hester@veryimportanthorse.com

+31 6 8007 4489

Blogs en Artikelen

Schrijven, schrijven, schrijven!

Publiceren over paardengedrag en onze eigen invloed op onze favoriete vierbeners doe ik graag. Ik schrijf behalve voor mijn eigen website ook regelmatig artikelen en (gast)blogs in paardenbladen als Level Up, Bit (online en in de Minigids) en op verschillende paard-gerelateerde websites, zoals die van e-quine.com en de PaardenOppasService. Mocht jij op zoek zijn naar een (gast)blog of artikel, stuur me dan graag een bericht; wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen.

De komende tijd zal ik de blogs en artikelen die ik al gepubliceerd heb overhevelen van mijn oude website naar deze nieuwe. Tot die tijd kan je ze uiteraard daar nog lezen.


Hartelijke groet,

Hester, Very Important Horse


NB: Er gaat helaas op dit moment iets mis met de lay-out waardoor de foto's in elkaar gedrukt worden en bij een paar blogs de tussenkopjes bovenaan verschijnen. Achter de schermen ben ik op zoek naar een oplossing, dus mijn verontschuldigingen voor het lachspiegel-effect.


Paarden en hooggevoeligheid

“Mijn paard reageert echt overal op,” verzucht ze. “Er hoeft maar een grasspriet anders te staan en hij loopt naast me te dansen. En als er gedoe is op stal kan ik het al helemaal vergeten om iets met hem te doen.”

“Herken je dat gedrag?” vraag ik.

“Ja natuurlijk!” Ze gaat rechterop zitten en knikt heftig. “Ik zie zelf ook altijd alles. Heeft er iemand een pesthumeur, dan krijg ik donderwolken in mijn hoofd. En laten er alsjeblieft geen grote groepen mensen, harde geluiden, sterke geuren of fel licht zijn, want dan ben ik binnen de kortste keren overprikkeld.”


Gesprekken zoals deze heb ik steeds vaker met mijn klanten. Misschien ook wel logisch, want ik kan op precies dezelfde manier overprikkeld raken en dan is het fijn om met iemand te praten die begrijpt wat je bedoelt.


Wat me verder opvalt is dat hooggevoelige amazones en ruiters vaak ook een hooggevoelig paard hebben. Die eigenschap is namelijk ook bij dieren wetenschappelijk aangetoond en komt misschien nog wel vaker bij sportpaarden omdat die worden gefokt om op zo klein mogelijke hulpen te reageren. Maar ik zie het ook regelmatig bij paarden die in het algemeen worden gezien als koelbloedig, zoals Haflingers en Tinkers.


Dat een hooggevoelig paard een hooggevoelig baasje heeft getroffen is zowel een vloek als een zegen. Enerzijds is het fantastisch dat ze precies weet hoe heftig het kan zijn voor haar paard. Anderzijds is er een groot risico dat ze elkaars reactie versterken juist omdat die prikkels bij allebei zo hard binnenkomen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is als je er niet actief mee aan de slag gaat.


Een van die dingen is om je bewust worden van waar je spanning opbouwt en vasthoudt en die vervolgens actief los te laten. Ik heb daarvoor een checklist gemaakt zodat je van boven naar beneden door je lichaam kunt wandelen om spanning op te sporen en te vervangen door ontspanning - je kunt hem hier gratis downloaden. Door zelf beter te worden in ontspannen help je je paard. Als jij stijf staat van de stress, dan ziet en voelt hij dat namelijk sowieso. En jouw spanning is voor hem de reden om extra goed op te letten en te reageren op het minste geringste beweginkje of geluidje dat hij opmerkt.


Verder is het belangrijk om je focus te verleggen van je omgeving naar jou en je paard. Zo veranderen de gigantische beren die jij op jullie pad ziet in schattige teddybeertjes omdat je ze geen krachtvoer meer geeft.


Door je daarnaast te focussen op wat er wel goed gaat, krimpen ze zelfs nog verder. In het begin zal het in spannende situaties nog best een uitdaging zijn om rust op te zoeken en je te focussen op je paard en jij als combinatie. Hoe meer je echter ontspanning jouw basis-manier van zijn maakt, hoe sneller je zal merken dat situaties die voorheen volledig uit de hand liepen meer en meer behapbaar worden.


En dat helpt om meer plezier, meer ontspanning en meer vrijheid te voelen samen met je paard.


Vermoed jij dat je paard ook hooggevoelig is? En hoe zit het met jouzelf? Ik ben hartstikke benieuwd!


Hester, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.