Het is mijn missie...

... om zoveel mogelijk mensen en paarden te inspireren om samen ontspanning, plezier en vrijheid te vinden. Vandaar dat ik graag mijn kennis, visie en ervaringen deel via de media.

Uiteraard via de Facebook- , Instagram- , YouTube- en LinkedIn-pagina's van Very Important Horse, maar ook via "gewone" media als de radio, (lokale) kranten en (online) magazines. Daarnaast word ik regelmatig uitgenodigd voor een interview of om een gastblog te schrijven.

Ben jij op zoek naar iemand die het leuk vindt om zijn (onderbouwde) mening te delen over het motiveren van mens en paard? Dan hoor ik graag van je!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Wil jij op de hoogte blijven van tips, artikelen en acties van Very Important Horse? Laat dan hier je naam en mailadres achter en ik stuur je gemiddeld 1 keer per week (soms vaker, soms minder vaak) Very Important News (mijn nieuwsbrief) .

Ruiterdoelen - De Podcast: "Is jouw paard al afgestudeerd?"

21 augustus 2022

De mensenwereld is voor ons vanzelfsprekend, maar voor paarden niet. Aan ons de taak om paarden op te leiden! In deze aflevering van Ruiterdoelen - De Podcast interviewt Nathalie Moolenbeek van Ruiterdoelen mij over welke scholen er voor paarden zijn en wat er allemaal bij komt kijken voordat een paard 'afgestudeerd is aan de universiteit' (naar aanleiding van de blog die ik over dat onderwerp schreef). Je luistert de podcast hier via Spotify.

Veel luisterplezier!

In de aflevering " Is jouw paard al afgestudeerd?" van Ruiterdoelen: De Podcast interviewt Nathalie Moolenbeek me over de verschillende scholen die paarden moeten doorlopen om voorbereid te zijn op wat wij van ze vragen.

In aflevering 91 van De Paardenpodcast interviewt Rianne Dekker van Horse in Mind me over ontspannen buitenrijden met je paard

De Paardenpodcast #91: "Ontspannen Buitenrijden met je Paard"

25 februari 2022

Zo gaaf als de presentatrice van een podcast waar je regelmatig naar luistert jou vraagt voor een interview! Dat gebeurde mij een paar weken terug toen Rianne Dekker van De Paardenpodcast me vroeg of ik mee wilde werken aan een podcast over ontspannen buitenrijden. Omdat dit een van de onderwerpen is waar ik mensen graag meer over vertel, hoefde ik niet lang na te denken voordat ik "ja" zei.


Het werd een ontspannen gesprek (dat kan natuurlijk ook niet anders met dit onderwerp 😉) over onder andere

* Wat je kunt doen om je paard goed voor te bereiden

* Welke oefeningen helpen voor meer ontspanning

* Hoe grondwerk hierbij kan helpen

* Wanneer je beter niet op buitenrit kan gaan

* Wat je kunt doen als er onverwacht iets gebeurt

En nog veel meer!

Uiteraard geef ik ook tips die je gelijk kunt uitproberen bij je eigen paard (en bij jezelf), dus ga vooral luisteren! Dat kan via de website van Horse In Mind , maar ook via je favoriete podcast app onder "De Paardenpodcast".

Artikel in Level Up #29: "Hoe duidelijk ben jij voor je paard?"

januari 2022

Als het ene individu voornamelijk communiceert met geluiden, terwijl het andere individu vooral gebruik maakt van lichaamstaal, is het niet vreemd dat er soms spraakverwarring ontstaat. Weet jij hoe duidelijk jij bent voor je paard? In mijn nieuwe artikel voor horsemanship-magazine Level Up geef ik 7 tips om het "gesprek" tussen je paard en jou vloeiender te laten verlopen.

In Level Up nummer 29 geef ik je 7 tips om je communicatie met je paard te verbeteren

Het tweede deel van mijn artikel "Waarom geen enkel paard een Oscar zal winnen voor beste acteerprestatie" vind je in Level Up nummer 28

Artikel in Level Up #28: "Paarden die de macht willen overnemen?"

september 2021

"Hij probeert je uit!" "Laat hem niet winnen!" "Jouw paard is wel heel dominant..." - allemaal uitspraken die ik regelmatig langs hoor komen als ik op een plek ben waar paarden worden getraind. En allemaal niet waar... In Level Up nummer 28 vind je het tweede deel van mijn artikel "Waarom geen enkel paard een Oscar zal winnen voor beste acteerprestatie".

Artikel in Level Up #27: "Paarden met Aanstelleritis?"

juni 2021

Hoeveel mensen ik hoor zeggen dat hun paard zich aanstelt, angst faket, of doet alsof hij het niet begrijpt... Terwijl paarden helemaal niet KUNNEN acteren. Tijd om daar een tweedelig artikel over te schrijven in Level Up . In nummer 27 vind je het eerste deel.

Het eerste deel van mijn artikel "Waarom geen enkel paard een Oscar zal winnen voor beste acteerprestatie" in Level Up nummer 27

De eerste twee bladzijden van mijn artikel in Level Up #26: Beginnen met Buitenrijden

Artikel in Level Up #26: "Beginnen met Buitenrijden"

maart 2021

Dit keer heb ik een artikel geschreven in de Level Up over een van mijn favoriete onderwerpen: buitenrijden met je paard. Gebaseerd op de 5 factoren die van je buitenrit (of wandeling) een feestje of een flop maken , geef ik je 10 tips die je helpen om (opnieuw) te beginnen met buitenrijden. En dan vooral op een ontspannen en veilige manier natuurlijk. Je vindt deze tips ook in mijn e-book "Ontspannen Buitenrijden en Wandelen met je Paard" .

Hoofdredacteur TINFO Paard

December 2020

In de nieuwsbrief TINFO Paard die elk kwartaal verschijnt vind je interessante artikelen over paarden en hun gedrag met wetenschappelijke onderbouwing. Behalve dat ik artikelen hiervoor schrijf, ben ik ook hoofdredacteur.

De eerste twee bladzijden van mijn artikel in Level Up #25 over bijtgedrag bij paarden.


Artikel in Level Up #25: "Happen naar de baas? Wat je paard je wil zeggen als hij je bijt"

28 december 2020

Ook dit kwartaal staat er weer een artikel van mijn hand in het horsemanship magazine Level Up . Supertrots ben ik op mijn uitgebreide verhaal over bijtgedrag bij paarden. Hier bestaan namelijk veel misverstanden over en ook de meest toegepaste oplossing - terugslaan - werkt vaker niet dan wel. Vandaar dat ik daar in nummer 25 graag dieper op in ga en tips geef die wel werken.


Artikel in Level Up #24: "Soms kun je beter NIET met je paard gaan trainen!"

28 september 2020

In mijn nieuwe artikel in Level Up nummer 24, het horsemanship magazine waarin er ruimte is voor een andere manier van trainen met je paard, staat precies waarom het soms beter is om iets anders te gaan doen met je paard dan de training die je in je hoofd had. Inclusief 5 tips waar je direct zelf mee aan de slag kunt. De op kleine punten aangepaste versie van dit artikel lees je hier.

De eerste twee bladzijden van mijn artikel over waarom je soms beter iets anders kunt doen dan trainen in Level Up #24.


De eerste bladzijde van mijn artikel over het oplossen van een probleem bij de hoefsmid in de VHierVoeter. Het hele artikel lees je hier.

Artikel in VHierVoeter: "Casus: Probleem bij de hoefsmid opgelost"

22 juni 2020

Nog een publicatie waar ik heel trots op ben: een artikel over het oplossen van een probleem bij de hoefsmid in de VHierVoeter , het verenigingsblad van de VHiVer , ofwel de Veterinaire Hippische Vereniging van de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. In juni was het thema gedrag en daarom ben ik gevraagd om iets te schrijven over paardengedrag vanuit het oogpunt van een niet-diergeneeskundige.

De casus van Bibi, een ontzettend lief en leergierig paard dat nogal wat moeite had bij de hoefsmid - ze bokte en steigerde dusdanig dat het niet of nauwelijks mogelijk was om haar hoeven te bekappen - leek me wel een interessante. Hierin kwamen namelijk meerdere punten samen (moeite om de groep te verlaten, veel spanning op minder bekend terrein en weerstand bij vooral het optillen van de achterhoeven) waar ik samen met Bibi's eigenaresse een voor een oplossingen heb gevonden. Hierdoor zijn we erin geslaagd om van het bezoek van de smid een feestje te maken. Het hele verhaal lees je hier.

Interview in Bit Minigids: "Tips voor buitenrijden met je sportpaard"

16 juni 2020

Vorig jaar interviewde Jennifer van der Meer van Bit Magazine me over gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard voor de online versie van Bit Magazine. Dit jaar interviewde ze me voor de Bit Minigids die bij Bit nummer 272/273 zit over de tips die ik sportruiters zou geven om ontspannen buitenritten te maken met hun vierbenige topper. Deze tips kom je uiteraard ook in iets uitgebreidere vorm tegen in de artikelreeks "Ontspannen Buitenrijden" op deze site, waarvan je het eerste deel hier vindt.

Ik ben in ieder geval supertrots dat mijn tips in de Bit Minigids staan!

Mijn tips over ontspannen buitenrijden met je sportpaard in de Bit Minigids.


Mijn eerste artikel in Level Up Magazine (nummer 23): "Ga trainen en blijf trainen".

Artikel in Level Up Magazine #23: "Ga trainen en blijf trainen"

21 mei 2020

Megatrots ben ik op mijn eerste artikel in Level Up Magazine , het tijdschrift voor paardenliefhebbers die op een andere manier met hun paard willen omgaan. In plaats van "geen gel*l, in de krul" vind je in dit blad artikelen over onder andere horsemanship, clickertraining en vrijheidsdressuur - een aanrader, vind ik, om inspiratie op te doen voor jou en je paard.

Mijn artikel gaat over het belang van blijven trainen als je eenmaal een bepaald niveau hebt bereikt. Want anders zal je merken dat je paard snel vergeet wat de bedoeling was, zeker als het om iets gaat dat hij spannend vindt. Dus: heb je veel tijd geinvesteerd in bijvoorbeeld trailertraining, blijf je paard dan minstens 1 keer per maand op de trailer zetten. Daar hebben jullie allebei veel plezier van als je een keer met spoed op pad moet.

Je kunt dit artikel hier lezen.

Interview in Happi.kids

10 oktober 2019

Eindelijk mag ik dan het supergave resultaat laten zien van het interview-met-fotoshoot voor happi.kids , het magazine over bewust ouderschap van Happinez Magazine!


Onder de noemer "Vrije Vogels - Als kind waren ze al 'anders' en wilden ze niet bij groepjes horen. Van hun ouders kregen ze het vertrouwen dat ze mochten zijn wie ze waren - dat heeft ze veel gebracht." heeft happi.kids vier portretten van vrije vogels gemaakt.


En daar ben ik er een van!

Het interview gaat over wat paarden (en andere dieren) voor me betekenen en dat ik als kind al met ze wilde kunnen communiceren, wat ik nu dus gewoon dagelijks doe! Nieuwsgierig geworden? Je kunt het hier lezen.


Ik ben er hartstikke trots op! Met dank aan schrijfster Bianca Bartels, fotograaf Michiel Spijkers, styliste Femke Hofhuis en visagiste Christel Man.

Foto voor happi.kids genomen door Michiel Spijkers.


Met Bo van Bo! Horses tijdens de opnames.

Te gast bij Bo! Horses

29 juni 2019

Op 20 juni was ik te gast bij Bo van Bo! Horses op YouTube en Instagram . Samen zijn we met de paarden Noah, Chic en CP aan de slag gegaan met grondspel, ofwel grondwerk. Verder hebben we een kleine introductie in schriktraining gedaan om te laten zien hoe verschillende paarden op verschillende manieren kunnen reageren op dezelfde situatie. Emiel filmde het allemaal en heeft samen met Bo (samen Bae Productions ) een prachtig filmpje in elkaar gezet dat ze op 29 juni hebben gepubliceerd. Ik ben dik onder de indruk!

Je vindt de video hier .

Nogmaals bedankt voor de mooie samenwerking, Bo en Emiel; ik heb er enorm van genoten!

Interview met Bit Magazine Online

21 februari 2019

Jennifer van der Meer van Bit Magazine interviewde me over gehoorzaamheidsoefeningen voor de dagelijkse omgang met je paard. Mijn antwoorden op haar vragen vind je in de online versie van Bit Magazine en hier op mijn website . Hartstikke leuk om op deze manier mijn kennis en ervaringen te mogen delen met andere paardenmensen!

Nogmaals bedankt voor het leuke interview, Jennifer!


Lees hier mijn tips voor de dagelijkse omgang met je paard.


Bekende Nederlandse Pony Coco en ik tijdens de training.

Filmpje training met BN-pony Coco

16 januari 2019

Samen met collega en vriendin Maureen en e-quine.com-studente Manon heb ik gewerkt met Bekende Nederlandse pony Coco. Deze leuke, maar hyperalerte pony moest met een verdovingspijl worden gevangen om bij Trainingscentrum Het Paardenkompas getraind te kunnen worden. Simpelweg omdat hij op een normale manier niet meer te vangen was. RTV Drenthe maakte een nieuwsitem over Coco en zijn eigenaresse .

Lotte en Lotte van Het Paardenkompas en de studenten van e-quine.com hebben er ondertussen voor gezorgd dat hij al makkelijker te benaderen is, maar helemaal vlekkeloos gaat dat nog niet altijd. Vandaar dat ik bijzonder blij verrast was toen Coco voor het eerst los achter me aanliep door de round pen, toen ik hem daar via mijn lichaamstaal voor uitnodigde. Het filmpje hiervan vind je op de website van e-quine.com via onderstaande knop.

Heb jij zelf moeite om je paard of pony te vangen? Rent zij/hij telkens weg als je haar/hem uit de wei of paddock wilt halen? Dan kom ik jullie graag helpen om dit op te lossen. Stuur me graag een mailtje om een (bel)afspraak te maken, of om meer informatie te krijgen.


Gastblog voor de Paarden Oppas Service

25 mei 2018

Mijn gastblog "Paard met Gebruiksaanwijzing" werd op 25 mei 2018 gepubliceerd op de website van de Paarden Oppas Service . Hierin geef ik tips om zelf aan de slag te gaan met dat ene paard in je groep dat zich telkens weer misdraagt.

Hier is de inleiding:

Stel, je gaat eindelijk op vakantie omdat je weet dat je paarden in goede handen zijn terwijl je weg bent, want je hebt de Paarden Oppas Service ingeschakeld. Naast het voer- en bewegingsschema voor je lievelingen, laat je voor de oppas ook een uitgebreide handleiding achter voor hoe ze moet omgaan met een van hen. Die gedraagt zich namelijk niet altijd zoals je zou willen. Eigenlijk schaam je je zelfs een beetje voor het feit dat hij zich altijd losrukt op weg naar de wei, je continu in je mouw hapt als je hem leidt, onmogelijk te longeren is, of keihard tegen de staldeur staat te trappen rond voertijd.

Denk jij dat er niets aan dat gedrag te doen valt? Jazeker wel! Ga naar de website van de Paarden Oppas Service via de knop om mijn hele blog te lezen.

Mijn gastblog voor de Paarden Oppas Service gaat over paarden met een gebruiksaanwijzing.