Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Last van startproblemen?

Dan ben je niet de enige!



Zowel bij de paarden als bij de mensen die ik begeleid zie ik het regelmatig gebeuren: aan het begin van de training loopt het niet zo lekker. Het paard dat de vorige keer zonder enige hapering de trailer in wandelde, blijft nu herhaaldelijk staan voordat hij er toch maar in gaat. Of de paardeneigenaar die de training daarvoor op het perfecte moment de druk op zijn touw liet wegvallen, houdt die nu net ietsje te lang vast waardoor het paard in verwarring raakt. Zelf heb ik het ook regelmatig bij het schrijven van een langer artikel dat het een tijdje duurt voordat ik echt op gang kom. Hier zijn drie tips om makkelijker om te gaan met je startproblemen.


Tip 1: Ruim je beren op

Ik denk dat we het er over eens zullen zijn dat opgeven op dat moment niet de aangewezen strategie is als je startproblemen hebt. Vooral perfectionisten hebben echter nogal de neiging om in plaats van “het lukt niet” “het lukt nooit” te denken en dat werkt natuurlijk weinig motiverend. Ga eens na of dat laatste eigenlijk wel waar is. Net als bij financiële producten geldt namelijk dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Bedenk dus liever redenen waarom het dit keer WEL gaat lukken.

Het kan natuurlijk zijn dat je merkt dat het echt een slecht moment is om aan de training te beginnen die je op dat tijdstip in je agenda had staan. Dit kan het geval zijn als je je bijvoorbeeld niet lekker voelt, of als je andere dingen aan je hoofd hebt. Ook als je besluit om het (voor die dag) op te geven, is het goed om voor jezelf stil te staan bij de vraag of je onbewust iets aan het vermijden bent. Is dat het geval, ga daar dan mee aan de slag zodat je de beren op je weg op kunt ruimen en op een later tijdstip of op een andere dag een frisse start kunt maken. Grote kans dat het dan een stuk makkelijker zal gaan.


Tip 2: Zet een paar stappen terug

Een andere strategie die goed werkt als je startproblemen hebt is om het jezelf of je paard even wat makkelijker te maken. Het is enorm verleidelijk om op precies hetzelfde punt te beginnen als waar je de keer daarvoor geëindigd bent. Vergeet echter niet dat je op dat moment waarschijnlijk volledig warmgedraaid was. Omdat het meestal even tijd kost om weer helemaal “in” je training te komen, is dat dus niet vergelijkbaar met het eindresultaat van de vorige keer. Je auto doet het tenslotte ook ietsje minder goed als je hem net hebt gestart.

Het is daarom een slimmer idee om even een paar stappen terug te doen. Ben je bezig met de training van je paard, doe dan een makkelijke oefening waarvan je zeker weet dat je paard en jij die onder de knie hebben. Ik lees bij zo’n langer artikel de voorgaande tekst door en typ soms zelfs de laatste alinea over. Na zo’n warming-up ga je meestal naadloos over naar het nieuwe onderdeel dat op je programma stond.


Tip 3: Stop als het goed gaat

Mijn laatste tip is er eentje die je de volgende keer dat je aan de slag gaat zal helpen. Tegelijkertijd is stoppen als het goed gaat in mijn ogen de grootste uitdaging. De meeste mensen, inclusief ikzelf, zullen namelijk de neiging hebben om op zo’n moment door te gaan. Want het gaat net zo lekker, dan WIL je toch helemaal niet stoppen?

Alleen is het onvermijdelijk dat het op een bepaald moment toch weer minder lekker zal gaan. En dan liggen teleurstelling en frustratie op de loer, zeker als je krampachtig gaat proberen om terug in die flow te komen. Krampachtig en flow sluiten elkaar tenslotte uit, dus kan je beter een pauze nemen en het daarna weer proberen. Of - nog beter - je teleurstelling inslikken en jezelf voornemen om de volgende keer te stoppen als het een paar keer goed ging of korte tijd lekker liep. Doe je dit consequent, dan zul je merken dat je dat gevoel van flow stiekem steeds langer vast kunt houden.


Hoe pak jij je startproblemen aan? Wie weet helpt jouw oplossing iemand anders om beter om te gaan met haar/zijn startproblemen.


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Hebben jouw startproblemen zulke grote vormen aangenomen dat je helemaal niet meer op gang komt? Stuur me dan graag een berichtje om een afspraak te maken voor een gratis telefonisch Blij Paard Blij Mens-gesprek van een half uur. Al pratende kom ik vast op een tip waarmee jij jezelf weer vlot kunt trekken. Reserveer jouw gesprek hier.


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .