Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Lacht jouw paard je uit?

Denk jij soms dat je paard je uitlacht? Bijvoorbeeld als je je paard uit de wei of paddock wil halen en hij precies op het moment dat jij hem zijn halster om wil doen zijn hoofd wegdraait en wegdraaft. Of dat hij elke keer een stapje van het opstapkrukje vandaan zet, zodat jij net niet bij de stijgbeugel kan. Of zijn hoofd telkens 1 cm hoger optilt zodat je zijn hoofdstel niet om kan doen. Zo irritant! Alsof je paard zijn tong uitsteekt en een lange neus naar je maakt. Je stalgenoten hebben je allang verteld dat je paard je uitprobeert, zich aanstelt of het erom doet. Dat je een keer streng moet zijn, zodat hij ophoudt met dat flauwe gedoe en jou als de leider gaat zien. Jij twijfelt daaraan... En terecht!


Paarden kunnen geen Oscars winnen voor beste acteur/actrice

Je hebt helemaal gelijk om te twijfelen aan de opmerking dat je paard zich aanstelt, je uitprobeert, of het erom doet. Daar hebben ze de hersenen namelijk simpelweg niet voor. Er zal dus nooit een Oscar komen voor de beste acteerprestatie bij paarden, omdat paarden niet KUNNEN acteren. Dat het soms zo lijkt, dat klopt wel. Vanuit ons perspectief dan. Want vanuit het perspectief van je paard gebeurt er iets heel anders. Hij ziet aan jouw houding, de spullen die je in je hand hebt en de situatie, dat er iets gaat gebeuren dat hij niet zo leuk vindt, of waarvan hij weet dat hij pijn of ongemak gaat krijgen. Door daarop in te spelen, stelt je paard het begin daarvan uit, hoe kort ook, en dat zorgt voor opluchting. Dezelfde soort opluchting die hij voelt als jij aan je leidtouw trekt en die spanning direct laat wegvallen zodra je paard een stap naar voren zet. En dat is een onderdeel van het leerproces dat "negatieve bekrachtiging" heet.


Uitstellen geeft opluchting

In het voorbeeld van je paard uit de wei halen leert hij dus dat hij door van jou vandaan te lopen het moment kan uitstellen dat jij hem zijn halster omdoet en mee uit de wei neemt naar een plek waarvandaan hij zijn maatjes bijvoorbeeld niet kan zien. Of waar jij hem gaat voorbereiden om een training met hem te doen die moeilijke dingen van hem vraagt. Stel dat het zadel niet goed past, of je paard pijn in zijn rug heeft, dan kan hij dat vervelende gevoel uitstellen door bij je opstapkrukje weg te stappen. En door zijn hoofd telkens een stukje hoger te houden dan waar jij bij kan, stelt hij het moment dat hij dat vervelende bit in zijn mond krijgt uit. Vanwege de opluchting die je paard voelt door dat momentje van uitstel, zal hij dat gedrag vaker gaan inzetten.


Los de oorzaak op

Hoe je deze situaties oplost? Sowieso door eerst eens te kijken of je paard lichamelijk in orde is en of zijn harnachement comfortabel genoeg is. In het merendeel van de gevallen blijkt dat de oorzaak te zijn van gedrag dat wij vervelend vinden. Mocht je paard vermijdingsgedrag inzetten omdat je iets moeilijks of spannends van hem vraagt, dan zou ik gaan kijken wat je met je paard kunt doen dat hij wel leuk en makkelijk vindt, en daarnaast kleinere stapjes nemen om die moeilijke of spannende dingen onder de knie te krijgen. Want als je paard plezier krijgt in de dingen die jullie samen doen, dan zal het binnenkort niet meer lijken alsof hij je uitlacht, maar juist alsof hij je toelacht. En daar worden jullie allebei toch blij van? #blijpaard #blijmens


Heb jij weleens een situatie meegemaakt waarin het leek alsof je paard een lange neus naar je maakte? Kijk je daar na het lezen van dit artikel anders naar? Ik hoor het graag!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Meer weten over hoe paarden leren en welke misverstanden daar soms door ontstaan? Elke paar maanden geef ik de online masterclass “Hoe leren paarden en hoe zien ze de wereld?”, waarin ik o.a. dit onderwerp bespreek. Daarnaast stappen we in de hoeven van je paard om te ervaren hoe anders de zintuigen van paarden werken vergeleken met die van ons. Iets voor jou? Meer informatie en de inschrijflink voor de komende editie vind je hier. Overigens kan je ook de opname bestellen van de meest recente masterclass .


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .