De TrailerTijdmachine

Stel je bent een paard. Je bent een dier dat gebouwd is om continu om zich heen te kijken en te vluchten als je het risico te groot vindt. Overleven is namelijk het allerbelangrijkste voor je. Je bent gek op ruimte en een wijds uitzicht, want dan kan je roofdieren tenminste zien aankomen zodat je er op tijd vandoor kunt gaan. Het liefste sta je daarom buiten, samen met een of meer andere paarden zodat jullie om de beurt de boel in de gaten kunnen houden terwijl de ander kan rusten.

 

Stal zonder uitzicht

Er is een tweebener die je hooi en soms wat lekkers brengt, en die regelmatig op je rug klimt om samen patronen te lopen of over omgevallen bomen heen te springen. Voor de rest sta je lekker gras of hooi te eten, wandel je een eindje en geniet je van het gezelschap van je weidegenoten. Zo nu en dan wil de tweebener dat je een stukje schuin omhoogloopt op een vreemd uitziend en raar klinkend stuk grond. Hij wil dan dat je een smalle stal ingaat met enkel een paar kleine kijkgaatjes helemaal voorin. Die plek is best spannend als je geboren bent om de hele tijd om je heen te kijken en plotseling bijna niets meer van je omgeving kunt zien. Hoe kun je op die manier weten of je moet vluchten?

 

Stal die beweegt en lawaai maakt

Het wordt nog veel spannender als de tweebener er vervolgens voor zorgt dat je niet meer achteruit die stal uit kunt lopen en je je hoofd enkel nog maar een klein stukje heen en weer kunt bewegen. Opeens kan je je niet meer omdraaien om te vluchten als het je teveel wordt in die kleine ruimte. En als de stal ook nog eens begint te bewegen en te rammelen, als je moeite moet doen om je evenwicht te houden, dan wil je er toch echt wel uit. Je hele lichaam schreeuwt “gevaar,” maar je kunt nergens naartoe.

 

Tovenarij...

Dus kijk je uit de kleine kijkgaatjes, draai je je oren alle kanten uit en snuif je de lucht op die door een paar gaten naar binnen komt. Je ziet, hoort en ruikt van alles. Nieuwe dingen, bekende dingen en soms ook dingen waar je volledig van op tilt slaat. Alleen kun je niet wegvluchten om vanaf een afstandje te bekijken wat het nou eigenlijk was, zoals je van nature gewend bent. Als de stal eindelijk weer stilstaat, sta je plotseling ergens waar je misschien nog nooit eerder bent geweest. Weg zijn de vertrouwde geuren, geluiden en omgeving. Terwijl je geen stap hebt gezet om daar te komen…

 

*****

 

Met de tijdmachine op stap

Persoonlijk denk ik dat het voor een paard net is alsof hij een reis met de teletijdmachine uit Suske en Wiske heeft gemaakt als hij na een ritje uit de trailer komt. Afgaande op de manier waarop ik paarden die net zijn aangekomen vaak zie rondkijken, gok ik dat ik er niet ver naast zit. Alles wat hij kende en belangrijk voor hem was - zijn wei, zijn stal en zijn maatjes - is plotseling veranderd. Misschien gebeurt er op die vreemde plek iets wat hij niet fijn vindt, bijvoorbeeld een pijnlijke behandeling van de dierenarts, of moet hij een dressuurproef lopen die hij al honderd keer gelopen heeft, maar waarbij zijn ruiter nu plotseling heel gespannen is. Het kan ook zijn dat hij zich onderweg heeft bezeerd doordat de chauffeur plotseling moest remmen of uitwijken. Zulke spannende dingen onthoudt een paard en kunnen ervoor zorgen dat hij de volgende keer iets minder graag de trailer in gaat. Of helemaal niet.

 

Je paard heeft geen idee

Wij mensen kunnen beredeneren wat er gebeurt, een paard niet. Jij weet dat je paard gewoon weer terug naar huis gaat na een wedstrijd, een behandeling van de dierenarts, of een buitenrit. Je paard heeft geen idee of hij zijn maatjes en zijn vertrouwde omgeving ooit nog terug zal zien. Zeker niet als hij al een aantal keren van eigenaar of stal is gewisseld.

 

Dus mocht je paard de volgende keer dat je samen op pad wilt met de trailer niet zo enthousiast zijn, gewoon rustig blijven en het zo ontspannen mogelijk opnieuw proberen. Als hij vervolgens instapt, geniet dan van het feit dat hij dat toch voor je gedaan heeft, ondanks dat de trailer zo’n beetje de meest onnatuurlijke plek is voor een paard om te zijn.

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Vind je paard de trailer zo spannend dat hij er niet meer in wil en wil je voorkomen dat dat echt een probleem wordt? Ga dan in alle rust en in kleine stapjes trainen om hem vertrouwd te maken met die gekke stal op wielen.

PPS: Nog wat dieper in de huid van je paard kruipen? Dat gaan we doen tijdens de online masterclasses over paardentaal en paardengedrag die ik regelmatig geef. Kijk even hier wanneer de volgende is en om je plek te reserveren.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .