Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Wanneer zwemmen paarden?

Weetjes over paardengedrag: zwemmen en angst voor water


Wilde paarden leren vaak al zwemmen als ze nog maar een paar dagen oud zijn. Simpelweg omdat omlopen om een rivier of een uitloper van een meer of ven te vermijden meer tijd kost dan gewoon even naar de overkant zwemmen. Hele jonge veulens zie je zonder te aarzelen achter hun moeder aan het water in springen. In het geval er stroming staat, zorgt mams ervoor dat de kleine stroomafwaarts van haar zwemt, zodat zij de kracht van het water opvangt en haar veulen niet meegesleurd kan worden.


Paarden zwemmen “op zijn hondjes”, ofwel met een dravende beweging. Ze houden daarbij hun hoofd en vooral hun neus boven water. Elk zoogdier - inclusief de mens - wordt geboren met de vaardigheid om zich in water drijvende te houden en voort te bewegen.


Maar waarom zijn zoveel "tamme" paarden dan zo bang voor zelfs het kleinste plasje water?


De meeste tamme paarden leren niet als veulen al om te zwemmen. Vaak kennen ze water enkel van hun drinkbak, emmer of de plassen die ontstaan in hun weiland of paddock als het regent. Als een paard in diep water terecht zou komen, zou hij ongetwijfeld automatisch gaan zwemmen. Heel wat paarden vinden het echter best een “dingetje” om zelf het water in te stappen. Dat komt doordat ze de ervaring missen dat dat veilig is en dus nemen ze liever het zekere voor het onzekere. Een plas water kan om dezelfde reden een probleem zijn. Een paard kan zeker bij grotere plassen niet goed inschatten hoe diep ze zijn. Stel dat ze zich in de diepte zouden vergissen en zich verstappen, dan is het risico groot dat ze een of meerdere benen blesseren en dan zou het paard in de natuur ten dode opgeschreven zijn. Vandaar dat ze er liever omheen lopen. Daar komt nog bij dat het voor paarden zonder ervaring met diepere plassen natuurlijk een heel nieuw gevoel aan hun hoeven en benen is als ze hun voeten voor het eerst in het water zetten. Geen wonder dus dat er heel wat paarden zijn die het afspoelen van hun benen gruwelijk eng vinden.


Je paard stapsgewijs aan water wennen

Gelukkig kan je je paard helpen om van zijn angst voor water af te komen. Hiervoor ga je aan de slag met het lopen over een dekzeil. Uiteraard door het eerst heel makkelijk voor hem te maken: met een smal stukje zeil beginnen en dat steeds iets breder maken. Kan je paard op een gegeven moment zonder enig probleem over een breed stuk zeil lopen, dan kan je daar een klein laagje water op leggen, dat je vervolgens steeds een tikkie dieper maakt.

Ook het gevoel van water op zijn lijf kan je stap voor stap opbouwen. In dat geval begin je met een spons waar je in eerste instantie een paar druppels water uit laat lopen en vervolgens maak je die spons steeds natter. Vervolgens introduceer je de waterslang door die op een afstandje rustig te laten lopen en hem steeds iets dichterbij te houden als je paard geen stresssignalen vertoont. Overigens kan je dit behalve op de gebruikelijke “druk/druk weg”-methode uiteraard ook prima met de clicker trainen. Uiteindelijk raak je je paard heel even aan met het water uit de slang en bouw je de tijd dat het water over zijn lichaam stroomt stapsgewijs op.


Zwemmen met je paard

Vindt je paard het gevoel van water om zijn hoeven en benen geen probleem meer, maar aarzelt hij toch om het water in te gaan? Kijk dan eens of je samen met een vriend(in) met een ervaren paard naar de plek kunt gaan waar jij graag zou willen zwemmen. Als zo’n waterrat zonder te aarzelen een duik neemt, zal jouw paard dat goede voorbeeld waarschijnlijk zo volgen. En is dat niet het geval? Dwing hem dan vooral niet, want daar krijgt hij alleen maar meer spanning van en daar help je hem niet mee. Gun hem in plaats daarvan de tijd om de waterkant te onderzoeken. Vaak zal je paard na wat aarzelen met zijn benen golven gaan staan maken, om vervolgens toch dieper het water in te stappen.


Wat vind jouw paard van water? En (hoe) heb je daarmee getraind? Ik hoor het graag!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Zou jij graag een steuntje in de rug willen hebben van een paardengedragsspecialist als je met je vierbenige maatje met zijn angst voor water aan de slag gaat? Dan kom ik jullie graag helpen. Zo weet je tenminste zeker dat je het probleem niet onbewust erger maakt. Stuur me een berichtje, dan bellen we er vrijblijvend over om een afspraak te maken.

PPS: Wil jij het naadje van de kous te weten komen over paardengedrag? Meerdere keren per jaar geef ik online masterclasses over verschillende onderwerpen waar jij voor een kleine investering bij kunt zijn. Kijk hier voor meer info en om jouw plek te reserveren.


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .