Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Work hard, play hard!

Plezier lijkt een beetje ondergewaardeerd in de paardenwereld. Misschien ook omdat het bij velen zo om “het werk" draait. Niet voor niets worden paarden er regelmatig (onterecht!) van beschuldigd dat ze onder dat werk uit proberen te komen. Waarbij ik het interessant vind om na te denken over de vraag wie eigenlijk bepaald heeft dat paarden zouden moeten werken voor hun voer, maar dat is een ander verhaal.


Robot of happy athlete?

Zeker bij wedstrijdruiters krijg ik soms het gevoel dat het enkel om presteren gaat en het plezier compleet de deur uit gaat. Terwijl juist zo nu en dan leuke dingen doen samen ervoor zorgt dat je paard een happy athlete wordt en blijft in plaats van een robot. Want word je niet veel blijer als je paard bij het hek staat te trappelen om met je aan de slag te gaan, in plaats van dat je hem eruit moet sleuren en hij alles maar met een lege blik doet? Ik wel.


Work hard? Play hard!

Vandaar dat ik een voorstander ben van het principe "work hard, play hard" . Bijvoorbeeld na een inspannende balanstraining niet rijdend gaan uitstappen, maar ernaast. Zadel en hoofdstel eraf en lekker los die laatste rondes door de bak lopen. Samen. Vaak doe ik er tussendoor nog een zoekspelletje of wat clickeroefeningen. Negen van de tien keren loopt hij met me mee zonder dat hij enige aanmoediging nodig heeft. Waarschijnlijk ook omdat ik de ene keer grondwerk doe, de volgende keer ga rijden, dan vrijheidsdressuur, vervolgens een lange lijnen-sessie inplan en ook weleens gewoon bij hem ga zitten in de paddock of wei.


Doe wat je paard en jij leuk vinden

Afwisseling en ruimte voor zowel gekkigheid, serieus trainen als samen nietsen houdt het plezier en de ontspanning in jullie relatie. Kijk naar wat jullie allebei leuk vinden. En doe dingen waar je paard meer zelfvertrouwen van krijgt, zoals dat hij zelf eens mag bepalen waar hij heen gaat om een plek of ding te onderzoeken, samen grazen, of hem op zijn favoriete plekje kriebelen juist als hij niet tussen twee touwen staat en erom "vraagt". Voor mensen die ervan overtuigd zijn dat het altijd “wie beweegt bepaalt” moet zijn is dit misschien een schokkende gedachte. Denk er gewoon eens over na. En realiseer je dat ondertussen uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat in een kudde paarden juist NIET altijd hetzelfde paard de richting bepaalt maar alle kuddeleden het voortouw kunnen nemen.


Dus als je het over NATURAL horsemanship hebt... ;-)


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Dit filmpje op YouTube van mij en mijn bijrijdpaard Boy is een mooi voorbeeld van #workhardplayhard, dus kijk even mee hoe ontspannen dat gaat . Mijn grote vriend heeft nauwelijks aanmoediging nodig om mee te wandelen. Dus: #blijpaard EN #blijmens

PPS: Ik weet het... soms kijk ik net anders tegen de omgang met en training van paarden aan dan gebruikelijk. Niet je ding? Helemaal prima; er is vast een van mijn collega’s van Trainers Paard en Gedrag die wel bij jou aansluit. Als je echter graag meer wilt weten over mijn aanpak, dan kijk ik uit naar je berichtje!


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .