Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Mag jouw paard weleens nee zeggen?

Volgens mij zijn er weinig paarden fan van varkens. Ik ben er in ieder geval nog niet veel tegengekomen. Ook mijn bijrijdpaard Boy "vindt wat" van die dieren. En van degene die ze verzorgt. Als die op zijn terrein rondloopt in zijn overal en mondmasker, en helemaal als hij deur in deur uit gaat, is Boy van het padje. Hij springt opzij als er een beweging is aan de kant van de varkensstallen en gaat er met hoge snelheid vandoor als hij de boer in de smiezen krijgt.

Even voor de duidelijkheid, het terrein van de varkensboer ligt pal naast de buitenbak. Er is geen binnenbak. Dus is het sowieso feest als de brave man zijn biggen komt verzorgen terwijl ik aan het rijden ben. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik ondertussen heel goed kan inspelen op Boys spanning, maar dat kost best wat concentratie en daar ben ik niet altijd voor in de stemming.


Eerst kijken hoe de vlag erbij hangt

Vandaag kwam vriend boer al aanwandelen toen ik Boys vacht van losse haren stond te ontdoen. Daarom besloot ik om eerst even te kijken hoe de vlag erbij stond bij mijn grote vierbenige maatje door samen met hem los door de bak te lopen. Uiteraard liep ik aan de kant van de varkensstallen; mocht het hem teveel worden dan kon hij veilig wegspringen. Dat viel enorm mee, want alhoewel hij de eerste ronde aangaf niet over de helft van de bak te willen, konden we de tweede ronde vlak langs het terrein van de varkensboer wandelen zonder te versnellen of in standje giraf te gaan staan.

"Zullen we toch maar gaan rijden dan?" vroeg ik hardop.

Boy gaf geen reactie, maar dat deed hij wel heel duidelijk toen ik met het zadel kwam aanlopen. Hij stond niet vast en draafde er vandoor toen ik 2 meter van hem vandaan was.

O.....

Dus ik met het zadel in mijn armen achter hem aan, waarop hij hetzelfde verhaal nog een paar keer herhaalde, zodat ik zonder het te willen een deelnemer werd aan de 100 Meter door de Bak Lopen met een Zadel. 😅


Duidelijke (paarden)taal!

Een duidelijke "nee" dus. 10 jaar geleden zou ik boos zijn geworden. 2 jaar geleden zou ik me afgewezen hebben gevoeld. Vandaag heb ik heel hartelijk staan lachen om zijn weinig subtiele reactie. En heb ik het zadel weggehangen en zijn halster afgedaan, waarna ik een superfijne vrijheidsdressuursessie met Boy heb gedaan. Fantastisch hoe hij direct terug naar zen kon gaan vlak nadat hij een stuk met me mee was gedraafd of gegaloppeerd. Ik heb er gigantisch van genoten en aan zijn gezichtsuitdrukking te zien, hij ook. #watwiljenogmeer 😃🐴

Ik weet dat sommige paardenmensen dit met gefronste wenkbrauwen zullen lezen. En dat is OK. Ik heb een behoorlijke reis afgelegd vanaf het moment, meer dan 10 jaar geleden, toen ik opnieuw de paardenwereld instapte. Ik ben me er ook van bewust dat dit niet een reis is die bij iedereen past.


Wat mij geholpen heeft

Een belangrijk onderdeel van mijn reis was het leren lezen van de lichaamstaal van paarden [inclusief de veel subtielere signalen dan het weglopen dat Boy vandaag deed 😉]. Een ander belangrijk onderdeel was het experimenteren met wat er gebeurt als je het paard de keuze geeft. De uitkomst van die experimenten heeft me verrast, ondanks dat ik er al veel over gelezen had. Want ergens verwachtte ik dat een paard alleen nog maar "nee" zou zeggen als hij de keuze had, en dat bleek juist NIET het geval. Tenminste, in het begin gebeurde het wel iets vaker, maar mijn ervaring is dat als een paard merkt dat je zijn keuze respecteert, er steeds vaker "ja"s komen. 🥳

Hoe gaaf is dat? Ik word daar dus echt heel blij van! 😃 Daardoor heb ik (nog) veel meer plezier als ik met Boy aan de slag ga. Of niet. Of anders. 😉 Daarnaast haalt het de druk eraf voor mij. En spanning is tenslotte precies datgene wat je NIET helpt als je iets met een paard wilt doen, dus wat mij betreft is dit een echte win-winsituatie. 🤩🐴


Hoe doe jij dat? Mag jouw paard weleens "nee" zeggen? Of overweeg je om hier misschien ook eens mee te experimenteren? En misschien is het wel helemaal niets voor jou en je paard - dat kan natuurlijk ook. Ik hoor het graag!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning plezier en vrijheid met paarden

PS: Wil jij die kleinere signalen ook beter onder de knie krijgen, zodat je je paard nog beter gaat begrijpen? Regelmatig geef ik online masterclasses over paardentaal. Daarin kijken we zowel naar wat je paard je probeert te vertellen, als naar hoe jouw (onbewuste) signalen overkomen op je paard, want communicatie werkt uiteraard twee kanten op. Tijdens de ruim 2,5 uur die de masterclass duurt, presenteer ik een heleboel handige tips en weetjes, die je de volgende dag direct bij jouw paard kunt uittesten. Uiteraard kan je alle vragen stellen over je paard en haar/zijn gedrag die je bezighouden. Verder kan je nog 7 dagen de opname bekijken wanneer je wilt en hoe vaak je maar wil. Tijd en zin? Kijk hier even wanneer de volgende is en schrijf je in! Of bestel de opname via de Shop .


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .