Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Elke dag trainen?

Train jij je paard vaker dan nodig?


Veel mensen die hun paard iets nieuws willen leren, gaan daarmee dagelijks aan de slag. Ze denken dat hun paard de nieuwe taak op die manier sneller onder de knie krijgt. Maar is het eigenlijk wel nodig om zo vaak te trainen, of zou het ook in minder sessies lukken? Uit onderzoek dat een team van paardwetenschappers uit Duitsland en Australië heeft uitgevoerd blijkt dat je hetzelfde effect krijgt als je het nieuwe gedrag eens in de drie dagen traint.


Eindelijk duidelijkheid

Lange tijd is er geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoe vaak je paarden moest trainen om ze bepaald gedrag aan te leren. Vandaar dat de meeste paardeneigenaren en -trainers dat op gevoel doen en naar aanleiding van hoe het paard tijdens de training reageert. Een team van paardwetenschappers heeft nu bekeken hoe goed paarden een nieuwe taak leerden bij verschillende trainingsintervallen. Hierbij gingen ze uit van de in de paardensport nog steeds meest toegepaste leermethode negatieve bekrachtiging, ofwel druk-ontspanning (bijvoorbeeld druk met je benen geven totdat het paard versnelt en dan direct ophouden met been geven). 39 paarden tussen de 2 en 24 jaar werden getraind om drie verschillende nieuwe taken te leren. In trainingssessies van 1 minuut leerden de paarden om hun hoofd te laten zakken bij druk achter de oren, achteruit te stappen bij druk op de hals en voorwaarts te stappen bij druk op de vetlok. Behalve de reactie van de paarden op de druk, werd ook de hartslag, het gedrag en de hoeveelheid tijd en druk die nodig waren om een reactie te krijgen geregistreerd. De ene helft van de paarden werd daarbij dagelijks getraind en de andere helft om de drie dagen.


Dezelfde verbetering na 28 dagen

Alle paarden verbeterden enorm, of de wetenschappers nu elke dag of elke drie dagen met ze aan de slag gingen. Na twee weken presteerde de groep die dagelijks werd getraind ietsje beter, maar na 28 dagen was er nauwelijks een verschil te bespeuren tussen de hoeveelheid tijd of druk die nodig waren om de paarden de drie nieuwe taken uit te laten voeren. Ook in het leerproces was na hetzelfde aantal trainingssessies geen groot verschil te zien. Vandaar dat de onderzoekers concludeerden dat paarden niet vergeten wat ze hebben geleerd als ze eens in de drie dagen worden getraind.


Meer efficientie en tijd voor herstel

Geef je je paard een pauze van twee dagen tussen de trainingssessies, dan kan jij als trainer je tijd efficiënter gebruiken, terwijl het resultaat op lange termijn dus hetzelfde is. Elke dag trainen is volgens het onderzoeksteam welzijnstechnisch niet zozeer een probleem, alhoewel dat uiteraard wel afhangt van de soort training die je doet. Als je paard zwaar lichamelijk werk moet verrichten, dan is het belangrijk om tussen de trainingen voldoende tijd te plannen voor rust en herstel. Worden paarden lichamelijk en/of geestelijk overtraind, dan kunnen ze namelijk, behalve van blessures, last krijgen van verschillende mentale problemen zoals uitschakelen, verminderde reacties, agressie etc.


Het onderzoeksteam gaat nu kijken of langere tijd tussen de trainingen even goed werkt. Verder willen ze onderzoeken hoe het leerproces wordt beïnvloed als de paarden tussen de trainingssessies worden getraind om andere taken te leren.


Hoe vaak per week train jij dezelfde oefening(en)?


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Interessant? Het volledige onderzoek “Are we training our horses more than necessary?” van J. Schomber, A. McLean en U. König von Borstel voor de 14th International Society of Equitation Science (ISES) conference in 2018 lees je hier .


[Dit artikel schreef ik oorspronkelijk voor e-quine.com]


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .