uur en 2 van een half uur), vraag ik een investering van 99 euro. Een schriftelijke analyse met uitgebreide trainingshandleiding, waar de meeste klanten voor kiezen omdat je zo alles nog eens rustig na kunt lezen, lever ik er voor slechts 25 euro bij.


Als aanvulling op coaching/training bij jou op locatie, kunnen we ook een of meerdere keren Op Afstand afspreken, zodat ik je specifieke, op jou en je paard afgestemde tips kan geven via de telefoon, Skype of Zoom. Daarnaast is het mogelijk om mij live mee te laten kijken via je telefoon en we via je oortjes met elkaar praten. Hiervoor vraag ik een investering van 50 euro/uur (een korter of langer gesprek dan een uur kan uiteraard ook).


Tot snel!

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Reiskostenschema

De reiskosten zijn gebaseerd op de snelste route volgens Google Maps vanaf 5694 SP Son en Breugel. Hierbij hanteer ik standaardbedragen op basis van de reisafstand enkele reis volgens het bovenstaande schema.

Bij meerdere klanten op dezelfde dag in dezelfde regio gaan de reiskosten per bezochte locatie omlaag volgens datzelfde schema.

Afspraken wat verder van me vandaan probeer ik zoveel mogelijk op dezelfde dag te plannen. Kijk even hier of jouw paard toevallig aan een van de bestaande routes staat, of vraag een nieuwe aan.

Op aanvraag is het mogelijk om een training te boeken op een locatie in de buurt van Eindhoven (buitenbak). Hiervoor vraag ik een investering van 15 euro voor de huur van deze locatie.

Let op! Het is dus ook mogelijk om (vervolg)afspraken op afstand te maken. Hierbij stuur je me opnames van waar je tegenaanloopt en/of je trainingen, maar ik kan ook live meekijken als je je telefoon op een statief zet en oortjes gebruikt met een voldoende groot bereik.


Nando op een van de vele ontspannen buitenritten die hij ondertussen met Jacqueline en haar dochters heeft gemaakt. Ze rijden tegenwoordig zelfs bitloos door het bos.

Reactie van Jacqueline van den Bosch:

"Onze Haflinger Nando (foto) had verschillende problemen:

* Hij vertoonde dominant gedrag naar andere paarden.

* Hij wilde niet alleen mee het erf af om alleen mee te gaan naar buiten (rende dan terug naar huis).

* Hij toonde geen respect voor ons, rende dwars door je heen.

Wij hadden al verschillende trainingen geprobeerd dus we dachten dat het misschien deze keer waarschijnlijk ook niet ging lukken. Maar wij zijn nog steeds verbaasd over hoe effectief de gedragstraining is geweest. Nog steeds krijgen we complimenten van mensen die Nando van vroeger kennen en die hem niet meer terug kennen in gedrag. We hebben een compleet ander paard terug gekregen.

Hesters trainingen waren makkelijk te begrijpen en je kreeg handige tips. Wat me het meeste trok aan de trainingen was 1 Dat er goede tips gegeven werden waar we buiten de training zelf mee aan de slag konden en zo dus met Nando zelf konden oefenen waardoor we extra vooruitgang boekten. 2 Dat Hester overal de tijd voor nam; ze nam echt de tijd die Nando nodig had. 3 Als er iets mislukte bleef Hester volhouden en door gaan tot het gelukt was. Ze gaf nooit op en daardoor konden we elke training positief afsluiten.

Ik zou Hesters trainingen zeker aanbevelen voor iemand met hetzelfde probleem of andere gedragsproblemen bij paarden. Bedankt voor alle hulp, Hester, en ook bedankt voor alle tips via app die we nog steeds soms krijgen."