Rustig de trailer in

Ben jij dit?


Je hebt net meegedaan aan een wedstrijd of hebt een heerlijke buitenrit gemaakt. Nog nagenietend wil je je paard in de trailer zetten, maar hij blijft 1 meter voor de klep stokstijf staan. Je zucht en probeert het opnieuw. En nog eens. En nog een keer.

Ondertussen is je fantastische humeur al aardig aan het kelderen. Je bijt op je tanden. Op de heenweg had je een half uur nodig om je geliefde vierbener in de trailer te krijgen, maar ondertussen zit je al op drie kwartier. En het aantal mensen om jullie heen wordt met de minuut groter. Je probeert je oren te sluiten voor alle - ongetwijfeld goedbedoelde - tips.

Na nog een kwartier test je er toch maar een aantal uit, ook al druisen sommige adviezen volledig tegen jouw gevoel in. Vervolgens geef je je leidtouw over aan iemand die zegt elk paard in de trailer te kunnen zetten. Je krimpt in elkaar als een derde persoon hem met een zweep komt helpen. En bent stiekem een beetje trots op je paard als hij desondanks weigert om een stap dichter bij de klep te zetten.

Uiteindelijk komt de baas van het terrein met een shovellader waar een hooibaal op zit geprikt. En nu loopt je paard er eindelijk in. Nou ja, "loopt", "vluchten" is waarschijnlijk een betere omschrijving. Een paar omstanders rammen de achterstang op zijn plek en gooien de klep dicht.


Zo, klus geklaard. Het publiek verdwijnt...


Je blijft alleen achter. Werpt een blik door het voordeurtje. Je maatje staat compleet overstuur en doordrenkt van het zweet uit te hijgen. En eigenlijk voel jij je precies hetzelfde als hij. Met een schuldgevoel ter grootte van een wolkenkrabber kruip je achter het stuur en rijd je naar huis.

Niet alle paarden vinden de trailer een feestje. Begin op tijd met trainen om daar verandering in te brengen. Ik help je er graag bij.


Reacties van klanten:

Karin: "Hesters werkwijze staat me bijzonder aan. Geen geweld! Het eindresultaat mag er zijn. Toen we begonnen was er geen beweging in te krijgen en nu is ze wat trailerladen betreft het beste paard van de stal (letterlijk!). Reden genoeg om anderen deze methode niet te onthouden."

Jennifer: "Hester is een heel rustig en fijn persoon om mee te werken. Ze kan nog heel veel positiefs betekenen voor paarden en hun eigenaren."

Sommige paarden vinden het enorm spannend als de achterstang achter ze wordt gehangen. Gelukkig kan je ze in kleine stapjes leren dat dat ding ze niet opeet. ;-)

NB: Ik streef ernaar om binnen 2 werkdagen te antwoorden. Zet graag je telefoonnummer erbij, zodat ik je kan appen in het geval mijn mail niet aan zou komen (bekend probleem vooral bij Hotmail- en Gmail-adressen helaas).

Met stip op nummer 1 van de paardenfrustratie-top 10: trailerladen

Eigenlijk is het best logisch dat een dier dat gebouwd is om continu om zich heen te kijken en te vluchten als hij het risico te groot vindt, niet graag in een hokje op wielen met een paar kleine raampjes erin opgesloten wil worden.

Het beste is om een paard al als veulen met zijn moeder mee te laten reizen, maar helaas groeien veel paarden nog steeds op met negatieve ervaringen rond vervoer. Een groot aantal paarden maakt kennis met de trailer als ze van hun moeder worden weggehaald om naar de opfok te worden gebracht. Vervolgens is de tweede keer dat ze vervoerd worden om naar een trainingsstal te worden gebracht om beleerd te worden. Ofwel: weg van alle maatjes die ze in de opfok hebben leren kennen, en met als eindbestemming vaak een box waar ze alleen in komen te staan en waar ze geen mogelijkheid hebben om zich vrij te bewegen.

Dan kun je je wel voorstellen dat de meeste paarden de keer daarna niet direct staan te trappelen om met de trailer mee te gaan. En als daar vervolgens weinig aandacht aan wordt besteed, of het paard met geweld de trailer in wordt gedwongen, is de kans groot dat zo'n paard moeilijker en moeilijker te vervoeren wordt.

Hij moet het gewoon doen!

Dat zou inderdaad fantastisch zijn. En sommige paarden "doen" het ook gewoon. Maar zeg eens eerlijk, hoeveel tijd heb jij in dressuur-/spring-/reiningtraining gestoken voordat je paard daar echt goed in werd? En hoeveel in trailertraining? Dat bedoel ik...


Je kunt je er natuurlijk bij neerleggen

Als je paard niet vervoerd kan worden, kun je besluiten om alleen nog maar vanaf de stal een buitenrit te maken. Of nooit meer aan wedstrijden mee te doen als die niet bij jou op stal worden georganiseerd. Of je paard aan iemand te verkopen waar hij voor de rest van zijn leven in de wei mag staan. Prima idee.


Maar... wat doe je als je paard ziek wordt en met spoed naar de kliniek moet? Dan wil je liever niet 2 uur staan te stressen voordat je op weg kan.


De meeste problemen rond de trailer zijn prima trainbaar, maar...

Met consequente training valt er veel op te lossen. Zowel door clickertraining in te zetten, of op de meer traditionele manier. Alleen is het wel belangrijk om op tijd te beginnen als je weet dat je je paard op een bepaalde datum moet vervoeren. En voor de meeste paarden geldt dat "op tijd" minstens een paar weken voor die datum is in plaats van een paar dagen. Voor paarden die iets naars hebben meegemaakt in de trailer of tijdens het (uit)laden kan het zelfs een paar maanden duren voordat ze zonder spanning vervoerd kunnen worden.

Verder is het belangrijk om te beseffen dat je er meestal nog (lang) niet bent als het paard eindelijk in de trailer staat. Snel de stang erachter, klep dicht en rijden werkt bij veel paarden helaas slechts een keer.


Trailerladen is universiteitsniveau voor je paard!

Net als buitenrijden en wedstrijden rijden is het vervoer met de trailer universiteitsniveau voor je paard. En dat betekent dat hij eerst de kleuterschool, lagere school EN middelbare school voor paarden moet doorlopen voordat hij toe is aan de trailer. Hij moet bijvoorbeeld ontspannen geleid kunnen worden, achterwaarts kunnen stappen op jouw commando, moeiteloos door lage en smalle doorgangen kunnen lopen, op vreemde en schuine ondergronden kunnen stappen, ontspannen blijven staan bij beweging en geluiden achter zich, langere tijd vast kunnen staan en alleen kunnen zijn, en zijn balans kunnen bewaren. Dat veel mensen hun paard vervoeren voordat hij er klaar voor is, zorgt dan ook vaak voor extra problemen.

Met vertrouwen de trailer in lopen en ontspannen erin kunnen blijven staan - ook tijdens het vervoer en na aankomst - dat is mijn doel.

Ik coach jou om je paard zelf de trailer in te leiden - op de traditionele (horsemanship)manier, of met behulp van clicker- en/of targettraining.

Hoe je dat universiteitsniveau bereikt met je paard?

Door het hele proces van trailerladen tot en met wegrijden op te delen in stappen en al die stappen apart te trainen en dan aan elkaar te rijgen. Zorg er daarnaast voor dat je zoveel mogelijk rust inbouwt in je trainingen en herhaal elke stap totdat je paard die probleemloos kan uitvoeren. Ga echt pas naar het volgende onderdeel als je paard het vorige onder de knie heeft, anders kan je in de meeste gevallen weer drie stappen terug om van daaruit opnieuw te beginnen.

Je paard bepaalt altijd het tempo!


Kom je er zelf niet uit? Loop je vast?

Roep dan professionele hulp in. Omdat trailerlaadproblemen zo vaak voorkomen, hebben mijn collega-paardengedragstherapeuten en -trainers en ik hier veel ervaring mee. Daardoor kunnen we jou een heleboel tijd en frustratie besparen.

Met deze trailerproblemen kan ik je helpen:

 • Je paard gaat de trailer niet in.
 • Je paard kan niet stilstaan in de trailer.
 • Je paard gaat de trailer wel in, maar stormt er vervolgens weer uit.
 • Je paard kan niet vast staan.
 • Je paard kan niet met een tussenschot geladen worden.
 • Je paard kan niet in de trailer opgesloten worden.
 • Je paard gaat tegen de wand hangen tijdens de rit.
 • Je paard gaat meestappen of -draven tijdens de rit.
 • Je paard kan niet alleen met de trailer vervoerd worden.
 • Je paard kan niet rustig in de trailer blijven staan als deze niet rijdt.
 • Je paard gaat niet achterwaarts de trailer uit.


Wil jij binnenkort zorgeloos op pad met je paard in de trailer?

Neem dan contact op via het contactformulier, de telefoon (WhatsApp is uiteraard ook prima), of mijn e-mailadres om een gratis kennismakingsgesprek via de telefoon af te spreken. Daarin bekijken we samen wat jou en je paard het meeste gaat helpen op dit moment.

Let op: ik verwijs je graag door naar een collega als je een deadline hebt waarop je paard vervoerd MOET worden. Helaas heb ik te vaak meegemaakt dat er daardoor belangrijke stappen in de training moeten worden overgeslagen en de spanning voor je paard te hoog wordt. Ik gun jouw paard een fijne ervaring en ga dus enkel aan de slag met jou en je paard bij de trailer als je bereid bent om de tijd te nemen die jouw paard nodig heeft om zelfverzekerd de trailer in te gaan, afgesloten te worden en ontspannen vervoerd te worden. Grappig genoeg is mijn ervaring overigens dat het proces dan juist sneller gaat dan als er wel een datum in de agenda staat...


Je investering in jou en je paard

Een Vliegende Start - Adviesgesprek op basis van een uitgebreide gedrags- en welzijnscheck inclusief kennismakingstraining (totale duur zo'n 2 uur) --- 107 euro excl. reiskosten

Een schriftelijke analyse met uitgebreide trainingshandleiding bij je Vliegende Starttraining, zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen --- 25 euro

Losse trailertraining bij jou op stal (duur zo'n 1,5 uur) --- 80 euro/keer excl. reiskosten

Voordeelpakket van 5 trailertrainingen bij jou op stal (duur zo'n 1,5 uur per keer) --- 387 euro excl. reiskosten, ofwel 13 euro korting. Komt het jou financieel gezien beter uit om in 3 termijnen van 139 euro excl. reiskosten te betalen? Mail me via hester@veryimportanthorse.nl

De reiskosten vind je in het schema op deze pagina.


Let op!

Sommige mensen halen uit een enkele training al voldoende tips om zelf verder te gaan, maar een trailerprobleem is zelden in een keer opgelost. Daarom begeleid ik je liever totdat je paard zonder enig probleem vervoerd kan worden. Omdat ik veel ervaring heb met de verschillende problemen waar je tegenaan kunt lopen tijdens de training, zal de laatstgenoemde optie in de meeste gevallen sneller resultaat opleveren dan als je na een afspraak alleen verder gaat. Het helpt uiteraard wel als je zelf tussen de trainingen door kunt oefenen met je paard, maar noodzakelijk is dit niet.


Tot ziens!

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

Workshop Trailerladen

Op zoek naar een leuke activiteit voor je rijvereniging, pensionstal, manege of paardenvriendengroep waar je ook nog iets aan hebt? Dan is de mijn Workshop Trailerladen echt iets voor jullie. Stuur me een berichtje, dan vertel ik je er alles over.

Reiskostenschema

De reiskosten zijn gebaseerd op de snelste route volgens Google Maps vanaf 5694 SP Son en Breugel. Hierbij hanteer ik standaardbedragen op basis van de reisafstand enkele reis volgens het bovenstaande schema.

Bij meerdere klanten op dezelfde dag in dezelfde regio gaan de reiskosten per bezochte locatie omlaag volgens datzelfde schema.

Afspraken wat verder van me vandaan probeer ik zoveel mogelijk op dezelfde dag te plannen. Kijk even hier of jouw paard toevallig aan een van de bestaande routes staat, of vraag een nieuwe aan.

Let op! Het is ook mogelijk om (vervolg)afspraken op afstand te maken. Hierbij stuur je me opnames van waar je tegenaanloopt en/of je trainingen, maar ik kan ook live meekijken als je je telefoon op een statief zet en oortjes gebruikt met een voldoende groot bereik.