Blogs en Artikelen

Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent. De komende tijd zal ik de blogs en artikelen die ik al gepubliceerd heb op de website van Man en Paard Coaching overhevelen naar deze nieuwe. Tot die tijd kan je ze uiteraard daar nog lezen.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en blogs? Meld je dan aan voor Motivatie in je Mailbox, de nieuwsbrief van Very Important Horse.


Waarom schuren paarden?

Weetjes over paardengedrag: schuren


Zodra de ruiperiode is aangebroken en er steeds meer insecten rondvliegen, zal je je paard dit zelfverzorgende gedrag regelmatig zien vertonen. Hij zoekt een boom, paal of ander stevig voorwerp en gaat al schurend de jeuk te lijf. Prima als die jeuk snel weg is, maar als je paard aan staart- en maneneczeem lijdt, dan zal hij doorgaan met schuren en dat kan lang duren.

Sommige paarden hebben er zelfs zoveel last van dat ze doorgaan totdat hun huid open ligt. Ook bij mensen blijkt namelijk dat pijn makkelijker te verduren valt dan jeuk. Heb jij een paard met zomereczeem, neem dan op tijd (= voordat het insectenseizoen begint, ofwel nu als je dat nog niet hebt gedaan) maatregelen om hem een zo jeukvrij mogelijke zomer te geven. Een eczeemdeken en natuurlijke supplementen zijn wat dat betreft het belangrijkste, maar het is ook een aanrader om eens goed te kijken naar wat er in het voer dat je je paard geeft zit.


Maar schuren kan ook iets heel anders betekenen

Een paard kan dit namelijk doen tijdens of na stressvolle situaties. “Overspronggedrag” heet het dan. Daarbij gaat het om zelfverzorgend gedrag zonder dat daar een lichamelijke aanleiding toe is, ofwel het paard schuurt zonder jeuk te hebben. Op die manier is zijn focus even volledig op zichzelf gericht in plaats van op hetgeen in zijn omgeving waar hij stress door voelt. Je kan in zo’n situatie vaak meerdere kalmerende signalen en/of vormen van overspronggedrag zien. Soms na elkaar en soms tegelijkertijd.


Andere vormen van overspronggedrag zijn trouwens snuffelen aan de grond, of de grond omwoelen zonder te eten, hoofd/hals aan eigen been schuren, zichzelf of objecten likken of bijten, schrapen met het voorbeen, (gehaast) rollen, of een zwaai met het hoofd maken.


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Meer weten over kalmerende signalen, overspronggedrag en andere signalen die je paard geeft als de spanning bij hem oploopt? In mijn online masterclass "Paardentaal begrijpen en leren 'spreken'" vertel ik je er alles over. Kijk gelijk even hier wanneer de volgende is.


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.