Blogs en Artikelen

Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent. De komende tijd zal ik de blogs en artikelen die ik al gepubliceerd heb op de website van Man en Paard Coaching overhevelen naar deze nieuwe. Tot die tijd kan je ze uiteraard daar nog lezen.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en blogs? Meld je dan aan voor Motivatie in je Mailbox, de nieuwsbrief van Very Important Horse.


Jouw reactie op spanning tijdens je buitenrit-2

Hoe jij reageert als je paard iets spannend vindt tijdens jullie buitenrit - Deel 2

Een van de 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop kunnen maken


In het eerste deel van dit artikel ging ik in op de acties die je kunt nemen als je paard alert is. In dit tweede deel bespreek ik wat je kunt doen (en beter niet kunt doen) als je paard nog meer spanning opbouwt en als hij op hol slaat. Van essentieel belang daarbij is om die acties van tevoren in een ontspannen situatie te oefenen en ze vaak te herhalen, zodat ze een gewoonte worden voor jou en je paard.

[Dit is het tweede deel van het artikel "Hoe jij reageert als je paard iets spannend vindt tijdens jullie buitenrit"; het eerste vind je hier.]


Hoge spanning: Als je paard weigert om verder te gaan

Prooidieren als paarden kunnen qua spanning in een fractie van een seconde van 0 naar 100 gaan, bijvoorbeeld als er plotseling iets tevoorschijn komt, of als er opeens iets heftigs te horen, te ruiken of te voelen is. Het kan ook zijn dat ze vanuit alertheid meer en meer spanning opbouwen, zoals wanneer het ding, dier of mens waardoor ze alert gingen staan dichterbij komt. Tenslotte kan het zijn dat paarden de milde spanning van eerdere situaties tijdens de rit niet voldoende hebben kunnen loslaten, en door iets kleins hun mentale emmertje plotseling vol raakt. Dit laatste fenomeen heet “trigger stacking” en heb ik in dit artikel uitgebreid beschreven met een voorbeeld.

Waar het ook door komt, een ding is zeker, je paard blijft staan waar hij staat als jij hem het teken geeft om door te lopen. Zijn hoofd/halshouding is hoog, al zijn spieren zijn aangespannen, hij kan snurken, knorren of snuiven, bewegingen maken dat hij zich om wil draaien en misschien van voren en/of achteren wat omhoog komen.


Actie 1: Ontspannen als het spannend wordt

Net als wanneer je paard alert staat, is het ook nu belangrijk om jouw spanning zoveel mogelijk los te laten.


Actie 2: Geef korte hulpen

Verder kan je teugel- en beenhulpen het beste zo kort mogelijk geven: je wilt je paard enkel begrenzen. Zou je continu druk op de teugels en flanken uitoefenen, dan zorgt dat juist voor een spanningsverhoging en zou hij er in paniek vandoor kunnen gaan.


Let op!

Ook je paard “er doorheen rijden” of “streng zijn” door een tik met je zweep of hard been te geven, zorgt vaak voor zoveel extra spanning dat zijn emmertje overloopt en het hem zwart voor ogen wordt. Waarna het risico groot is dat hij aan de kletter gaat. Of gaat bokken of steigeren. Of allebei. En ja, er zijn zeker paarden die na zo’n behandeling wel langs dat enge dier, ding of mens gaan, maar dat is niet omdat ze zich aanstelden of je uitprobeerden, zoals sommige mensen beweren. Dat kunnen paarden namelijk niet. Waarom ze het wel doen heb ik in dit korte artikel beschreven.


Actie 3: Stap af of ga terug

Wat doe je dan wel in zo‘n situatie, behalve je lichaam zoveel mogelijk ontspannen en de druk op je teugels en via je benen zo laag mogelijk te houden? Een goede optie is afstappen, tussen je paard en het spannende ding, mens of dier in gaan lopen en pas weer opstappen als hij rustig geworden is. Gebeurt dat laatste niet en lukt daardoor het opstappen niet meer, dan is doorwandelen een goed idee. Wanneer je naast je paard loopt kan je hem beter steunen dan als je erop zit.

Kom je niet langs de spannende situatie door naast je paard te lopen, dan is teruggaan een beter plan. En nee, dat is geen kwestie van winnen of verliezen, maar van luisteren naar wat je paard je vertelt. Namelijk dat hij het eng vindt. Niets meer en niets minder, want paarden kunnen niet faken. Ook over dit onderwerp heb ik al eens iets geschreven, dus kijk even hier als je meer wilt weten.


Let op!

Het beste kan je je paard het eerste stuk rustig achteruit laten stappen voordat je omdraait om terug te gaan. Op het moment dat je paard heel hoog in zijn spanning zit, is de kans groot dat hij probeert te vluchten als je zijn billen richting het enge draait. Door hem achteruit te zetten kan hij dat ding, dier of mens in de gaten houden met beide ogen en weet hij dus ook hoe ver het van hem vandaan is. Stap daarom liever achteruit totdat je paard zijn hoofd iets laat zakken en draai dan pas om.


Spanning maximaal: Als je paard aan de kletter gaat

Loopt de spanning langzaam nog verder op, of gebeurt er plotseling iets heel heftigs, dan gaat je paard in de overlevingsstand. Hij zal in eerste instantie proberen te vluchten en als dat niet lukt, zal hij vechten (steigeren, bokken, zich losrukken en/of omdraaien) om er alsnog in volle vaart vandoor te gaan. Sommige situaties tijdens je buitenrit kan je helaas niet voorkomen, zoals mijn ervaring met die auto die vlak op onze hielen bleef rijden. En ook bij het braafste paard kan er iets geks gebeuren waardoor hij het gevoel heeft dat hij zo snel mogelijk van die plek vandaan moet. Het is dus heel belangrijk om ook de noodmaatregelen die je in deze situatie kan nemen “droog” te oefenen, zodat je paard en jij die kunnen dromen.


Actie 1: Ontspannen als het spannend wordt

Net als bij de lagere spanningsniveaus, is het ook nu belangrijk om jouw eigen lichaam zoveel mogelijk los te ontspannen en zo diep mogelijk te blijven ademen. Als jij verstijfd op je paard zit en dus niet met hem meebeweegt, zal hij sneller de neiging hebben om dat lastige “ding” van zich af te bokken.


Actie 2: Geef korte teugelhulpen

Ook als je paard op hol slaat, kan je je teugelhulpen het beste zo kort mogelijk geven. Aan je teugels gaan hangen om je paard te stoppen, zoals ik jaren geleden in mijn onwetendheid deed tijdens mijn historische/hysterische buitenrit met Bonfire, werkt niet. De extra druk op het hoofd geeft juist meer spanning waardoor hij nog langer door blijft vluchten. Ontspan je teugels dus liever telkens even, waarna je ze weer even aanneemt; pompend remmen met andere woorden. ;-)


Actie 3: Gebruik je noodrem

Veel paarden zullen na hooguit een paar honderd meter vanzelf afremmen omdat dat hun natuurlijke vluchtafstand is. Soms zal de paniek echter zo groot zijn, dat ze door blijven rennen en niet reageren op de signalen die je via je teugels geeft. Voor zulke situaties wil je een noodrem installeren, die je thuis en op buitenrit met je ontspannen paard hebt geoefend en veel hebt herhaald.

Het stemcommando “Ho!” kan je op de western-manier ondersteunen door diep uit te ademen en als het ware in je zadel weg te zakken. Zorg ervoor dat je je paard altijd beloont met een voerbeloning zodra hij stilstaat, eventueel met iets extra lekkers om het nog aantrekkelijker te maken voor hem om deze oefening goed uit te voeren. Door dit vaak te trainen op verschillende plekken wordt de kans het grootst dat deze noodrem ook echt werkt als je paard aan de kletter gaat.

Als back-up voor “Ho!” zorg je ervoor dat je de “one rein stop” onder de knie hebt, ofwel “stoppen op één teugel”. Je vraagt je paard daarbij op een volte door één van je teugels naar je been te bewegen, waardoor hij automatisch niet meer zo hard kan gaan als wanneer hij rechtuit gaat. Vervolgens maak je de volte steeds kleiner totdat hij stilstaat. Belangrijk hierbij is dat je je gewicht op je binnenbeen (het been aan de binnenkant van de volte) houdt. Je paard blijft zo beter in balans en kan daardoor makkelijker ontspannen, of in ieder geval niet meer spanning opbouwen. Zodra hij stilstaat, laat je direct de druk op de teugel wegvallen.

Nadeel van de one rein stop is dat je ruimte nodig hebt voor je volte. Is je paard op een smal bospad op hol geslagen, dan kan je deze noodrem dus niet gebruiken. Er zit dan weinig anders op dan op twee teugels te remmen, zoals beschreven bij Actie 2.


Extra tip:

Paarden zijn net als wij gewoontedieren. Maak hier gebruik van door altijd te stoppen op een punt ruim voordat je een drukke (spoor)weg, fiets- of voetpad moet oversteken en je paard daar uitgebreid voor te belonen. De kans dat hij daar zelf zal stoppen als hij in paniek is, wordt groter hoe vaker je dit doet omdat het een gewoonte wordt. Moet je een drukke weg over om jullie thuisstal te bereiken, dan is het een aanrader om voor die weg niet enkel te stoppen en te belonen, maar ook af te stijgen en je singel losser te maken, waarna je samen het laatste stukje naar huis wandelt. Op die manier ervaart je paard elke keer opluchting op die plek in plaats van nadat jullie thuis zijn aangekomen en zal dat de positieve associatie met die plek versterken.


Wat echt essentieel is bij alle beschreven acties, en wat ik daarom nog een keer extra wil noemen, is om ze allemaal eerst uitgebreid thuis in de bak of wei te oefenen, vervolgens in ontspannen situaties op andere plekken, en daarna ook als je paard iets meer spanning heeft.


Heel veel succes met oefenen en ik wens jou en je paard heel veel ontspannen buitenritten toe!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Binnenkort volgt er nog een extra deel met algemene tips voor je buitenritten.

PPS: Loop je vast tijdens je trainingen om ontspannen buitenritten te maken? Dan help ik je graag weer op weg! Kijk even hier wat de mogelijkheden zijn, of reserveer een gratis en vrijblijvend Blij Paard Blij Mens-gesprek, waarin ik je sowieso een tip geef en samen met jou bespreek wat je het meeste gaat helpen op dit moment.


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.