Wees vooral jezelf bij je paard!

(Nou ja, niet alleen bij je paard eigenlijk, het liefst overal! Voelt stukken fijner!)

Gisteren deelde ik een artikel van The Horse via mijn persoonlijke Facebook-site ( Hester Stasse - stuur me graag een vriendschapsverzoek als je me ook daar wilt volgen) over de uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek. Een uitkomst waar ik persoonlijk niet zo blij mee was en een aantal volgers met mij. Want wat bleek, paarden zouden beter reageren als je babytaal tegen ze sprak dan bij "volwassen" taal. En ik ben dus niet zo van de "koetiekoetie"...


Aan de andere kant moesten de proefpersonen die babypraat gebruikten dat met een lachend gezicht doen, terwijl de proefpersonen die volwassen taal praatten een neutraal gezicht moesten trekken. Omgekeerd hebben de onderzoekers het niet uitgetest, dus wie weet reageerden de paarden eerder op die gezichten. Ze herkennen onze emoties - ook dat is onderzocht - en dus denk ik - hoop ik! - dat ik ermee wegkom en geen babytaal hoef te gaan gebruiken. Want volgens mij zie ik er meestal best wel blij uit bij paarden in de buurt. :-)


Voor iedereen die dit onderzoek ook heeft langs zien komen en er niet aan moet denken om babytaal te moeten gaan praten tegen haar/zijn paard even dit:


Het belangrijkste is sowieso om JEZELF te zijn bij je paard.


Authentiek. Incongruente lichaamstaal, ofwel je anders proberen te gedragen dan je je voelt, "klopt" namelijk niet. Wij mensen krijgen er een onbestemd gevoel bij. Helemaal je vinger erop leggen wat er mis is kan je daarbij niet eens altijd, maar dat er iets niet in de haak is voel je wel degelijk aan. Sommigen reageren hierop door hun onderbuikgevoel weg te beredeneren, of bijvoorbeeld af te gaan op wat de persoon zegt (en wat dus niet waar is). Andere mensen - en helemaal paarden - proberen zo iemand uit de weg te gaan of te negeren. En dat is nou net NIET wat je wilt dat je paard doet. Toch?


Dus. Ben jij een babytaal-mens? Praat dan babytaal tegen je paard. Ben je dat niet? Praat dan gewoon op de manier die bij jou past. Ennuh... vindt je paard dat gekke stemmetje helemaal niets, dan gebruik je dat gekke stemmetje liever zo min mogelijk natuurlijk. ;-)


Hoe praat jij tegen je paard? Hoor jij bij #teambabytaal, #teamikhaatdiegekkestemmetjes of #teamligteraan? Of misschien wel bij #teamsameninstilte? Ik hoor het graag!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Heb jij soms het gevoel dat iedereen op stal iets anders zegt over je paard dan wat jouw onderbuikgevoel aangeeft? Er zijn nog best wel wat mythes in de paardenwereld die allang achterhaald zijn, maar die mensen toch blijven verkondigen. Ik vertel je graag wat de wetenschap daarover zegt, dus stuur me graag een berichtje , dan bellen we erover.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .