Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Poetsplaats-problemen

Spanning op de poetsplaats!


Mesten, continu heen en weer dribbelen en draaien, voorbeen optillen, kauwen, likken, schudden, schuren, slaan met voor- of achterbenen, bijten of dreigen om dat te doen - hoeveel paarden doen dat niet op de poetsplaats? Of ze schakelen volledig uit zodra je ze vastzet en ondergaan alles wat er gebeurt lijdzaam. Het licht is aan, maar er is niemand thuis. Ik weet niet wat jouw ervaring is, maar ik kom weinig paarden tegen die er vrolijk en ontspannen bij staan op de poetsplaats. En zeker niet als ze daar langdurig moeten staan.


Een ding is duidelijk: veel poetsplaatsen geven paarden geen goed gevoel...


Want je paard laat dat gedrag niet zien omdat hij vervelend tegen je wil doen, jou dwars wil zitten, of gewoon ongeduldig is. Nee, hij laat dat gedrag zien omdat hij het daar spannend vindt.

We maken het onze paarden dan ook meestal niet erg gemakkelijk. Veel van de poetsplaatsen die ik tegenkom zijn donker, smal, soms ook laag en in 9 van de 10 gevallen zonder zicht op andere paarden. Niet bepaald de ideale plek voor een vluchtdier als een paard dat zich het fijnste voelt als hij zijn omgeving in de gaten kan houden en liefst ook zijn vierbenige groepsgenoten.

Maar dat is niet het enige. Want vervolgens zetten we onze paarden aan twee kanten van hun hoofd vast. Zodat ze echt geen kant meer uit kunnen en nauwelijks in het oog kunnen houden waar wij mee bezig zijn.


Waarom maken we poetsplaatsen dan op die manier?

Uiteraard omdat ze heel handig voor ons zijn: we kunnen zo ongestoord alles met onze paarden doen wat we willen. Alhoewel... hoe ongestoord kan je de hoeven van je paard uitkrabben als er telkens een paardenbeen rakelings langs je oren vliegt...? Want dan blijkt hij plotseling prima op twee benen te kunnen balanceren. ;-)


Spanning op de poetsplaats is meestal een probleem dat je niet in een keer opgelost hebt

Ofwel, je zal je paard moeten helpen om ontspanning te vinden daar. Wat voor training(en) je daarvoor moet inzetten, hangt af van waar je paard het meeste last van heeft: zijn maatjes niet kunnen zien, de donkere/nauwe/lage plek, vast staan tussen twee touwen, niet van (jouw manier van) poetsen houden, of spanning krijgen vanwege wat er na het poetsen gebeurt. Helemaal feest wordt het als je paard een nare ervaring heeft gehad op de poetsplaats - denk richting Halloween. En ja, er zijn helaas ook paarden die een probleem hebben met meer dan een van de genoemde punten.

Wat heel belangrijk is, probeer de situatie die je paard spanning geeft te vermijden als je aan het trainen slaat. Want anders zal je veel minder snel of zelfs helemaal geen resultaat zien. Dus kijk of je je paard tijdelijk op een plek kunt poetsen en opzadelen waar hij zich beter voelt. [Ennuh... dan is het misschien interessant om je af te vragen waarom je daar niet eerder bent gaan staan. ;-)]


Verlatingsangst

Gespannen worden als je paard andere paarden niet kan zien, ofwel verlatingsangst, is denk ik een van de meest voorkomende oorzaken van onrust op de poetsplaats. Ga voor jezelf eens na of je ook bij het uit de wei halen, wanneer je paard als enige achterblijft op stal, als je hem in de trailer wilt zetten, of wanneer je alleen op buitenrit wilt gaan, merkt dat je paard spanning opbouwt. Dat zijn namelijk ook tekenen die op verlatingsangst kunnen duiden. Leer je je paard dat hij altijd weer terugkomt bij zijn maatjes, dan zal je waarschijnlijk niet enkel op de poetsplaats, maar ook in die andere situaties verbetering merken. Hiervoor bouw je de tijd dat jullie uit het zicht van de andere paarden gaan stapsgewijs op.


De poetsplaats zelf

Vindt je paard vooral de plek eng, dan moet je de tijd dat hij daar staat heel langzaam opbouwen. Dat betekent dat jullie in het begin misschien maar 1 seconde stil kunnen staan op de poetsplaats. Afhankelijk van de trainingsmethode die je inzet, ga je ofwel na die ene seconde de poetsplaats uit, ofwel geef je je paard eerst nog een klik en een beloning. Vervolgens herhaal je dat totdat je paard ontspannen genoeg is en breid je daarna de tijd uit naar 2 seconden, 3, 5, 10 etc.


Het poetsen, controle en vastzetten

Niet alle paarden houden ervan om gepoetst te worden. En sommige vinden de manier waarop wij het doen gewoon niet fijn. Wat dat betreft zijn het net mensen. Kijk eens of het uitmaakt hoe je je paard poetst. En hoeveel spanning je zelf hebt op dat moment, want dat kan ook nog meespelen. Sommige paarden kan het helpen als je ervoor zorgt dat de poetsbeurt niet te lang duurt. Zorg er dus voor dat je je poetsspullen, zadel en hoofdstel al allemaal klaar hebt staan voordat je hem of haar gaat halen. En je niet elke keer elk hoekje en gaatje van je paard grondig wilt borstelen, maar dat hooguit 1 of 2 keer per week doet, en als het echt nodig is natuurlijk. O, en dat gesprek met je stalgenoot kan je ook beter uitstellen tot na het poetsen, of misschien wel totdat je paard weer terug is bij zijn maatjes.

Het is heel goed mogelijk dat je paard het poetsen sowieso een stuk minder erg vindt als je het ergens anders doet. Dit is makkelijk te testen door je borstels mee te nemen naar een plek waar hij zich wel senang voelt. Verder kan het zijn dat hij zich er nog beter bij voelt als hij zelf controle heeft over de situatie doordat hij ofwel los staat en weg kan lopen, ofwel omdat jij stopt met poetsen als hij dat via zijn lichaamstaal aangeeft.

Los neerzetten, en zelfs al aan slechts een lijn scheelt namelijk vaak heel veel in spanning. En je ziet de bui vast al hangen, ook dat is een kwestie van stapsgewijs opbouwen. Met pressure/release of met behulp van beloningen.


Wat er na het poetsen gebeurt

Dan kan het nog zijn dat je paard spanning opbouwt op de poetsplaats omdat hij weet dat er na het poetsen iets kan volgen waar hij niet blij van wordt. Bijvoorbeeld omdat het zadel niet goed past, hij niet in balans loopt, een blessure heeft, je met veel spanning rijdt, of hij jouw signalen niet begrijpt. Belangrijk dus om te checken of die punten allemaal goed zitten.


En als hij daar een nare ervaring heeft gehad...

... dan is het essentieel om daar ook iets mee te doen. Wat, dat hangt af van wat er precies gebeurd is en het kan goed zijn dat je daarbij beter de hulp in kunt schakelen van een paardengedragstherapeut en/of -trainer. Want het kan gebeuren dat je nog verder van huis raakt als je in de verkeerde richting denkt.


O en nog een tip!

Waarom zou je je paard daarnaast niet iets te doen geven terwijl hij daar staat? Wij vinden het in de wachtkamer ook fijn om een tijdschrift te kunnen lezen om de tijd te doden - hoe oninteressant dat blad ook is - gewoon om maar niet naar de muur te hoeven staren. Voor je paard is dat niet anders. Dus is bijvoorbeeld een hooinet, eventueel opgepimpt met een paar stukjes wortel, appel of kruiden erin een fijne afleiding voor je paard.


Als je nagaat waarom je paard zich niet fijn voelt op de poetsplaats en hem helpt om er meer ontspanning te vinden, dan gaat hij het straks misschien zelfs hartstikke leuk vinden om daarheen te gaan. En daar word jij toch ook blij van?


Wat vindt jouw paard van de poetsplaats? Feest, OK of horror?


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezer en vrijheid met paarden

PS: Het paard op de foto is enkel ter illustratie en heeft niets met de inhoud van dit artikel te maken.

PPS: Hulp nodig omdat je paard problemen heeft met de poetsplaats? Ik help je graag om ze op te lossen.


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.