Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Waarom dreigen paarden met trappen?

Weetjes over paardengedrag: dreigen met trappen/slaan


Als een paard dreigt, gaat het om een waarschuwing waar vaak al een aantal andere signalen aan vooraf zijn gegaan. Dit geldt voor alle manieren van dreigen, dus ook als hij dreigt om met zijn achterbenen te gaan slaan. Reageer jij of het andere paard daar helemaal niet op, of reageer je onvoldoende of te traag, dan kan de volgende stap zijn dat het paard echt zal trappen. En paarden kunnen bijzonder goed richten, zoals mensen waarbij een hoefvijl of borstel uit de hand is geschopt zullen beamen.


Reageren, of anders...

Heeft een paard dus al een aantal tekenen gegeven dat je van hem vandaan moet gaan - oren in de nek leggen, dreigen om te bijten, een zwiep met de staart, een of een paar stappen achterwaarts in de richting van de ander - dan zal hij zijn punt nog duidelijker proberen te maken door een van zijn achterbenen op te tillen, of een soort bokbeweging te maken waarbij hij beide achterbenen optilt. Soms zonder uit te slaan, soms zonder ver of krachtig genoeg te trappen - de ander wordt hoe dan ook niet geraakt. Hierbij zal het paard dat dreigt zijn achterhand in de richting van de ander draaien en er eventueel achterwaarts op af komen. Vaak zwiept hij een of meerdere keren met zijn staart en hij kan erbij gillen.


Maar waarom dreigen paarden in plaats van gelijk raak te trappen?

Omdat ze elkaar en jou liever niet willen verwonden, tenzij ze geen andere mogelijkheid zien vanuit zelfbescherming. Raak trappen schaadt de relatie meer dan dreigen en binnen een groep paarden is harmonie van levensbelang. En je paard zal de relatie met jou ook als het even kan goed proberen te houden, dus zal hij extreme maatregelen zo lang mogelijk proberen te vermijden.


Schijnbewegingen

Overigens is deze vorm van dreigen een onderdeel van (schijn)gevechten tussen hengsten of ruinen. In het geval van schijngevechten kunnen ze op deze manier zonder verwondingen te riskeren hun techniek perfectioneren. Zodat ze zo goed mogelijk zijn voorbereid als het een keer menens is, zoals bij (half)wilde hengsten die het gevecht aangaan om een harem te veroveren of te verdedigen. Bij serieuze gevechten kunnen dreigementen schijnbewegingen zijn om de ander uit balans te brengen, waarna een (in opzet niet van de dreiging te onderscheiden) echte trap komt.


"Ga weg!"

Merries laten dit gedrag regelmatig zien als ze bijna het hoogtepunt van hun hengstigheidsperiode hebben bereikt en een geïnteresseerde hengst duidelijk willen maken dat ze nog niet klaar voor hem zijn (dit is het geval op de foto). Ook in andere gevallen is dit gedrag bedoeld om duidelijk te maken dat de dreiger wil dat jij of een ander paard of dier bij hem vandaan gaat. Veel voorkomende redenen daarvoor zijn pijn, angst, onuitgenodigd te dichtbij komen, of ervaringen uit het verleden. Paarden waarbij niet voldaan is aan hun belangrijkste basisbehoeften (voldoende ruwvoer, beweging, ruimte, sociaal contact, REM-slaap en een rantsoen dat in balans is met de energiebehoefte) kunnen overigens sneller en agressiever reageren dan paarden waarbij dat wel het geval is. Dat geldt ook voor paarden die te vaak hebben meegemaakt dat er niet naar hun subtielere signalen werd geluisterd en die deze signalen daarom zijn gaan overslaan, zodat ze nu gelijk raak trappen.


Achterhaal de oorzaak

Dreigt je paard vaak om jou of zijn weidemaatjes te bijten of te slaan, ga dan na wat de oorzaak daarvan kan zijn. Een paard zal dit gedrag namelijk nooit zomaar inzetten, zoals je hier kunt lezen . Is hij lichamelijk niet helemaal in orde, kan je niet (voldoende) aan zijn basisbehoeften voldoen, begrijpt hij niet of kan hij niet wat je van hem vraagt, en/of moet je actief gaan trainen om hem alternatief gedrag aan te leren? Vraag eventueel een paardengedragsdeskundige (een gedragstherapeut en/of -trainer) om raad, zodat je zeker weet dat je op de juiste manier met de situatie omgaat en je voorkomt dat het nog erger wordt.


Dreigt jouw paard weleens om je te trappen? Wanneer doet hij dat vooral? Ik hoor het graag!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Meer weten over de signalen die je paard laat zien voordat zijn spanningsemmertje overloopt en hij raak gaat trappen? In mijn online masterclass "Paardentaal begrijpen en leren 'spreken'" vertel ik je daar graag meer over. Maar ook hoe jij ervoor kunt zorgen dat je paard jou beter begrijpt. Kijk even hier voor meer info en om je plek te reserveren.


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .