Ik ben een idealist

Helaas... ik kan er niet meer omheen... Ik ben een idealist en lijd aan ernstige beroepsdeformatie. Overal waar ik paarden zie, begin ik automatisch in mijn hoofd plattegrondjes te schetsen om de meest fantastische paddock paradises te creëren. Ook als er nauwelijks ruimte is, want dan slaat mijn creativiteit helemaal op hol.

 

Kudde wilde Playmobil-paarden op pad

Ik gok dat de kiem daarvoor al is gelegd toen ik klein was. Mijn kudde wilde Playmobil-paarden liet ik allerlei avonturen beleven in de tuin van mijn ouders. Elke keer paste ik het uitgebreide wegennet aan dat ik tussen de planten had aangelegd, zodat mijn mustangs steeds weer nieuwe uitdagingen kregen. Uiteraard lagen de waterpoel en de grasvlakten niet naast elkaar, want ik had via de westernfilms en -boeken die ik stukkeek en -las meegekregen dat dat "in het echt" ook niet zo was. En trouwens, de paarden moesten iets spannends te doen hebben - daar was ik toen al van overtuigd.

 

Paarden aan huis... en toch ook niet

Van het weekend gebeurde het me weer toen ik langs een spiksplinternieuw landhuis wandelde. Ik was daar al een tijdje niet geweest en had dus nog niet gezien dat de gammele villa die er voorheen stond was afgebroken en vervangen door een architectonisch verantwoord nieuw stulpje. Met mooie glazen wanden, zonnepanelen op het dak en een tuin die van voor tot achter was uitgerust met een beregeningssysteem. Kosten noch moeite gespaard dus en ook nog aan het milieu gedacht - top! Bewonderend vervolgde ik mijn weg. Achter de villa was een golvend parklandschap ingericht met vijvers, bomen en slingerende paden - een heerlijke plek om te ontspannen. Ik liep dus echt plaatsvervangend te genieten voor de mensen die daar zijn komen wonen. Toen ik verder wandelde zag ik dat achter het parkje een weitje en een nieuwe stal waren aangelegd. En voor die stal bleek een postzegeltje zand van 8 bij 10 te liggen waarop twee leuke puppypaarden zich stonden te vervelen.

 

Mijn energie vloeide weg. Tegelijkertijd werkte het PP-ontwerpdeel van mijn brein op volle toeren en zag ik hoe het had kunnen zijn. Wat een gemiste kans...

 

Wakker worden met het geluid van galopperende hoeven

OK, ik weet dat ik een idealist ben, en dus ook nog eens aan ernstige beroepsdeformatie lijd, maar als je dan toch bezig bent en de mogelijkheden hebt, waarom dan niet een paar tracks door het parklandschap aangelegd? Zodat je 's ochtends wakker wordt van het geluid van galopperende hoeven, net als een van mijn klanten. Behalve dat je geen tv meer nodig hebt, leg je op die manier de beste basis voor die twee jonge paarden. Lekker de hele dag rondwandelen over de paden, waardoor ze superstabiel worden, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is echt mogelijk om dat zo te doen dat je EN een mooie tuin hebt EN een fantastische plek voor je vierbeners. De bostuin met smaakvol ingepaste paddock paradise van een van mijn klanten bewijst dat. En zie je die mogelijkheden zelf niet direct, dan zijn er gespecialiseerde tuinarchitecten zoals Laura Knoops van Paardentuinen die graag met je meedenken.

 

Ook op een postzegel is er meer mogelijk dan je denkt

Overigens is er ook met een beperkte oppervlakte veel meer mogelijk dan je denkt. Ik kwam pas een filmpje tegen van Femke Dölle over hoe zij dat heeft aangepakt op de 1600 m2 (!) die zij ter beschikking heeft en wow, wat zag dat er gaaf uit! Net zo kom ik op Instagram en Facebook regelmatig voorbeelden tegen van mensen die hun creativiteit de vrije loop hebben gelaten om ervoor te zorgen dat hun paarden allerlei fysieke en mentale uitdagingen voorgeschoteld krijgen terwijl ze er zelf niet eens bij hoeven te zijn. Zelfs in een beperkte ruimte en met een beperkt budget.

 

Paarden met glinsterende ogen

Want hoe zou het zijn als je paarden in plaats van dat jij het meest spannende bent dat op hun dag gebeurt, met glinsterende ogen naar het hek komen omdat jij hun kers op de taart bent? Bijkomend voordeel is dat je je ook minder schuldig hoeft te voelen als je eens een dagje geen tijd hebt om met ze aan de slag te gaan; zij vermaken zich wel en bewegen doen ze meer dan voldoende.

 

Mij lijkt het fantastisch, maar goed, ik ben dus een idealist en lijd aan beroepsdeformatie.

 

Wat doe jij al, hoe klein ook, om de dag van je paard een beetje (of een boel) op te leuken? Ik ben benieuwd!

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Denk jij dat de dag van je paard leuker kan zijn dan hij nu is? Maak een afspraak voor een Blij Paard Blij Mens-gesprek , dan geef ik je sowieso een tip en kijk ik met je mee waar je paard en jij op dit moment het meeste mee geholpen zijn. Stuur me een berichtje met tijden en dagen waarop het jou schikt en ik bel je!

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .