Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Tips om te wandelen met je paard

Tips om te wandelen met je paard: maak het behapbaar


Een wandeling maken met je paard is een goede voorbereiding op een ontspannen buitenrit. Op deze manier kun je de comfort zone van je paard vergroten, terwijl je naast je paard meer mogelijkheden hebt om hem te steunen dan als je erop zit. Vooral als je langs uitdagende situaties wil lopen ervaart je paard veel steun aan je. Verder vind ik het voordeel van ernaast lopen dat ik de lichaamstaal beter kan aflezen dan vanuit het zadel. En als je al weet hoe je paard reageert in een bepaalde situatie kan je die kennis goed gebruiken tijdens het rijden om te hoge spanning te voorkomen. Hier zijn wat tips om je wandeling nog behapbaarder te maken.


Comfort zone stapsgewijs uitbreiden

Het vergroten van de comfort zone van een paard doe ik altijd heel rustig. Ik begin met een klein stukje van het erf vandaan te gaan en voordat het paard teveel stress kan opbouwen, keer ik om en ga ik terug naar het erf. Dit herhaal ik totdat het paard de betreffende afstand ontspannen aankan. Let op! Bij sommige paarden gaat het daarbij de eerste keren om slechts een paar meter van het erf af!

Gaat een bepaalde afstand goed, dan breid ik die in kleine stappen steeds verder uit. In het begin keer ik telkens terug naar het erf om het paard even helemaal te laten ontspannen. Zodra het paard een grotere comfortzone heeft opgebouwd kan je vanaf de rand van die nieuwe afstand gaan werken. Het blijft dan overigens een goed idee om regelmatig terug te gaan naar het erf, zodat je het niet te snel te groot maakt voor je paard. Blijf daarbij goed letten op de spanningssignalen waar ik het gisteren over had. Zijn dat er teveel en/of worden ze steeds groter/heftiger, dan zou ik je aanraden om de stappen in je trainingsopbouw kleiner maken.


Neus bij je elleboog als graadmeter voor versnelling

Als paarden het best spannend vinden om wat verder van stal vandaan te wandelen, merk je dat ze die spanning vaak uiten via hun houding (hoofd en hals omhoog, gespannen lippen, aangespannen spieren, grote ogen en neusgaten). Daarnaast gaan ze vaak ofwel met kleinere en/of snellere passen stappen zodat ze je makkelijk voorbijlopen, of ze zijn niet vooruit te branden en willen op den duur helemaal niet meer verder. Loopt je paard met zijn hoofd een stuk voor je en schrikt hij, dan is het een stuk moeilijker om hem bij je te houden dan als hij dat niet doet. Loopt hij achter je, dan kan je hem veel minder goed in het oog houden en loop je het risico dat hij in je nek springt als hij zich achter jouw brede schouders heeft verstopt en ergens van schrikt.

Een handige manier om in de gaten te houden of je paard versnelt of vertraagt is door naar het ritme van zijn hoeven te luisteren. Hoor je dat niet zo goed omdat de bodem zacht is, dan merk je het doordat je paard steeds verder voor je uit gaat lopen, of meer en meer achterblijft. Zelf let ik altijd op waar de neus van het paard is ten opzichte van mijn arm. Loopt het paard continu met zijn neus in de buurt van mijn elleboog, dan doe ik niets. Komt zijn neus steeds verder voor mijn arm, dan stop ik en laat ik hem eventueel een paar passen achterwaarts zetten, of ik laat hem een rondje om me heen lopen. Verdwijnt zijn neus achter mijn arm, dan vraag ik hem om iets te versnellen totdat zijn neus weer ter hoogte van mijn elleboog is. Dit herhaal ik totdat het paard niet meer versnelt of vertraagt. Gebeurt dit bij jouw paard niet na een paar keer, dan geeft hij duidelijk aan dat je te snel bent gegaan in het vergroten van zijn comfort zone en zou ik je aanraden om er eerst voor te zorgen dat je paard ontspannen met je mee loopt dichter bij huis voordat je verder weg gaat.


Praktijkvoorbeeld

In het eerste deel van dit filmpje laat Sandra het doorbreken van de versnelling heel goed zien. Na de tweede keer stoppen en achteruit zie je dat Sien haar hoofd laat zakken en rustiger gaat lopen. Wat Sandra dus ook had kunnen doen is van richting veranderen en even een paar stappen teruglopen in de richting waar ze vandaan kwam, waarbij ze Sien de "buitenbocht" zou laten nemen. Als ze zich vervolgens opnieuw had omgedraaid, dan was Sien vanzelf iets achter haar terechtgekomen.


Zet deeldoelen in

Iets wat ook enorm kan helpen (eventueel in combinatie met het stoppen en achteruit stappen of het omdraaien) is het focussen op (deel)doelen op je route. Zeker als je verder van stal vandaan gaat, kan je je einddoel vaak niet meer zien en dan word je makkelijk afgeleid door alles wat er om je heen gebeurt. Dit zie je direct weerspiegeld in het onrustige gedrag van je paard. Als je echter een deeldoel, ofwel een specifiek punt of object op je route dat dichter in de buurt ligt, kiest om naartoe te lopen, voorkom je dit probleem en houd je je focus. Je loopt dus telkens in de richting van een punt op weg naar je einddoel en verlegt je focus naar het volgende punt zodra je vlakbij dat eerste punt komt. Dan naar het punt daarna en dat daarna enzovoort. In het tweede deel van het filmpje zie je wat ik bedoel.

De reden dat dit werkt is dat je houding verandert als jij je focust op een doel. Je gaat onbewust rechterop lopen, je stappen zijn zelfverzekerder en je komt in een soort flow terecht. Wat hierbij wel belangrijk is, is dat je je voorneemt om SAMEN met je paard van het ene focuspunt naar het volgende te lopen. Heb je namelijk "IK ga naar dat punt" in je hoofd, dan zal dat aan je houding te zien zijn en loopt je paard een stuk minder makkelijk mee, omdat je hem onbewust buitensluit. Probeer het maar eens uit, dan merk je het verschil.


Ennuh... uiteraard werken deze tips net zo goed als je in het zadel klimt. ;-)


Heb jij hier zelf ervaring mee? Dan hoor ik dat natuurlijk graag!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Meer weten over hoe je een wandeling of buitenrit met je paard het beste kunt aanpakken? In mijn online masterclass "Ontspannen Buitenrijden" vertel ik je er alles over en geef ik je tips waar je zelf direct mee aan de slag kunt met je paard. Kijk even hier om te zien wanneer de volgende is en schrijf je in.

PPS: PS: Keertje met jullie meewandelen? Door te kijken naar het gedrag dat jouw paard laat zien, kan ik gerichte tips geven die je direct kunt uitproberen. Paardentraining is namelijk geen kwestie van 'one size fits all'. Mogelijk heeft jouw vierbenige lieveling iets heel anders nodig dan zijn buurman of -vrouw om ontspanning te vinden. Stuur me een mailtje , dan maken we een afspraak.


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .