... bokken, steigeren, staken en op hol slaan zijn verleden tijd. Met een lach op je gezicht rijden of wandelen jullie het erf af.
Je snuift de geur van het bos op. De zon schildert bijzondere patronen op het zand. Het vrolijke gefluit van de vogels in de bomen mengt zich met de kalme hoefslagen van je paard. Een vlindertje fladdert om jullie hoofden. De wind speelt met jullie haren en manen.
Samen genieten jullie van de natuur en elkaar.
Je voelt je onbevangen en vrij. Mochten je paard en jij onderweg iets geks tegenkomen, dan weet jij wat je moet doen om je vierbenige maatje te helpen. Want jullie begrijpen elkaar, zijn betrouwbare partners.
❌ Je paard gaat het erf niet af.
❌ Hij schrikt van elk bewegend blaadje, vogeltje of zuchtje wind.
❌ Zodra jullie een rare boomstronk, een robotgrasmaaier of een sproeier tegenkomen gaat hij staken.
❌ Hij is als de dood voor mountainbikers. Laat staan voor motoren, vrachtwagens of tractoren.
❌ Koeien, hertjes, alpaca’s en varkens zijn zijn grootste vijand.
❌ Met elk paard dat jullie tegenkomen wil hij mee.
❌ Op de terugweg probeert hij zo snel mogelijk naar huis te komen.
❌ Je moet telkens ‘nee’ zeggen als je stalgenoten een rondje bos gaan doen.
❌ Je bent bang dat je paard je nooit zal vertrouwen.
Heel soms lukt het je toch om in het bos, de duinen of op het strand te komen…
❌ Alleen is dat keihard werken.
❌ Ben je zielsblij als je het heelhuids hebt overleefd.
❌ Voelt je paard als een tikkende tijdbom.
Droom jij van dit uitzicht, maar is je paard minder enthousiast?
Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Veel amazones en ruiters hebben hier last van.
Er is een manier om ervoor te zorgen dat je ontspannen buitenritten en wandelingen maakt. Zonder klotsende oksels. Zonder ontploffingen van je paard.
Stel je eens voor:
✅ Jullie gaan zelfverzekerd het erf af
✅ Je bent volledig in verbinding met je paard
✅ Gebeurt er iets onderweg, dan weet je precies wat je moet doen
✅ Jullie genieten samen van de natuur en elkaar
✅ Zelfs de meest geheime plekjes in het bos zijn bereikbaar voor je paard en jou
Tot nu toe is dat niet gelukt…
Dit zijn je grootste ‘vijanden’:
Vijand 1: Je wilt je paard niet dwingen. Hij moet het ook leuk vinden om samen op pad te gaan. Anders geef je je droom liever op.
Vijand 2: Iedereen om je heen lijkt het beter te weten. Ja, tuurlijk: je stalgenoten gaan wel met hun paard het bos in. Maar vraag niet hoe. Zo’n relatie wil jij niet met je paard.
Je hebt alles al geprobeerd. Video’s gekeken, boeken gelezen, talloze online cursussen gevolgd, gedreigd, gelokt, lief geweest, een ander bit geprobeerd, een ander hoofdstel, bijzetteugels, een stalgenote laten proberen, je rijinstructrice om raad gevraagd...
Niets werkte… Dat ligt maar aan één ding:
Tijdens 'Op Pad Met Je Ontspannen Paard' ontdek je hoe je paard en jij elkaar begrijpen, zodat jullie in verbinding samen op pad gaan. Waardoor jullie zelfverzekerd omgaan met de uitdagingen die jullie onderweg tegenkomen en je paard en jij ontspannen genieten van de natuur en elkaar.
Jacqueline van den Bosch, eigenaresse van Nando
Het belangrijkste wat je doet tijdens het traject ‘Op Pad Met Je Ontspannen Paard’ is het sleutelingrediënt van de verbinding met je paard versterken: wederzijds begrip.
✅ Door simpele oefeningen begrijpen je paard en jij elkaar steeds beter. Waardoor jullie verbinding ijzersterk wordt. En jullie ontspannen de natuur ingaan.
✅ Samen testen we op een vertrouwde plek hoe hij reageert op een paar spannende spullen die jullie buiten het erf kunnen tegenkomen.
✅ We kijken wat hij doet als jullie samen het erf verlaten. Komen we daarbij spanning tegen, dan gaan we daar gelijk mee aan de slag.
✅ Je komt erachter hoe je paard het leuk gaat vinden om samen met jou op pad te gaan, zonder dat je hem hoeft te dwingen.
✅ Uiteraard ondertitel ik het gedrag wat ik zie zowel bij je paard als bij jou. Ik benoem waar het mee te maken kan hebben, zodat je begrijpt waar hij op reageert.
✅ Je krijgt gelijk de gereedschappen in handen om spanning bij jullie allebei op te lossen. Plezier voor je paard en jou staat daarbij voorop.
✅ Is je paard even afgeleid? Je leert ook hoe je heel eenvoudig de aandacht van je paard direct terug op jou richt.
✅ Ik kom 5 keer bij jou en je paard langs. Want elke combinatie is anders. En elke locatie heeft zijn eigen uitdagingen. Zo krijgen de wandel- en buitenrijproblemen de tijd en ruimte om blijvend op te lossen.
✅ Tijdens elke afspraak vul je je rugzak verder met waardevolle kennis om spanning te dumpen.
✅ Maar ik kijk ook breder en speel telkens in op wat je paard en jou nog meer helpt om in harmonie samen te werken.
✅ Loop je tussen de afspraken in tegen iets aan? Geen probleem, want je kunt me onbeperkt appen over je vragen tijdens het traject.
✅ Vanaf de eerste coachende training deel ik mijn jarenlange ervaring met paardengedrag, handige trucjes en strategieën met je voor buiten het erf.
Investering in jou en je paard:
510 euro of 3 x 180 euro
excl. voorrijkosten
Het traject 'Op Pad met je Ontspannen Paard' is ideaal voor amazones en ruiters die gek zijn op de natuur, maar daar nu nog niet met hun paard van kunnen genieten. Als je geen dwang en straf wilt gebruiken om uitdagende situaties aan te gaan met je vierbenige vriend(in), maar niet weet hoe. Of als je wel in het bos komt, maar je continu zorgen maakt dat het mis zou kunnen gaan.
Als je ontspannen het erf wilt verlaten. Wilt weten wat je paard je duidelijk probeert te maken. Verschillende oplossingen paraat wilt hebben om met uitdagingen om te gaan. Een fantastische band wilt met je paard. Eindelijk samen wilt genieten van de natuur.
In al die gevallen is 'Op Pad Met Je Ontspannen Paard' bij uitstek geschikt voor jou.
Kleine waarschuwing vooraf: als je denkt “even snel mijn paard fiksen en gaan”, dan kun je nu stoppen met lezen. Want je zult zelf moeten oefenen en dat betekent dat je supergemotiveerd moet zijn.
Ik werk alleen met gemotiveerde amazones en ruiters. Mensen die het beste willen voor hun paard. Die de tijd, het geduld en het vertrouwen durven te investeren om iets moois op te bouwen met hun vierbenige vriend of vriendin.
Ik ben Hester Stasse en ik help jou en je paard om een feest van jullie buitenritten en wandelingen te maken!
Mijn naam is Hester Stasse en ik vind buitenrijden en wandelen met een paard of pony het leukste wat er is!
Via de opleidingen die ik heb gedaan (o.a Tinley Academie, e-quine.com en HorSense), de talloze clinics, workshops en online trainingen, de vele boeken die ik heb gelezen, mijn eigen ervaringen en die met mijn klanten heb ik door de jaren heen een heleboel waardevolle kennis verzameld.
Daarnaast heb ik een diep inzicht gekregen in wat paarden en hun mensen beweegt. Vanuit die stevige basis help ik jou om op een veilige manier om te gaan met de uitdagingen die je buiten het erf tegenkomt.
Mijn kennis deel ik graag met je via mijn blogs, artikelen, workshops, clinics, podcast en uiteraard de trajecten waarin ik jou coach om zelf te leren inspelen op zowel wat er niet lekker loopt als wat er juist wel goed gaat.
Net als jij geloof ik niet in straffen en dwingen. Als je echt wilt genieten van de natuur samen met je vierbenige maatje, dan moeten jullie elkaar begrijpen. Ondertussen heb ik al honderden paarden en mensen geholpen om elkaars betrouwbare partner te worden.
Na een heleboel omwegen kwam mijn eigen droom uiteindelijk uit om samen met een paard te genieten van de natuur. Mijn excursies buiten het erf leverden me ook een aantal wilde verhalen op die gelukkig net goed afliepen.
Toen ik me erin ging verdiepen, ontdekte ik dat de meeste ongelukken gebeuren omdat paardenmensen de signalen van hun paard maar ook die van zichzelf niet herkennen. Ik had mazzel, maar dat geldt helaas niet voor een groot aantal andere buitenruiters en wandelaars-met-paard...
Ik heb ontdekt dat er een andere manier is. Een waardoor je betrouwbaar partnerschap opbouwt met je paard en jezelf.
Het is dan ook mijn missie dat alle bewuste paardenmensen kiezen voor ontspanning en plezier voor hun paard en zichzelf tijdens hun buitenritten en wandelingen samen. Ook jou leer ik graag hoe je de signalen van je paard en jezelf serieus neemt om samen te genieten buiten het erf.
Isabelle Nooijen, eigenaresse van Isis
Elke combinatie is uniek. En iedereen start haar reis naar ontspannen buitenritten en wandelingen vanaf een ander punt.
Het principe 'one size fits all' gaat voor mij nooit op. Ik kijk altijd naar waar je paard en jij staan, welk doel jij wilt bereiken en met welke achtergrond en omgeving jullie te maken hebben. Vandaar dat het traject er voor elke combinatie anders uitziet.
Jacqueline van den Bosch, eigenaresse van Nando
Mijn ervaring is dat een wandel- of buitenrijprobleem niet in een keer opgelost is. Heel soms wel, bijvoorbeeld als je al heel veel ervaring hebt met buitenrijden. Of met het omgaan met de uitdagingen die je buiten het erf kunt tegenkomen met je paard.
Toch loop je vaak tegen een volgend probleem aan nadat je een paar maal hebt geoefend. Of je krijgt te maken met de gebruikelijke "downs" na de "ups" in het begin.
Vanuit mijn enorme ervaring heb ik daar altijd wel een oplossing voor. Zo weet je zeker dat je na die 5 keer lekker samen ontspannen geniet. In plaats van dat je maar een mini-stapje verder bent gekomen. Dat zou toch zonde zijn?
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat als je eens in de 3 dagen met een bepaald onderwerp aan de slag gaat, dat evenveel resultaat geeft als wanneer je dat elke dag doet. Dus als je niet elke dag tijd hebt, dan is dat geen enkel probleem. [“Are we training our horses more than necessary?” - Schomber, McLean & König von Borstel, ISES 2018]
Daarbij hebben je paard en jij ook bezinktijd nodig. Latent leren heet dat. En mijn ervaring is dat ook elke week een halfuurtje oefenen met iets dat wel werkt een groot verschil maakt. Dat is tenslotte veel meer dan je nu doet. ;-)
Je investeert in de relatie met je paard. Voor mij is het belangrijk dat die goed is, vandaar dat je de investering ook in drie termijnen kunt voldoen. Verder doe je kennis en vaardigheden op die je je hele paardenleven gebruikt. Dus ook als je op vakantie een buitenrit gaat maken, je een ander paard krijgt, of een ritje maakt met het paard van je vriendin als zij ziek is.
Dat klopt. Helemaal prima als je het eerst nog even zelf probeert, die boeken leest en die gratis webinars volgt. Maar hoe lang probeer je het al zelf? En hoe ver ben je op die manier gekomen?
Of merk je dat het eigenlijk alleen maar erger wordt?
Het voordeel van dit traject is dat ik de rol op me neem van paard- en mensvriendelijke stok achter de deur. Zodat je echt stappen gaat maken. En blijft maken.
Ennuh... de mensen die ik heb begeleid zeggen allemaal dat ze het veel eerder hadden moeten doen. Omdat ze zich dan een heleboel ellende hadden bespaard. ;-)
Tessa de Koning, eigenaresse van Whisper
Dat kan. En als jij over een tijdje zorgeloos het erf afrijdt, zonder dat je je paard hoeft te “overtuigen” met een zweep, sporen, hulpteugels of een scherper bit, wie lacht er dan het hardst?
Mocht je niet bij mij in de buurt wonen (Son en Breugel, vlakbij Eindhoven (NL)), dan kan ik je ook op afstand begeleiden. Het liefst nadat ik jou en je paard tenminste 1 keer op locatie heb ontmoet en begeleid. Op deze manier heb ik klanten geholpen in o.a. Zuid-Frankrijk, Noord-Holland, Drenthe en Friesland.
Zorgeloos en vol zelfvertrouwen. Maak een eind aan staken, bokken, steigeren en aan de kletter gaan. Luister naar wat je paard je vertelt en bouw samen een feestje buiten het erf.
Groet, Hester
PS: Wil je fluitend het bos in rijden of wandelen met je paard? Verbeter jullie wederzijdse begrijp. Doe wat klopt voor jullie allebei. Daar heb je je paardenleven lang wat aan.
Je investering is 510 euro of 3 termijnen van 180 euro.
PPS: Toch nog even blijven aanmodderen? Helemaal prima. Dan blijf je gewoon verder dromen over hoe leuk het zou kunnen zijn. Voor je paard en voor jou. Dan rijd je het zoveelste saaie rondje door de bak, terwijl je stalgenoten erop uit trekken. Dan maak je minder plezier met je paard dan je zou willen.
Maar daar kies je niet voor. Toch?
Isabelle Nooijen op Google over 'Op pad met je ontspannen paard':
"Vroeger was ik een held die nergens bang voor was, ik sprong op praktisch elk paard en had heerlijke avonturen. Door de jaren heen ben ik echter een stuk angstiger en voorzichtiger geworden.
Mijn huidige paard is een sensitieve KWPN merrie, nieuwsgierig en slim maar ook behoorlijk gelaagd als in snel gefrustreerd, gespannen etc. Eigenlijk een paard om heel veel van te kunnen leren, maar daar had en heb ik wel wat hulp bij nodig. Voor de dagelijkse training heb ik een hele fijne instructrice.
Op Equiday kwam ik Hester tegen en ik begreep dat zij haar training specifiek richt op het buiten rijden en wandelen. Daar had ik wel oren naar want juist dat wilde echt nog niet goed lukken en ik doe het zo verschrikkelijk graag.
Zowel mijn merrie als ikzelf bouwden snel spanning op buiten en zo hielden we samen onze problemen in stand. Ik had mezelf al veel verdiept in spannings- en kalmeringssignalen bij paarden maar de integratie in de praktijk bleek moeilijk. En dus ben ik een trainingstraject met Hester aangegaan.
Ze heeft me geleerd om me bewust te zijn van mijn eigen spanning en de signalen die ik daarmee afgeef aan mijn paard; een paard is zo'n meester in het lezen van lichaamstaal, die fop je natuurlijk niet.
Ze heeft me geleerd om de oorzaken van de spanning concreet te kunnen maken, zodat je eerlijk kunt zijn naar jezelf en naar je paard en daar je plannen op kunt aanpassen. Ook heeft ze me diverse manieren geleerd die het mijn merrie makkelijker maken om te ontspannen.
Op deze manier is het wederzijdse vertrouwen tussen mijn merrie en mij gegroeid en dat leidt tot kleine en grote successen in het buiten wandelen en -rijden. In het afgelopen jaar hebben we samen grote stappen doorgemaakt. Onze ritten en wandeltochten zijn overwegend ontspannen en super fijn.
Ik geniet weer met volle teugen."
Tessa de Koning op Google over de voorloper van 'Op pad met je ontspannen paard':
"Na veel twijfelen contact gezocht met Hester. Buitenrijden zonder problemen, angst of steigeren was wat ik enorm graag zou willen. Nooit verwacht dat zo iemand als Hester hierbij kon helpen. Mede hierdoor konden wij eindelijk op onze leslocatie komen en met veel lessen en trainen rijden wij nu ook buitenritten van ruim 7 kilometer zonder problemen.
Hester super bedankt👍🏻"
Jacqueline van den Bosch over de voorloper van 'Op pad met je ontspannen paard':
"Onze Haflinger Nando (foto) had verschillende problemen:
* Hij vertoonde dominant gedrag naar andere paarden.
* Hij wilde niet alleen mee het erf af om alleen mee te gaan naar buiten (rende dan terug naar huis).
* Hij toonde geen respect voor ons, rende dwars door je heen.
Wij hadden al verschillende trainingen bij anderen geprobeerd dus we dachten dat het deze keer waarschijnlijk ook niet ging lukken. Maar wij zijn nog steeds verbaasd over hoe effectief de gedragstraining is geweest.
Nando op een van de vele ontspannen buitenritten die hij ondertussen met Jacqueline en haar dochters heeft gemaakt. Ze rijden tegenwoordig bitloos door het bos en zijn in 2021 tweede geworden bij het NK TREC!
Nog steeds krijgen we complimenten van mensen die Nando van vroeger kennen en die hem niet meer terug kennen in gedrag. We hebben een compleet ander paard terug gekregen.
Hesters trainingen waren makkelijk te begrijpen en je kreeg handige tips. Wat me het meeste trok aan de trainingen was:
1 Dat er goede tips gegeven werden waar we buiten de training zelf mee aan de slag konden en zo dus met Nando zelf konden oefenen waardoor we extra vooruitgang boekten.
2 Dat Hester overal de tijd voor nam; ze nam echt de tijd die Nando nodig had.
3 Als er iets mislukte bleef Hester volhouden en door gaan tot het gelukt was. Ze gaf nooit op en daardoor konden we elke training positief afsluiten.
Ik zou Hesters trainingen zeker aanbevelen voor iemand met hetzelfde probleem of andere gedragsproblemen bij paarden. Bedankt voor alle hulp, Hester, en ook bedankt voor alle tips via app."