Je paard belonen na de training

Ben jij ook iemand die haar/zijn paard na jullie training beloont met een extra lekkere emmer voer omdat hij het zo goed heeft gedaan?


Hartstikke lief, alleen...


... snapt je paard niet dat die lekkere bak voer een beloning was voor de training die zo fijn verliep. Het is heel menselijk om ervan uit te gaan dat je paard, net als jij, het verband snapt tussen dat wat jij ziet als een beloning en de prestatie die hij net met jou heeft geleverd in de bak, de springtuin of het bos. Het punt is echter dat paarden, net als andere dieren, het verband tussen oorzaak (training) en gevolg (beloning) enkel begrijpen als dat gevolg binnen 1 tot 2 seconden van die oorzaak merkbaar was. Sommigen zeggen zelfs binnen 0,4 en 1,4 seconden!


Met andere woorden, tussen het moment dat je paard superlekker galoppeerde, sprong of een piaffe uitvoerde en die emmer voer is veel teveel tijd verstreken voor je paard om te snappen dat die beloning daarmee te maken had.


Waar je je paard dan wel voor beloont op dat moment?


Dat hangt af van wat hij deed vlak voordat je die emmer voor zijn neus zette. Als hij op dat moment een aanval uitvoerde op jouw mouw, dan beloonde je hem daarvoor. Schraapte hij uit alle macht over de grond met zijn hoef, dan was dat het gedrag dat je beloonde. En als hij tegen de staldeur stond te bonken, voordat je hem zo snel mogelijk zijn hapje gaf om hem daarmee te laten ophouden, dan beloonde je het bonken tegen de deur.


Wat dus ook betekent dat je paard dat gedrag vaker zal gaan uitvoeren. Wel zo goed om in je achterhoofd te houden dus de volgende keer dat je je paard iets lekkers geeft: welk gedrag je op dat moment beloont.


Hoe beloon jij je paard het liefst? En hoe zit het daarbij met je timing?


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Mocht ik je roze paardenwolk hebben doorgeprikt, dan help ik je paard en jou graag om de timing van jouw beloningen te verbeteren. Zeker weten dat je paard en jij daar blij van gaan worden! Stuur me een berichtje , dan gaan we ermee aan de slag!

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .