Waarom je hier ontdekt hoe je ontspannen op pad gaat met je paard

De eerste keer dat ik paarden door de duinen en over het strand zag galopperen wist ik het zeker. Die moesten het vermogen hebben om te vliegen. Die wapperende manen, die golvende staarten, de snelheden die ze konden bereiken…

Magisch! Die vrijheid!

Als paarden maar genoeg ruimte kregen, zouden ze opstijgen, leek mij.

Dat wilde ik ook.

En dan vooral in mijn favoriete omgeving: de natuur. Samen genieten!

 

Vandaar dat ik mijn vaders hoofd kaal zeurde om een paard.

Helaas zei die “nee”...

Slootje springen

Tja... wat doe je dan?

Over prikkeldraad klimmen en over sloten springen om die magische dieren tenminste over hun zachte neuzen te aaien. Om mijn vingers door hun manen te laten glijden. En om te genieten als ze een sprintje trokken of gekke sprongen maakten waar ik bij was.

Op maneges kwam ik liever niet, want daar stonden de paarden opgesloten in ruimtes teveel leken op vogelkooien. Geen plek om hun vleugels uit te slaan met andere woorden.

Mijn naam is Hester Stasse en ik gun ieder bewust paardenmens om samen met haar paard te genieten van de natuur

Full-time met paarden en mensen werken is een jeugddroom die is uitgekomen! Ik geniet er elke dag weer van.

Gekortwiekte paarden

Op mijn veertiende nam ik het heft in eigen handen. Ik had een zomercursus paardrijden mogen doen bij een manege. En daarna hadden we een buitenrit door de duinen van Meijendel gemaakt.

Eindelijk wist ik dat mijn vermoeden dat paarden je vleugels konden geven waar was. En dat samen de natuur in duiken echt fantastisch was.

Dat smaakte naar meer, dus nam ik een krantenwijk. Want als paps het niet kon of wilde betalen, dan deed ik het zelf wel.

Alleen kwamen we daarna helemaal niet meer in de duinen. Of in het bos. Of op het strand.

Rijles na rijles sjokten de paarden de figuren die we van de instructrice moesten rijden. Veel plezier leken ze daar niet in te hebben. Ook niet in de paar minuutjes galop die er per keer inzaten. Want helemaal hun vleugels uitslaan mochten ze niet.

 

Andere vleugels

Gedesillusioneerd stopte ik met paardrijden. In plaats daarvan stortte ik me op andere vleugels: die van vliegtuigen. Ik besloot om lucht- en ruimtevaarttechniek te gaan studeren in Delft en bereidde me daarop voor door bij de airscouts te gaan.

De paarden galoppeerden vanaf dat moment enkel nog rond op mijn tekeningen en in de fantasyverhalen die ik schreef. Totdat ik jaren later, na 6,5 jaar in Zweden gewoond en gewerkt te hebben met hele andere pk's (Volvo personenauto's), in Noord-Brabant neerstreek en overal paarden zag.

Het begon weer te kriebelen en niet zo’n beetje ook. Voorzichtig volgde ik een workshop natural horsemanship en was blij verrast. Er bleek veel te zijn veranderd in de manier waarop mensen naar paarden keken.

Eindelijk was er oog voor hoe paarden zich voelden, wat ze wilden “zeggen” met hun lichaamstaal en wat ze nodig hadden om zoveel mogelijk paard te kunnen zijn.

Dit was hoe ik het me had voorgesteld; hier wilde ik meer van weten.

Naar buiten!

Naast mijn werk in het bedrijfsleven volgde ik een groot aantal cursussen, clinics, workshops en opleidingen over paarden- en mensengedrag. Op die manier leerde ik iemand kennen met wiens paard ik eindelijk mijn droom waarmaakte:

Eindeloze buitenritten en wandelingen maken samen.

Alleen waren die niet altijd zo harmonieus en ontspannen als ik me altijd had voorgesteld. Het aantal keren dat mijn grote vriend Levi liep te stuiteren aan mijn leidtouw was niet te tellen. Bokken, steigeren, op hol slaan - allemaal meegemaakt. Gelukkig overleefd.

Maar zo NIET leuk.

 

Nu weet ik waarom mijn buitenritten en wandelingen meestal uitdraaiden op een flop.

Nu weet ik hoe je:

  • De signalen herkent waarmee je vierbenige maatje laat merken dat hij het spannend vindt, zodat je direct kunt reageren.

  • Gevaarlijk gedrag voorkomt en wat je moet doen als er toch iets geks gebeurt.

  • De communicatie en de band met je paard verbetert, zodat je elkaars betrouwbare partner wordt.

  • Ontspanning vindt. Zelfs in situaties waarvan ik voorheen dacht dat dat nooit zou kunnen.

  • Ervoor zorgt dat je ritten en wandelingen veilig blijven.

Maar bovenal:

  • Hoe je plezier en ontspanning met je paard op 1 zet. Altijd.

 

Wat ik doe voor wie - en voor wie niet

Je hebt het vast weleens gehoord:

"Rijd hem er doorheen."

"Gewoon aanpakken; laat je paard zien wie de leider is."

"Een keertje een flinke tik met de zweep, dan leert hij het wel."

"Slof eraan, scherper bit en een spoortje - dan KAN hij geen nee meer zeggen."

 

Geloof jij hierin? Neem dan geen contact op met mij.

 

Wil jij luisteren naar wat je paard je probeert te vertellen? In harmonie met je vierbenige maatje de natuur in? En ben je bereid om je verantwoordelijkheid als die andere 50% van de combinatie op te pakken?

 

Dan help ik jou en je paard graag. Met deze 10 stappen naar ontspannen buitenritten en wandelingen.

Buitenrijden en wandelen met een paard vind ik het heerlijkste wat er is. Omdat ik jou en je paard ook fantastische buitenritten en wandelingen gun, heb ik het e-book '10 Stappen naar Ontspannen Buitenritten en Wandelingen' voor je gemaakt.

Laat je mailadres achter via de knop, dan krijg je de gratis download.

Dit ben ik met mijn vorige bijrijdpaard Boy

Hester Stasse van Very Important Horse

Je paard begrijpen - pas dan bouw je echt iets op samen.

Over Hester

HET voorbeeld van 'bloed kruipt waar het niet gaan kan' door pas op latere leeftijd helemaal voor de paarden en hun mensen te gaan. Maar dan ook echt met huid en haar.

'Hester' betekent 'paarden' in het Noors. Dat is geen toeval. Hester voelt feilloos aan hoe paarden zich voelen.

Heeft een flink aantal papiertjes verzameld 'in de paarden'. Instructeur Paard en Gedrag (via e-quine.com, de opleiding van Annemarie van der Toorn), Centered Riding Instructor Level I, Paardengedragstherapeut (via Tinley Academie), en Coach met Paard als Spiegel (via HorSense).

... en een flink aantal papiertjes geproduceerd in de vorm van artikelen en gastblogs voor o.a. Level Up, VHiVer, Bit/Cap, en PaardenOppasService.

Met evenveel plezier praat Hester over paarden- en mensengedrag in haar eigen podcast, maar ook tijdens gastlessen, lezingen en gastoptredens bij o.a. EquiDay, Tinley Academie, Takt Academy, Yuverta (Helicon), e-quine.com, Horse in Mind, RuiterDoelen, De Paardenpodcast en De DierentrainersAcademie.