Trailerladen en buitenrijproblemen

Hoe problemen met trailerladen kunnen samenhangen met buitenrijproblemen


“Huh?” denk je nu misschien. “Wat hebben trailerladen en buitenrijden nou met elkaar te maken?”

Op het eerste gezicht niet veel inderdaad, maar als je gaat kijken naar wat er achter de problemen zit, dan kan het heel goed zijn dat een paard dat moeilijk laadt, om dezelfde reden moeilijk op buitenrit gaat.


Welke reden dat kan zijn?

Verlatingsangst. En ik schrijf expres “kan zijn”, want er zijn een heleboel andere oorzaken op te noemen voor zowel trailerlaadproblemen als buitenrijproblemen. Maar een paard dat moeite heeft om van zijn maatjes weg te gaan, vindt het meestal ook moeilijk om alleen met de trailer vervoerd te worden. Dit kan zich zowel tijdens het laden uiten als tijdens en na het vervoer.


Praktijkvoorbeeld

Justice, het paard op de foto, is een goed voorbeeld van de eerste categorie. Als zijn weidemaatje uit het zicht verdwijnt of te ver van hem vandaan gaat, wordt hij heel nerveus en loopt hij hem het liefst achterna. Vandaar dat hij het ook niet erg zag zitten om zijn hoofd zo ver de trailer in te steken dat hij zijn vriendje uit het oog zou verliezen.

Ondertussen stapt hij wel braaf de trailer in samen met zijn eigenaresse en is hij ook al een stuk rustiger als zijn weidemaatje trailertraining krijgt. Maar stapsgewijs steeds langer uit elkaars zichtveld gaan is wel een training die hij extra nodig heeft om het trailerladen te ondersteunen.

Want ook al is het de bedoeling dat ze samen vervoerd worden in een tweepaardstrailer, is het wel handig om hem eerst te leren om die rustig in en uit te gaan in plaats van te steigeren, zoals hij voorheen deed. Die training gaat in het begin nou eenmaal een stuk makkelijker zonder tussenschot en dus zonder ander paard in de trailer.

En buitenritten? Die maakt hij enkel in gezelschap van zijn vriendje totdat hij wel ontspannen van hem vandaan durft. En dat doet hij supergoed!


Hoe makkelijk of moeilijk gaat jouw paard bij zijn weidemaatjes vandaan? En hoe makkelijk of moeilijk kan je haar of hem vervoeren? Ik hoor het graag.


Hester Stasse, Very Important Horse

PS: Hoe makkelijk je paard van zijn erf of maatjes vandaan gaat is een van de 5 factoren die van je buitenrit een feestje of een flop kunnen maken. Wil je daar meer over weten? Kijk dan hier .

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .