Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Geef jij jezelf ook 3 klappen om je oren als het niet lukt met je paard?

Je had al een baaldag. Omdat je baas "Ik kijk er straks naar. Als ik er vandaag uberhaupt aan toe kom. Of deze week." zei toen je hem attendeerde op dat rapport waar je gisterenavond tot in de kleine uurtjes bloedig aan had zitten knutselen. Of omdat je drie keer zolang deed over de route naar je werk, want de motregen had ervoor gezorgd dat alle andere automobilisten spontaan als natte kranten gingen rijden. Of omdat je hond precies op het moment dat je wilde vertrekken een lading halfverteerde kipstuckjes over je nieuwe schoenen heen kotste. ðŸķðŸĪŪ👟

Dus kon je wel een paar ontspannen uurtjes met je paard gebruiken. 😊âĪïļðŸī Alleen leek het wel alsof je vierbenige lieveling net zo'n baaldag had als jij. Mogelijk stond er een grasspriet verkeerd in de wei. Of lag er een zandkorrel scheef in de bak. Was er een hooitje verkeerd gevallen. Hoe dan ook werden alle voltes eieren. Met deukjes. Was je drie rondjes verder voordat hij die overgang van stap naar draf eens een keertje inzette. En sprong hij elke keer een gat in de lucht als je die hoek wilde doorrijden waar hij drie weken geleden een bakkabouter had gespot.

Terwijl hij zo'n braaf paard is. Goed opgeleid. De rust zelve. Echt een topper. ðŸĨ‡ðŸī


Dus moest het aan jou liggen. ðŸ˜Đ


Op die momenten slaat de innerlijke criticus toe. En echoot er een zinnetje als "Zie je wel, je kunt het niet. Hoe lang rijd je nou al paard? Je zal het wel nooit leren." door je hoofd. En geef je jezelf - pats, pats, pats - 3 draaien om de oren. Terwijl je je al zo rot voelt. Dan moet je wel een hele grote meid of vent zijn om niet met de tranen over je wangen biggelend in het zadel te zitten.

Gebeurt dit 's een keertje, dan overleef je het wel en geniet je alle andere keren extra van jullie samenzijn. ðŸĪĐðŸī


Maar als je makkelijk aan het malen slaat en het gebeurt de keer daarna weer. En de keer daarna. Dan een keertje niet. Maar wel weer die keer daarna. Dan kan het volume van je innerlijke criticus langzaam maar zeker richting standje 11 gaan.


En wordt paardrijden steeds minder leuk. 😔ðŸī


Dat rottige stemmetje in je hoofd zorgt ervoor dat je steeds vaker met spanning naar je paard toe gaat. Of de bak in stapt. Of in het zadel klimt. Want als je je van tevoren al zorgen maakt of het wel goed zal gaan, ben je een stuk minder los in je lijf en je hoofd om onverwachte dingen op te vangen. Je lontje is ultrakort geworden. Als er dan iets gebeurt, zeilen de "Zie je wel"s je direct om de oren. Waardoor je nog minder los in je lijf en je hoofd wordt en het nog minder leuk wordt.


Ik heb ook zo'n innerlijke criticus. De mijne heet Bertil. In mijn ogen is dat de meest l*llige mannennaam in Zweden. Een van mijn collega's bij Volvo bevestigde die mening helemaal, net als zijn lampenkap van een evenknie in een Zweedse krimi waarvan ik de naam even kwijt ben. Volvo-Bertil was een hele aardige kerel, maar tegelijkertijd gedroeg hij zich zo tr*ttig dat mijn nekharen overeind vlogen zodra ik zijn stem hoorde of zijn uilige ogen in het vizier kreeg. O ja, en voor ik het vergeet te noemen, Bertil - de innerlijke criticus-versie - ziet eruit als een French bulldog. Niet mijn favoriete hond. [Met verontschuldigingen aan iedereen die gek is op haar/zijn Frenchie!] ðŸĪŠ

Ze zeggen weleens dat je de eerste 7 jaar van je leven alle software die je ouders je voorschotelen een-op-een download en zelf gaat gebruiken. De ergste innerlijke critici ontstaan dan ook ergens in je vroege jeugd. Als je de stem van die van jou eens grondig ontleed, kom je er waarschijnlijk achter dat die precies klinkt als je vader, je moeder, oom of tante, die ene juf of meester waar je zo'n hekel aan had, dat klasgenootje dat je niet uit kon staan, of de buurvrouw of -man voor wie je niets goed kon doen. Mogelijk zijn er in de loop van je leven andere stemmen overheen gedubd. Of hoor je in sommige situaties zelfs een koor (het Urker Mannenkoor is bijvoorbeeld vrij populair, met dank aan Veronique Prins). Wat al die stemmen gemeen hebben [letterlijk en figuurlijk] is dat ze je nog verder de put in drukken dan je al zit.

Mijn pa was een fantastisch voorbeeld van hoe het niet moet en hij heeft me onbewust geholpen om mijn meest kritische en hardst schreeuwende innerlijke criticus te installeren. Als hij weer eens een balk op de verkeerde lengte had afgezaagd [hij was een fervent klusser], schalde er een bont scala aan scheldnamen door de lucht. Geadresseerd aan hemzelf. Mijn persoonlijke favoriet was "zakkenwasser". Als beelddenker leverde me dat altijd hele grappige plaatjes op. ðŸĪ”💰


Alleen heb ik dat self-bashen feilloos van paps overgenomen. En gaf ik mezelf ook altijd 3 klappen om de oren als ik vond dat ik iets ongelofelijk stoms had gedaan. Mijn Zweedse rijinstructeur die me moest leren om 170 paardenkrachten tegelijkertijd te hanteren merkte altijd fijntjes op dat ik hem eigenlijk helemaal niet nodig had. Nog voordat hij iets kon zeggen, wist ik wat ik fout deed en strafte ik mezelf daar zo genadeloos voor af dat dat gelijk de laatste keer was. Zeker toen ik bijna op mocht voor mijn rijexamen zat die kerel in feite enkel de bijrijdersstoel warm te houden.


Waarom mijn innerlijke criticus Bertil heet en eruit ziet als een hondje met een te korte snuit, veel te grote oren en uitpuilende oogjes? Omdat ik hem op die manier minder macht over mijn mind probeerde te geven. Dat hielp. Alleen lukte het niet altijd op die manier, want Bertil wist zich regelmatig te vermommen als mijn gezond verstand. En dat was pas echt geniepig, want daardoor ging ik de onzin die hij uitkraamde nog serieus nemen ook. Voor mij de reden om daar eens grondig mee aan de slag te gaan onder begeleiding van een stel fantastische coaches. Ondertussen kan ik Bertils vermomming herkennen en mijn mentale hand stoppen voordat ik die 3 petsen uitdeel. En kan ik steeds beter zien wat er WEL is. Zodat het zonnetje harder en harder gaat schijnen in mijn hoofd. 😃☀ïļ


Bertil heeft heel wat fijne momenten met paarden verstierd . Hij heeft er jarenlang voor gezorgd dat ik dacht dat ik niet in de buurt van die prachtige dieren mocht komen. Want anders... #helenverdoemenis ⚡ïļðŸ”Ĩ Dat ik erin ging geloven dat ik absoluut niet kon rijden. Geen talent had voor grondwerk. Niet met paarden om kon gaan in het algemeen. En er professioneel mee werken was al helemaal out of the question natuurlijk. Terwijl ik zonder Bertils getetter zo ontzettend veel plezier, ontspanning en persoonlijke groei heb gehaald uit juist de tijd die ik met paarden heb doorgebracht. En nog steeds!


Ik gun iedere paardenliefhebber datzelfde fijne gevoel en daarom is het opsporen en ontmaskeren van je innerlijke criticus een van de belangrijkste onderwerpen waar we tijdens de Mindset-Boost voor Paardenmensen mee aan de slag gaan. Dus als jij ook niemand anders nodig hebt om je extra rot te voelen als je met je paard het erf af stapt en dat niet helemaal gaat zoals je wilt, en je die mini-me graag de mond wilt snoeren, stuur me dan snel een berichtje. Dan gaan we binnenkort aan de slag met jouw eigen Bertil. Of Truus, Kees, Johanna, Tiny, Hans-Peter, of hoe jouw negatieve alter ego ook mag heten. 😅ðŸī

En is er tenminste binnenkort wel weer een klap aan buitenrijden of wandelen met je paard! 😃ðŸī


Hoe heet jouw innerlijke criticus? Of mag zij/hij geen naam hebben? ðŸĪŠ Ik hoor het graag!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer plezier, ontspanning en vrijheid met paarden

PS: Alvast meer weten over het Mindset-programma? Volg de link en geef gelijk via het interesseformulier de datum door wanneer jij graag gratis met me zou willen kennismaken tijdens een videocall. Dan kijken we snel samen wat jou het beste gaat helpen op dit moment. Tot gauw!


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .