Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Waarom eten paarden zand?

Weetjes over paardengedrag: pica


Weet jij wat pica is? Ik kan me helemaal voorstellen als dat niet het geval is. In de gedragswetenschap is dit de term om het eten van grond (zand, klei of aarde) te beschrijven. En dan niet grond die meekomt met een plukje gras, maar zand, klei of aarde die een paard bewust in de mond neemt, kauwt en doorslikt. Dit kan tot grote problemen leiden, dus vertel ik in dit korte artikel waar het gedrag door komt en wat je kunt doen om het te voorkomen.


Veulens hebben net als baby’s een orale fase, waarin ze aan allerlei voorwerpen - en dus ook grond - snuffelen, likken, het met hun lippen betasten, in de mond nemen en/of erop kauwen. Dit doen ze om de geur, structuur, vorm, smaak, en grootte van het object te onderzoeken. Hopelijk zie je jouw volwassen paard dat echter niet (vaak) doen, want dan is pica meestal een teken dat er iets niet helemaal in de haak is. En de gevolgen ervan zijn niet te onderschatten, want het eten van grond kan leiden tot (zand)koliek en ophoping van zand in de darmen.


Maar waarom eten volwassen paarden dan zand?


Een van de mogelijke redenen dat een paard grond gaat eten is omdat hij een vitaminen- en/of mineralentekort heeft en dat instinctief wil aanvullen. In het gras en hooi dat onze paarden in Nederland krijgen zitten helaas niet alle stoffen die een paard nodig heeft. De Konikpaarden die in natuurgebieden leven, lossen dit op door op bepaalde plekken grond op te likken. Onze tamme paarden hebben echter niet altijd zelf de beschikking over een plaats waar de stoffen die ze nodig hebben te vinden zijn. Vandaar dat het belangrijk is om je paard naast ruwvoer ook vitamine- en mineralenbrokjes te geven, zodat hij geen tekorten krijgt. Ook een liksteen is een goed idee, zeker in de zomer als je paard extra veel zweet.


Een andere reden dat een paard pica vertoont is dat niet aan al zijn natuurlijke behoeften is voldaan. Staat je paard zonder maatjes, kan hij te weinig uren per dag ruwvoer eten, wordt hij te weinig gemotiveerd om vrij te bewegen, of verveelt hij zich, dan kan hij op zoek gaan naar een vervangende activiteit, in dit geval dus grond eten. Soms kan deze gewoonte ook in het verleden zijn ontstaan toen je paard op een plek stond waar de omstandigheden minder optimaal waren. In dat geval is het een soort verslaving geworden.


Doe wat je kan om je paard te helpen


Helaas is het niet voor alle paardeneigenaren mogelijk om aan alle behoeften die hun paard heeft te voldoen. Kijk dus vooral naar wat er WEL mogelijk is als je merkt dat je paard grond eet, terwijl hij wel een liksteen heeft en vitamine- en mineralenbrokjes krijgt. Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om je paard samen met een of meer andere paarden te laten wonen? Eventueel kan een deel van de dag al helpen. Gaat dat niet, dan is het zeker zinvol om te kijken of hij in ieder geval lichamelijk contact kan hebben (krauwen!) met een ander paard over een draad, muurtje of hek.


Onderzoek ook hoe je ervoor kunt zorgen dat hij altijd de beschikking heeft over ruwvoer. En dan het liefst op een manier dat hij lang doet over het opeten van de hoeveelheid die hij krijgt. Verder is belangrijk dat hij de juiste hoeveelheid energie binnenkrijgt, ofwel niet teveel en niet te weinig.


En kijk hoe je je paard de mogelijkheid kan geven om vaker vrij te bewegen als dat nu niet of heel beperkt kan. Zou je hem daarnaast misschien ook mentaal kunnen stimuleren door bijvoorbeeld regelmatig takken neer te leggen, of een voorwerp dat je paard kan onderzoeken? Door tenminste een van de bovenstaande punten te verbeteren, kan je vaak al een heleboel winnen zodat je paard zich nog lekkerder in zijn vel gaat voelen en je een probleem als pica voorkomt.


Zie je dat je paard een zandsnuit heeft? Houd dan goed in de gaten of hij enkel aan het snuffelen was, of echt zand oplikte of -hapte. Is het laatste het geval, geef hem dan een psyllium-kuurtje en herhaal dat regelmatig. Overigens krijgen ook paarden die op een schrale wei staan vaak veel zand binnen via de worteltjes van de graspolletjes die ze met kluit en al uit de grond trekken. Hooi bijvoeren is in dit geval belangrijk, en ook deze paarden kan je het beste regelmatig een anti-zandkuur geven.


Wat doe jij om zoveel mogelijk aan de natuurlijke behoeften van je paard te voldoen? Ik hoor het graag!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Meer weten over wat je paard nodig heeft om zich goed te voelen? In mijn online masterclass over paardenwelzijn vertel ik je er alles over en krijg je tips om het leven van je paard zo leuk mogelijk te maken. Kijk hier voor meer informatie en de aanmeldlink.


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .