Puppytraining voor Paarden

Eindelijk een eigen paard! Maar dan…Heb jij ook eindelijk je jeugddroom in vervulling laten gaan: een eigen paard? Dan ben je niet de enige. Ik krijg regelmatig mails, WhatsApp-berichten en telefoontjes van vooral vrouwen die vroeger een tijdje hebben paardgereden, toen zijn gestopt vanwege studie, kinderen of werk en die nu de draad weer oppakken. Bijvoorbeeld omdat ze het paardenvirus onbewust doorgegeven hebben aan hun zoon of dochter. Of omdat ze nu eindelijk de tijd en het geld hebben. Of omdat ze een prachtig huis buitenaf hebben gekocht waar ze paarden aan huis kunnen houden.

Iets wat deze (meestal) dames gemeen hebben is dat ze gewend waren aan manegepaarden en al gauw merken dat een eigen paard toch wel even andere koek is…


Veel om over na te denken

Want ook al staat je paard op een manege of pensionstal, dan blijkt dat er heel wat bij zijn verzorging, training en welzijn komt kijken. Staat hij aan huis, dan is dat minstens dubbel zo veel. Over al die dingen die vroeger “vanzelf” gingen - voeding, gezondheid, inentingen, hoeven, tanden, zadel, wel of niet in de wei of paddock, hoe vaak trainen, wat en hoe lang - moet je nu plotseling zelf beslissen. En als je je erin gaat verdiepen blijkt er zoveel te zijn waar je aan moet denken dat je hoofd er al gauw van tolt.


Geen braaf manegepaard

Daar komt vaak nog bij dat je nieuwe viervoetige maatje iets meer van zijn karakter laat zien dan de brave paarden waar je vroeger bij de manege op reed. Hij leek hartstikke bombproof toen je ging proefrijden bij de vorige eigenaar. En misschien was er de eerste paar weken dat hij op zijn nieuwe plek stond ook niet veel geks aan de hand. Maar ondertussen lijkt het wel alsof hij een compleet ander paard is geworden. En als je heel eerlijk bent, vind je het zo nu en dan best spannend om met hem aan de hand te lopen of op hem te rijden.

Een eigen paard! Maar dan...

Er komt veel meer kijken bij het verzorgen en trainen van een eigen paard dan je van tevoren verwachtte

Zelf aanmodderen, anderen je van de wal in de sloot laten helpen, of gelijk een specialist inschakelen? De laatste optie scheelt je een hoop tijd en frustratie.

Vroeger was je nergens bang voor...

Natuurlijk helpt het niet dat je een tijd niet gereden hebt en duidelijk merkt dat je de onbevangenheid waarmee je vroeger op de rug van een pony klom - vaak zelfs zonder zadel of hoofdstel - helemaal verdwenen is. Dat je niet meer zo flexibel bent als toen. En dat herstel van blessures een stuk langer duurt dan bij kinderen en jongeren. Misschien heeft je zelfvertrouwen zelfs een flinke knauw opgelopen toen je droompaard opeens in een nachtmerrie veranderde en zo ging bokken of steigeren dat je er vanaf bent gevallen. Stel dat je kind of die leuke jonge bijrijdster hetzelfde overkomt, wat dan?


Iedereen wil helpen, maar niets werkt echt goed

Dan komt het moment dat iedereen je te hulp schiet. Want problemen zijn er tenslotte om opgelost te worden en dus trekken mensen in je omgeving graag hun Superman-pak aan om er iets aan te doen. Het regent tips en adviezen van welwillende stalgenoten, vrienden, kennissen of familieleden. Verschillende mensen komen demonstreren dat het een kwestie is van “streng zijn,” “hem er even doorheen rijden,” of hem “gewoon laten zien wie de baas is.” Alleen voelt die aanpak niet goed, of werkt die helemaal niet bij jouw paard. Soms lijkt het probleem zelfs erger te worden. Zodat jij, de kersverse paardeneigenaresse, je serieus gaat afvragen of het misschien niet beter is om je paard toch maar weer te verkopen. Alleen ben je in de korte tijd dat hij bij je is toch wel erg gek op hem geworden…

Wat nu?

Vraag jij je ook af of er mensen zijn die zulke problemen kunnen oplossen? En dan het liefst mensen die echt verstand hebben van paardengedrag en die werken op een manier die wel bij jou past? Die bestaan zeker, namelijk in de vorm van gedragstherapeuten en -trainers voor paarden. Ik ben er een van. Maar of je met mij in zee gaat of met een van mijn collega's, het belangrijkste is dat je iemand vindt waar je paard en jijzelf een klik mee hebben. Daarbij helpt het om na te gaan waar je het meeste behoefte aan hebt: iemand die je de touwtjes uit handen neemt, of iemand die vooral naast je staat en je coacht om het zelf te doen; iemand die vooral praktijkgericht is, of iemand die ook kan vertellen waarom iets zo werkt.


Voorkomen is natuurlijk nog beter dan genezen

Vandaar dat ik nog liever kom helpen zodra een paard net een beetje gewend is aan zijn nieuwe plek. Zodat zijn baasje(s) en hij direct een vliegende start maken samen. Behalve dat we met grondwerk aan de slag gaan, zodat je jullie band vanaf de grond opbouwt, kijk ik naar het complete plaatje. Ik ga dus in op dingen als het stalmanagement, voerregime en de hoeveelheid vrije beweging die hij krijgt. Daarnaast kijk ik naar factoren die bij jouzelf spelen - als dat vertrouwd genoeg voelt uiteraard; niets moet, alles mag - en die ervoor zorgen dat je niet volledig van je nieuwe paard kunt genieten.

Wederzijds vertrouwen - belangrijk om van de grond af op te bouwen

Puppytraining... maar dan voor paarden

Afhankelijk van wat jij het liefste wilt doen met je paard en wat jullie daarvoor nodig hebben, geven we de trainingen vorm. Zo kan de focus liggen op ontspannen buitenrijden, maar ook op omgaan met spanning.

Zelf noem ik het “Puppytraining voor Paarden” - een combinatie van grondwerk, schriktraining, oplossen of voorkomen van problemen, (beter) leren lezen van paardentaal en ervoor zorgen dat je paard en jij zich helemaal top gaan voelen - speciaal voor nieuwe paardeneigenaren en “herintreders” in de paardenwereld. Volledig afgestemd op wat je paard en jij nodig hebben. Ideaal om ervoor te zorgen dat je nieuwe paard binnen de kortste keren geen geheimen meer voor je heeft omdat je paardentaalkunt lezen alsof het je eigen moedertaal is. Daarnaast heb je handigheid gekregen in de omgang met je paard en weet je precies wat wel en niet werkt bij hem. Zodat je paard jou beschouwt als betrouwbare partner en andersom.


Wat de Puppytraining voor Paarden inhoudt

Na de Vliegende Start-training (adviesgesprek op basis van een uitgebreide gedrags- en welzijnscheck met aansluitend een kennismakingstraining - duur in totaal zo'n 2 uur) gaan we nog 4 keer samen aan de slag, zodat je zeker weet dat je paard en jij de beste basis hebben om veilig verder op te bouwen. In totaal kom ik dus 5 keer bij jou en je paard langs. Daarnaast krijg je toegang tot de masterclass "Wat hebben paarden nodig?" zodat je gelijk op de hoogte bent van de natuurlijke behoeften van je paard en hoe je daar het beste op in kunt spelen. Ook kan je me de volledige trainingsperiode alle vragen die je hebt stellen via de mail, WhatsApp of sms, zodat je zeker weet dat je niet vastloopt. Dit pakket heeft een totale waarde van 396,95 euro. Echter, behalve tijd, inzet en plezier, is jouw investering in je paard en jezelf 377 euro exclusief reiskosten (kijk even in het schema wat dat voor jou betekent). Komt het jou financieel gezien beter uit om in 3 termijnen van 136 euro excl. reiskosten te betalen? Mail me via hester@veryimportanthorse.nl

Voor slechts 25 euro extra krijg je hier een schriftelijke analyse van het gedrag van je paard bij en trainingstips-op-maat, zodat je alles op je gemak kunt nalezen.

Iets voor jou?

Stuur me een berichtje, vul het onderstaande formulier in, of app of bel me, dan vertel ik je graag wat ik voor jou en je paard kan betekenen in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek, waarin ik je sowieso een tip geef waar je direct mee aan de slag kunt.


Puppytraining voor Paarden zorgt ervoor dat je steeds meer ontspanning, plezier en vrijheid voelt met je paard.


En daar worden niet alleen je paard en jij, maar ook ik blij van! :-)


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gaat het allemaal al fantastisch met jou en je droompaard? Superfijn! Dan wens ik jullie uiteraard enorm veel plezier toe samen!

PPS: Alvast meer leren over hoe paarden "in elkaar zitten", hoe ze leren, wat ze nodig hebben en hoe je hun signalen moet lezen? Over deze onderwerpen geef ik regelmatig online masterclasses. Kijk even hier om te zien wanneer de volgende is, of bestel een van de opnames.

Reiskostenschema

De reiskosten zijn gebaseerd op de snelste route volgens Google Maps vanaf 5694 SP Son en Breugel. Hierbij hanteer ik standaardbedragen op basis van de reisafstand enkele reis volgens het bovenstaande schema.

Bij meerdere klanten op dezelfde dag in dezelfde regio gaan de reiskosten per bezochte locatie omlaag volgens datzelfde schema.

Afspraken wat verder van me vandaan probeer ik zoveel mogelijk op dezelfde dag te plannen. Kijk even hier of jouw paard toevallig aan een van de bestaande routes staat, of vraag een nieuwe aan.

Op aanvraag is het mogelijk om een training te boeken op een locatie in de buurt van Eindhoven (buitenbak). Hiervoor vraag ik een investering van 15 euro voor de huur van deze locatie.