Expert in paarden- en mensengedrag
25% van de gevechten tussen hengsten ontstaat rond het afwerken van het ritueel rond hengstenhopen. Een tijdje geleden zag ik dat bij de Koniks in de Koornwaard een paar keer gebeuren. Maar er gebeurde nog iets anders. Elke keer dat een van de hengsten uit het grootste harem (eentje met twee secondanthengsten (!)) met een eenzame hengst die regelmatig aansluiting zoekt ging vechten, kwam een jaarlinghengstje uit dat harem veulenbekkend dichterbij. Ook als hij niet vlakbij die hengsten stond kwam hij toegesneld en bleef hij al klappend met zijn kaken voor of naast de hengsten staan.
Op de eerste foto zie je de karakteristieke houding die jonge paarden aannemen tijdens snapping. Op de tweede foto zie je het jaarlinghengstje vanaf de rechterkant op de twee vechtende hengsten af snellen.
Veulenbekken is het gedrag waarbij een veulen of jonge hengst zijn onderkaak op en neer beweegt in een kauwende of zogende beweging bij het benaderen van een volwassen paard. Daarbij heeft hij zijn mond open en zijn lippen naar achteren getrokken, waardoor zijn snijtanden te zien zijn. Soms hoor je er ook een zuigend geluid bij doordat hij zijn tong tegen zijn gehemelte aan trekt. Meestal strekt hij daarbij zijn hoofd en nek naar voren en zijn de oren ontspannen, naar achteren of opzij gericht. In de meeste gevallen doet het jonge paard dit als hij het hoofd van een ander paard benaderd en hij doet dit normaalgesproken niet recht van voren. Dat laatste is interessant, want zoals je op de foto kunt zien, stonden bij het Konikhengstveulen de oren wel recht vooruit toen hij de eenzame hengst van voren benaderde (zie eerste foto). Mogelijk een uitzondering die de regel bevestigt.
Door dit gedrag te laten zien, toont een jong paard onderdanigheid en ontzenuwt hij de situatie waarin het volwassen paard vaak een beet , trap , of dreiging om te bijten of trappen inzette. Vermoed wordt dat een veulen of jonge hengst dit gedrag daarnaast inzet om zichzelf te kalmeren. Op mij kwam het overigens ook over als een kalmerend signaal om de beladen situatie tussen de twee hengsten te ontzenuwen. De paar keren dat ik het zag gebeuren, zetten de hengsten hun gevecht namelijk niet door. Dit gedrag vond ik overigens niet beschreven in het boek "Kalmerende signalen bij paarden" van Rachael Draaisma, de expert op dit gebied. Wel kreeg ik van klant een interessant filmpje toegestuurd van haar volwassen merrie, die ging veulenbekken naar andere paarden als ze hengstig was.
Heb jij dit gedrag weleens gezien in groepen paarden waarin veulens zijn geboren?
Hester Stasse, Very Important Horse - Betrouwbaar partnerschap met je paard en jezelf
PS: Zou jij meer willen weten over paardengedrag? De taal die ze spreken met hun lichaam en hoe ze de signalen die wij ze bewust of onbewust geven interpreteren? Regelmatig geef ik online masterclasses over dit onderwerp. Kijk even hier wanneer de volgende is, of stuur me een bericht.
Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .