Expert in paarden- en mensengedrag
Bij onze gedomesticeerde paarden zie je dit gedrag iets minder vaak omdat er weinig paarden in natuurlijke groepen worden gehouden (ofwel groepen waarin een hengst een harem kan vormen met een of een aantal merries en hun veulens). Ik heb het zelf vooral gezien bij ruinen die zich nog steeds als hengst gedroegen en een of meer favoriete merries hadden in hun groep. Hierbij zie je de hengst of ruin in een soort sluipende beweging op de paarden die hij als zijn haremleden beschouwd af lopen, waarbij hij zijn hoofd laag houdt en zijn hals gestrekt. Zijn oren liggen plat in zijn nek en zijn neus is meestal gericht op de individuen die hij voor zich uit of in een andere richting wil drijven. Vaak zie je dat hij zijn hoofd tegelijkertijd heen en weer beweegt; gedrag dat “snaking” wordt genoemd, ofwel een slangenbeweging maken.
Voor een hengst is zijn harem zijn meest kostbare “bezit”. Satelliethengsten en secondanten slagen er weleens in om een merrie te dekken, maar de meest zekere manier om je genen door te geven is door zelf een of meer merries om je heen te verzamelen. En genen doorgeven is een van de dingen die hengsten van nature moeten doen. Geen wonder dat een hengst zijn dames en nakomelingen op alle manieren wil beschermen, inclusief door om ze te vechten met andere hengsten. In de meeste gevallen is dat echter niet nodig en zal het genoeg zijn als hij zijn groepje uit de buurt van zijn concurrenten drijft.
Drijfgedrag zie je hengsten ook weleens vertonen als een veulen uit een andere harem met een of meer veulens uit zijn familiegroep heeft gespeeld en het speelkwartier wat hem betreft over is. Hij zal dan met zijn hoofd laag en zijn oren in zijn nek het veulen terugdrijven richting zijn eigen paps en mams en voegt er eventueel een bijtdreiging of knauw aan toe als hij of zij niet snel genoeg ophoepelt. Hierbij zal het veulen vaak gedrag richting de hengst vertonen dat veulenbekken of snapping wordt genoemd.
Het tempo waarin een hengst (of ruin) zijn harem drijft hangt af van de situatie. Meestal doet hij dit in stap. Als de situatie echter riskant is en hij (een deel van) zijn harem zou kunnen kwijtraken, dan kan hij dit ook in draf of galop doen. Situaties waarin dat gebeurt zijn als zijn harem een mogelijke bedreiging moet passeren zoals een vrijgezellengroep of een andere harem, of als een andere hengst (een van) zijn merries heeft geschaakt en hij ze terug wil halen. Hierbij zal hij zoveel mogelijk tussen zijn dame(s) en de andere hengst of groep proberen te splitsen , ofwel door volledig tussen hen in te gaan lopen, of door de splitspositie vanaf de achterhoede van zijn harem in te nemen.
Heb jij dit gedrag weleens gezien bij de groep waar jouw paarden in staan? Ik hoor het graag!
Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden
PS: Vertoont jouw paard of pony gedrag waar je niet blij van wordt? Stuur me een bericht om een gratis telefonisch Blij Paard Blij Mens-gesprek van een half uur af te spreken, dan kijken we samen waar jij op dit moment het meeste mee geholpen bent en geef ik je sowieso een tip waar je verder mee komt.
Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .