Blogs en Artikelen

Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent. De komende tijd zal ik de blogs en artikelen die ik al gepubliceerd heb op de website van Man en Paard Coaching overhevelen naar deze nieuwe. Tot die tijd kan je ze uiteraard daar nog lezen.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en blogs? Meld je dan aan voor Motivatie in je Mailbox, de nieuwsbrief van Very Important Horse.


Waarom slapen paarden plat liggend?

Weetjes over paardengedrag: plat liggend slapen


"Plat liggend slapen, hoezo? Paarden slapen toch staand?" Die vraag krijg ik zo nu en dan als ik het heb over het belang van rust voor je paard. Ik ken mensen die hun paard eigenlijk nog nooit plat op de grond hebben zien slapen. En dat is een beetje een zorgwekkend teken, want een paard heeft, net als elk ander dier, deze vorm van slaap zeker wel nodig. Hopelijk slapen deze paarden dus wel plat op de grond op de momenten dat hun eigenaar er niet bij is.


Maar waarom doen ze dat dan? Want paarden kunnen toch ook staand slapen?


Dat klopt helemaal. Echter, alleen als een paard plat ligt, kan hij in de zogenaamde REM-slaap (REM = Rapid Eye Movement) komen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze diepe slaap essentieel is voor paarden om uitputting door slaapgebrek te voorkomen.


Minimaal 30 minuten per dag plat

Gemiddeld rusten paarden zo'n 5 tot 7 uur per dag. Uiteraard brengen veulens, net als baby's en andere jonge dieren, meer tijd slapend door. Om slaapgebrek te voorkomen moet een volwassen paard minimaal 30 minuten per dag plat op de grond liggen slapen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken dat paarden dit minimum niet halen, zoals een ongeschikte omgeving (te kleine ruimte om te gaan liggen, slecht weer), sociale onzekerheid (als een tam paard laag in rang is, kan het zijn dat hij zich niet veilig genoeg voelt om te gaan liggen), en fysieke klachten (zoals problemen met de botten, spieren en/of gewrichten, waardoor het moeilijk is voor een paard om (snel) op te staan).


Weet je dus zeker dat je paard echt nooit liggend slaapt, kijk dan eens of je iets kunt veranderen aan zijn omgeving of de samenstelling van de groep waar hij in staat, of laat hem onderzoeken door een dierenarts om ervoor te zorgen dat hij weer lichamelijk in orde komt. Je paard zal je dankbaar zijn voor je hulp!


Heb jij je paard weleens plat op de grond zien slapen?


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Meer weten over de andere natuurlijke behoeften die alle paarden vanaf hun geboorte hebben? Over dat, en nog een aantal onderwerpen geef ik regelmatig online masterclasses. "Kruip in de Huid van je Paard" gaat specifiek over paardenwelzijn, hoe paarden leren en hoe anders ze de wereld om ons heen zien dan wij. Kijk even hier om te zien wanneer ik de volgende heb gepland en reserveer gelijk je plek - er zijn er namelijk maar 25 per keer.


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.