Blogs en Artikelen

Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent. De komende tijd zal ik de blogs en artikelen die ik al gepubliceerd heb op de website van Man en Paard Coaching overhevelen naar deze nieuwe. Tot die tijd kan je ze uiteraard daar nog lezen.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en blogs? Meld je dan aan voor Motivatie in je Mailbox, de nieuwsbrief van Very Important Horse.


Waarom eten paarden zand?

Weetjes over paardengedrag: pica


Ik kan me helemaal voorstellen als dat niet het geval is. In de gedragswetenschap is dit de term om het eten van grond (zand, klei of aarde) te beschrijven. En dan niet grond die meekomt met een plukje gras, maar zand, klei of aarde die een paard bewust in de mond neemt, kauwt en doorslikt. Dit kan tot grote problemen leiden, dus vertel ik in dit korte artikel waar het gedrag door komt en wat je kunt doen om het te voorkomen.


Veulens hebben net als baby’s een orale fase, waarin ze aan allerlei voorwerpen - en dus ook grond - snuffelen, likken, het met hun lippen betasten, in de mond nemen en/of erop kauwen. Dit doen ze om de geur, structuur, vorm, smaak, en grootte van het object te onderzoeken. Hopelijk zie je jouw volwassen paard dat echter niet (vaak) doen, want dan is pica meestal een teken dat er iets niet helemaal in de haak is. En de gevolgen ervan zijn niet te onderschatten, want het eten van grond kan leiden tot koliek en ophoping van zand in de darmen.


Maar waarom eten volwassen paarden dan zand?


Een van de mogelijke redenen dat een paard grond gaat eten is omdat hij een vitaminen- en/of mineralentekort heeft en dat instinctief wil aanvullen. In het gras en hooi dat onze paarden in Nederland krijgen zitten helaas niet alle stoffen die een paard nodig heeft. De Konikpaarden die in natuurgebieden leven, lossen dit op door op bepaalde plekken grond op te likken. Onze tamme paarden hebben echter niet altijd zelf de beschikking over een plaats waar de stoffen die ze nodig hebben te vinden zijn. Vandaar dat het belangrijk is om je paard naast ruwvoer ook vitamine- en mineralenbrokjes te geven, zodat hij geen tekorten krijgt. Ook een liksteen is een goed idee, zeker in de zomer als je paard extra veel zweet.


Een andere reden dat een paard pica vertoont is dat niet aan al zijn natuurlijke behoeften is voldaan. Staat je paard zonder maatjes, kan hij te weinig uren per dag ruwvoer eten, wordt hij te weinig gemotiveerd om vrij te bewegen, of verveelt hij zich, dan kan hij op zoek gaan naar een vervangende activiteit, in dit geval dus grond eten. Soms kan deze gewoonte ook in het verleden zijn ontstaan toen je paard op een plek stond waar de omstandigheden minder optimaal waren. In dat geval is het een soort verslaving geworden.


Doe wat je kan om je paard te helpen


Helaas is het niet voor alle paardeneigenaren mogelijk om aan alle behoeften die hun paard heeft te voldoen. Kijk dus vooral naar wat er WEL mogelijk is als je merkt dat je paard grond eet, terwijl hij wel een liksteen heeft en vitamine- en mineralenbrokjes krijgt. Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om je paard samen met een of meer andere paarden te laten wonen? Eventueel kan een deel van de dag al helpen. Gaat dat niet, dan is het zeker zinvol om te kijken of hij in ieder geval lichamelijk contact kan hebben (krauwen!) met een ander paard over een draad, muurtje of hek.


Onderzoek ook hoe je ervoor kunt zorgen dat hij altijd de beschikking heeft over ruwvoer. En dan het liefst op een manier dat hij lang doet over het opeten van de hoeveelheid die hij krijgt. Verder is belangrijk dat hij de juiste hoeveelheid energie binnenkrijgt, ofwel niet teveel en niet te weinig.


Hoe zou je hem de mogelijkheid kunnen geven om vaker vrij te bewegen? En zou je je paard misschien ook mentaal kunnen stimuleren door bijvoorbeeld regelmatig takken neer te leggen, of een voorwerp dat je paard kan onderzoeken? Door tenminste een van deze punten te verbeteren, kan je vaak al een heleboel winnen zodat je paard zich nog lekkerder in zijn vel gaat voelen en je een probleem als pica voorkomt.


Wat doe jij om zoveel mogelijk aan de natuurlijke behoeften van je paard voldoet? Ik hoor het graag!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Meer weten over wat je paard nodig heeft om zich goed te voelen? In mijn online masterclass "Kruip in de Huid van je Paard" vertel ik je er alles over en krijg je tips om het leven van je paard zo leuk mogelijk te maken. Kijk hier voor meer informatie en de aanmeldlink.


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.