Expert in paarden- en mensengedrag
Angst of spanning hebben naast of op je paard is nog steeds behoorlijk taboe. Terwijl er heel wat buitenruiters en -wandelaars zijn die
* Met de bibbers in hun benen naar hun paard gaan.
* Met witte knokkels hun leidtouw of teugels vasthouden.
* Met samengeknepen billen opstijgen of het erf af wandelen.
* Met klotsende oksels door het bos rijden of lopen.
* Een diepe zucht van verlichting slaken als ze weer heelhuids hun rit of route hebben afgesloten.
* Nachtmerries hebben van wat er allemaal fout is gegaan en hoe het de volgende keer nog slechter zou kunnen aflopen.
Alleen houden ze dat maar liever voor zich. Want er is altijd wel een stalgenoot of familielid dat precies weet wat je moet doen:
* "Stap gewoon op, dan komt het vanzelf goed."
* "Je paard is zo braaf, daar hoef je toch niet bang voor te zijn?"
* "Kwestie van even doorzetten; doe maar alsof je niet bang bent."
* "Zit je nou te huilen? Joh, stel je niet aan; je bent toch geen kind meer?"
En alsof dat niet genoeg is, bouwen alle negatieve stemmetjes ook nog eens een feestje in je hoofd:
* "Iedereen krijgt het voor elkaar om ontspannen te gaan buitenrijden/wandelen, behalve ik."
* "Tja, ik ben nou eenmaal ook geen topruiter..."
* "Die angst zou nou toch weleens over moeten zijn."
* "Zie je wel, het gaat me nooit lukken."
* "Ik zou minstens tot het volgende kruispunt moeten komen zonder af te stappen."
* "Ik zou dat toch gewoon moeten kunnen?"
* "Wat zullen mijn stalgenoten/familieleden hier wel niet van denken?"
* Omdat je weet dat het geen reele angst is.
* Omdat je paard geen draak is. Eigenlijk juist een hartstikke lief dier is.
* Omdat je weet dat die keer dat het misging sowieso niet persoonlijk bedoeld was.
* En omdat die ene dolle rit, val, beet of trap niet opweegt tegen al die keren dat er niets gebeurde.
Die emoties zijn er gewoon, of ze nou logisch zijn of niet. Bijvoorbeeld omdat je huidige of vorige paard je gebeten of getrapt heeft onderweg, of omdat je heel hard van zijn rug af bent gevallen toen hij steigerde, bokte of op hol sloeg.
Mogelijk ben je zelfs in het ziekenhuis beland en heb je een lange revalidatieperiode achter de rug. En ook al ben je er wel zonder lichamelijke kleerscheuren vanaf gekomen, of kan je ondertussen weer alles doen wat je daarvoor ook deed, in je hoofd is er een flink litteken achtergebleven.
Op een bepaald moment besloot je om enkel nog een buitenrit te maken op een windstille dag bij een strakblauwe lucht. Vervolgens werd het hooguit een rondje om het erf, en nu maak je helemaal geen buitenritten meer. Ondertussen wordt het ook in de bak steeds spannender...
Het vertrouwen terug in je paard - daar worden jullie allebei blij van!
1. Je paard verkopen;
2. Leren ontspannen.
In het eerste geval loop je het risico dat het paardenvirus vroeger of later weer oplaait. Misschien denk je nu dat je nooit meer een paard zou kopen als je die beslissing eenmaal genomen hebt, maar ik heb ondertussen al meerdere mensen ondersteund die dat uiteindelijk toch weer deden.
In het tweede geval zijn wat ademhalingsoefeningen, leren om bewust je spieren te ontspannen en regelmatig mediteren misschien voldoende om je rust te (her)vinden. Super als dat voor jou werkt!
Maar misschien is er meer nodig. Of merk je na korte tijd dat je het toch zelf simpelweg niet voor elkaar krijgt.
In dit programma ligt de focus op jou, die 50% van de combinatie waar je als je heel eerlijk bent net iets te weinig tijd, liefde en aandacht in steekt; je paard staat immers op nummer 1. ;-) [Bij mij ook, hoor, dus je bent in goed gezelschap. ;-)]
* Je ontspant steeds beter - zelfs in situaties waarvan je nu denkt dat dat nooit zou kunnen.
* De communicatie en de band met je paard verbetert week na week: jullie krijgen vertrouwen in elkaar.
* Je wéét dat ontspannen ritten en wandelingen gewoon mogelijk zijn - dat geeft rust.
* Je zegt volmondig JA als mensen je uitnodigen om gezellig samen te rijden of te wandelen.
* Ook niet onbelangrijk: stapje voor stapje doe je alles gewoon zelf - in plaats van dat je anderen vraagt om het van je over te nemen.
Maar het belangrijkste: je paard en jij hebben weer plezier met elkaar.
Denk je eens in: ontspannen (buiten)rijden en wandelen worden weer mogelijk!
Leuke en ontspannen dingen doen met je paard zorgt voor een verdieping van jullie relatie. Verder zitten er mogelijk nog gaten in de opleiding en/of ervaring van je paard en jullie ervaring met spannende situaties. Daarom kijken we samen waar die eventuele gaten zitten en gaan we aan de slag om ze op te vullen.
Want als je paard en jij allebei weten wat jullie moeten doen, dan maakt dat een wereld van verschil. Hoe meer ervaring jullie opdoen met ontspannen als het spannend wordt, hoe makkelijker dat gaat. En dat geeft jullie meer en meer vertrouwen in elkaar.
Door te werken aan hoe jij omgaat met jezelf, je omgeving en alle verwachtingen die beïnvloeden wat je doet en hoe je dat doet, verander je het gevoel waarmee je samen met je paard het erf af gaat. Dat is een belangrijke stap om de spanning die je hebt terwijl je je paard leidt of rijdt te verlagen. Want als jij de lat heel hoog legt, dan zet dat druk op jullie relatie en dat is precies wat je niet meer wil.
Daarnaast staat je alarmsysteem op dit moment in feite iets te gevoelig afgesteld. Uitschakelen is geen goed idee, want dat stemmetje in je hoofd kan je ook behoeden voor domme acties. Vandaar dat we het volume iets lager gaan zetten. Zodat je wel luistert naar je gevoel, maar je niet laat verleiden om de beren op je pad te gaan knuffelen.
Vanuit mijn eigen ervaringen en de vele uren waarin ik mijn klanten heb ondersteund om weer samen met hun paard ontspannen op pad te gaan, heb ik een heleboel handige tips & tricks verzameld. Daarmee los je de gekste situaties tijdens het buitenrijden en wandelen met je paard op. Die deel ik graag met je!
Sommige mensen zeggen "The magic happens outside your comfort zone". Daar ben ik het niet mee eens. Ik zeg: "The magic happens within your comfort zone". Want als je die stapje voor stapje oprekt zonder over de rooien te gaan, en je je in dat grotere gebied ontspannen voelt, dan komt er veel meer binnen je bereik dan als je met je kaken op elkaar doorzet.
Ennuh... even voor de duidelijkheid:
* Sowieso maak ik altijd een videobelafspraak met je om kennis te maken en samen te kijken of dit echt iets voor jou is. Je inschrijving is pas definitief als je bevestigt dat je meedoet.
Je krijgt:
* 'In Harmonie met je Paard naar Buiten' -kennismakingstraining-met-adviesgesprek bij jou op stal van 2 uur;
* 5 live online coachingsessies van 1,5 - 2 uur samen met een kleine groep bewuste paardenmensen zoals jij (max. 5);
* 3 1-op-1 coachende trainingen van 1,5 uur met je paard op jullie locatie;
* 3 1-op-1 online coachingsessies van 1 uur;
* Tussentijdse begeleiding in een veilige besloten Facebook- of app-groep;
* Opnames van alle visualisaties op MP3;
* Handige werkboeken;
* Het superuitgebreide e-book 'Ontspannen Buitenrijden en Wandelen met je Paard' (de voorloper van mijn boek over dit onderwerp), waarin al mijn tips verzameld staan;
* Onbeperkt vragen stellen via WhatsApp, SMS of mail.
Voor een investering van 1097 euro incl. BTW help ik jou om stevig in je rijlaarzen of wandelschoenen te staan en weer plezier te hebben met je paard. Hier komen enkel 4x reiskosten bij voor de vier live-afspraken (zie schema).
Let op: Komt in een keer je investering voldoen je niet uit? Je kunt hem ook in drie termijnen van 378 euro incl. BTW voldoen.
PS: Twijfel je toch of dit iets voor jou is? Stuur me dan een berichtje via de mail of WhatsApp, dan maken we een videobelafspraak om samen te kijken wat jou op dit moment het meeste gaat helpen. Houd wel in je achterhoofd dat ik dan geen plek voor je vasthoud totdat we elkaar gesproken hebben en je hebt aangegeven dat je mee wilt doen. Wil je er dus zeker van zijn dat je meedoet, dan kan je je beter alvast inschrijven via de knop.
Je inschrijving wordt sowieso pas definitief nadat jij "ja" hebt gezegd.
Reacties van klanten:
Mirjam: "Ik vond het fijn om met Hester te werken, ze gaf me een heel goed gevoel over wat we bereikt hebben en ik heb veel van haar geleerd. Ze heeft me geholpen met tips en daarnaast mijn zelfvertrouwen vergroot. Dat gun ik anderen ook."
We beginnen dus op woensdagavond 9 oktober 2024 en daarna hebben we eens in de 3 tot 4 weken een groepscall via Skype, rekening houdend met de schoolvakanties. De andere data zijn: 30 oktober, 20 november, 11 december 2024 en 8 januari 2025. Mocht een datum voor een van de deelnemers niet uitkomen, dan prikken we in overleg een andere.
De een-op-een sessies op afstand en bij jou en je paard op locatie plan ik uiteraard samen met jou.
Omdat het fijn is om te ontdekken dat je niet de enige bent die met dit probleem worstelt. Kennismaken met gelijkgestemden voelt als een warm bad en dat is extra fijn als je de koude douche van kritische stalgenoten en familieleden gewend bent.
Mijn eigen ervaring met online coaching is heel positief. Je krijgt persoonlijke begeleiding, terwijl je lekker in je eigen vertrouwde omgeving zit en je favoriete drankje erbij kunt pakken in plaats van de thee of koffie die het net niet is.
Verder heb je geen last van reisstress, hoef je geen zorgen te maken over de trailerlaadvaardigheden van je vierbenige lieveling, ben je geen extra tijd kwijt omdat je eindeloos in de file staat, en is het veel makkelijker om een passend plekje in je agenda te vinden omdat je toch geen rekening hoeft te houden met reistijd.
Nee, absoluut niet! Voor mij werken die namelijk niet (ik geloof dat ik er ondertussen al 5 aangeschaft heb die ik nog altijd een keertje wil afmaken ;-) ), dus vandaar dat alle afspraken live zijn. Bij jou en je paard op locatie en op afstand. Op die manier kan je altijd direct de vragen stellen die bij jou spelen en tips krijgen om de volgende dag mee verder te gaan.
Dat klopt. Helemaal prima als je het eerst nog even zelf probeert, die boeken leest en die gratis workshops volgt.
Maarruh... hoe lang probeer je het al zelf? En hoe ver ben je op die manier gekomen? Of merk je dat het eigenlijk alleen maar erger wordt?
Het voordeel van dit programma is dat ik de rol op me neem van paard- en mensvriendelijke stok achter de deur. Zodat je echt stappen maakt en blijft maken.
Ennuh... de mensen die ik tot nu toe heb begeleid zeggen allemaal dat ze het veel eerder hadden moeten doen, omdat ze zich dan een heleboel ellende hadden bespaard. ;-) Maar dat terzijde.
Mijn deur staat altijd open om het erover te hebben , want ik wil natuurlijk niet dat je meedoet als je niet zeker weet dat dit iets voor jou is.
Dat kan, alhoewel ik heb gemerkt dat het effect van zo'n langer traject met "stok-achter-de-deur"-momentjes veel groter is dan als je zo nu en dan een lesje neemt.
Begrijp ik. Vandaar dat je hem ook in 3 delen kunt voldoen. Het is ook een investering in jezelf en je paard voor de lange duur. Omdat ik je vanaf het eerste moment coach om alles zelf te doen en we 3 maanden samen aan de slag gaan, bouw je enorm veel ervaring op. Mentaal en fysiek.
Daar geniet je je hele paardenleven lang van, ofwel ook bij een volgend paard, de pony van een stalgenote, of dat paard waar je tijdens je vakantie een fantastische strandrit mee maakt. Daarnaast heb ik van veel klanten teruggekregen dat ze in hun dagelijks leven ook veel profijt hebben van dit programma.
Die zijn gebaseerd op de snelste route volgens Google Maps vanaf 5694 SP Son en Breugel. Hierbij hanteer ik standaardbedragen op basis van de reisafstand enkele reis volgens het schema (scroll even verder naar beneden).