Problemen bij de Trailer: Waarom lokken zelden werkt

Regelmatig kom ik bij amazones die met hun handen in het haar zitten. Ze willen binnenkort op wedstrijd, naar de kliniek of op buitenrit maar hun paard gaat de trailer niet in. Of hij gaat er wel in, maar komt er met dezelfde snelheid weer uit voordat ze de stang achter zijn billen dicht hebben kunnen doen. Meestal hebben ze al van alles geprobeerd. Inclusief lokken met een emmer voer. En vaak loopt hun paard dan wel de trailer in. Alleen neemt hij vervolgens een grote hap uit de emmer en wandelt hij de trailer weer uit. Waarna hij rustig voor de klep zijn mond leeg gaat staan eten. Alsof die grappenmaker ze uit staat te lachen!


Wie is sneller, je paard of jij?

Wat dan kan ontstaan is een wedstrijdje wie het snelste is: het paard of de helpende hand die de stang zo snel mogelijk dicht probeert te doen. Meestal wint het paard. En doet hij gelijk een poging om het record zo-snel-mogelijk-een-hap-uit-de-emmer-pakken-en-achteruit-de-trailer-uitracen te verbreken. "Zit mijn paard me nou gewoon uit te proberen?” verzuchten die amazones voordat we met de training beginnen. “Hij loopt er toch in; waarom blijft hij dan niet staan?" De reden daarvoor is vrij simpel:


Omdat hun paard het in de trailer te spannend vindt om daar rustig te blijven eten.


Veel paarden vinden de trailer geen feestje. Sterker nog, ze zijn er gewoon bang voor. Het is dan ook zo'n beetje de minst natuurlijke plek voor een paard om te zijn: ze kunnen hun omgeving niet meer in de gaten houden en vluchten kan niet meer - 2 basisvereisten voor een vluchtdier als een paard om zich veilig te voelen. Als ze al eens eerder vervoerd zijn, komt daar de aparte ervaring van het reizen nog eens bij . Als jij hem de trailer in lokt met een emmer voer, lukt dat doordat hij die lekkere muesli of brokken niet kan weerstaan. Hij gaat dus zijn angstgrens over om er toch een hap van te nemen. Maar als hij de buit binnen heeft, is zijn stoerheid ook direct over en gaat hij de trailer weer uit. En kennelijk voelt hij zich vlak voor de klep veilig genoeg om daar te gaan staan kauwen.


Trailerladen met voerbeloningen kan wel!

"Maar jij werkt toch ook regelmatig met voer bij de trailer; waarom lukt het jou dan wel?" zal je je misschien afvragen. Omdat ik dat voer als beloning geef als het paard een stapje in de goede richting heeft gezet. Ook al is dat een heel klein stapje en gaat hij daarna weer achteruit. Als ik met mijn target werk bij de trailer, ga ik een paard niet dwingen om iets te doen wat hij mentaal gezien nog niet aankan. En elke keer dat hij wel dichterbij de trailer komt of er zelfs in durft te gaan, beloon ik hem daarvoor met wat hooibrokjes. Tot het moment dat hij zelfverzekerd de trailer in wandelt en daar kan eten zonder dat hij de behoefte heeft om buiten de trailer zijn mond leeg te eten.


Verschil tussen LOKKEN en LEREN

Het grote verschil tussen die emmer voer en werken met een target en voerbeloningen is dus dat ik het paard niet een grens over lok waar hij zonder voer niet overheen gegaan zou zijn. En verder markeer ik duidelijk dat ik blij ben met elke stap die hij naar of in de trailer zet door "Yes" te zeggen of met mijn clicker te klikken, zodat hij weet dat hij voor dat gedrag die voerbeloning krijgt. (De koppeling tussen dat woord en de beloning heb ik hem overigens eerst op een neutrale plek geleerd, zodat hij tijdens dat leerproces niet de spanning van de trailer voelde.) Met andere woorden, hij leert welk gedrag hem iets lekkers oplevert.


Ben jij ook stuk gelopen op die emmer voer, maar zou je wel graag je paard willen leren om zelfverzekerder de trailer in te gaan? Dan zou ik je aanraden om zelf eens clicker- en targettraining uit te proberen met je paard. Je zal zien dat dat een stuk beter gaat dan lokken!


Yes!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gaat je paard wel de trailer in, maar gaat het afsluiten of rijden nog niet zo lekker? Of is het trailerladen verslechterd nadat je je paard gesedeerd vervoerd hebt? Lees dan ook mijn andere artikelen over gedoe bij de trailer (met tips!): "Waarom sederen trailerlaadproblemen kan veroorzaken of verergeren" en "Mijn paard staat eindelijk in de trailer. En nu? Klep dicht en rijden?"

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .