Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Blijft jouw paard liever in de wei?

Blijft jouw paard liever in de wei als je haar komt halen?


Heb jij zo'n paard of pony die de benen neemt zodra je haar of hem uit de wei wilt halen? Dat gedrag kan verschillende redenen hebben. En als je weet waarom je paard of pony het doet, kan je er natuurlijk ook iets aan veranderen. Hier zijn een paar tips.


Hoe je houding overkomt op je paard

Een veel voorkomende reden dat je paard er vandoor gaat, is de manier waarop je naar je paard toe loopt. Als jij in een rechte lijn op je paard af loopt, met je ogen gefocust op de ogen van je paard, een open, opgerichte houding met je schoudersnaar achteren, je adem in je borst en de gedachte "ik ga je nu vangen" in je hoofd, dan zijn er heel wat paarden die daarop reageren door weg te lopen. De lichaamshouding die je hebt aangenomen is er namelijk een van een roofdier dat op jacht is. In het artikel "Wat doet je houding met je paard?" ga ik in op het wetenschappelijke onderzoek dat is gedaan op het gebied van houding.

Ik doe regelmatig een testje met de eigenaar van zo'n paard of pony om die te laten ervaren wat er gebeurt. Als ik op dezelfde manier op die persoon af loop, maakt die eigenlijk altijd een beweging naar achteren als ik vlakbij ben gekomen. Soms is dat alleen een beetje hellen naar achteren, maar veel vaker een of meerdere stappen naar achteren. Door deze houding te gebruiken, duw je iemand dus in feite met je lichaam naar achteren. Probeer het zelf maar eens uit.


Welke houding werkt dan wel?

* Maak je houding minder bedreigend door jezelf iets kleiner te maken en je schouders wat te laten hangen.

* Zorg er ook voor dat je adem laag is; het liefst gebruik je buikademhaling.

* Kijk je paard niet met "harde ogen" aan. Daarmee bedoel ik dat je niet op bijvoorbeeld enkel zijn ogen en hoofd focust, maar op het hele paard en het liefst ook een stuk van zijn omgeving. "Zachte ogen" wordt dat genoemd.

* Loop in boogjes naar je paard toe in plaats van in een rechte lijn.

* Denk iets minder doelgericht, bijvoorbeeld "Als ik zo bij je ben, ga ik je lekker aaien. En als dat niet direct lukt, is dat ook prima."

* Neem vooral de tijd en lach om de situatie als je paard toch aan de wandel gaat. Tijdsdruk, boosheid en frustratie zorgen ervoor dat je lichaam zich aanspant en dat maakt het dus weer minder aantrekkelijk voor je paard om in je buurt te zijn.

Extra tip: experimenteer eens met al deze onderdelen. Dat kan je natuurlijk ook doen als je paard los in een longeercirkel of in de bak staat. Door op de lichaamstaal van je paard te letten, leer je een heleboel over zowel je paard als over jezelf.


Hoe je reactie overkomt op je paard

De andere reden die ervoor kan zorgen dat je paard niet staat te springen om mee te gaan als jij hem uit de wei komt halen, is wat je doet op het moment dat je (eindelijk) naast je paard staat. Als je al een tijdje achter je lieveling aan gedraafd hebt, is je eerste reactie waarschijnlijk niet om hem eens uitgebreid te aaien. Om te voorkomen dat je weer achter hem aan moet, zullen de meeste mensen hun leidtouw zo snel mogelijk vastklikken. Misschien zullen ze in hun frustratie niets tegen hem zeggen en zo snel mogelijk met hun paard de wei uit lopen om hem te poetsen en te gaan rijden. En dat kan er nou net voor zorgen dat je paard morgen nog moeilijker te vangen is.

De meeste paarden hebben het namelijk prima naar hun zin in de wei. Als ze daar zijn hebben ze in de meeste gevallen toegang tot een paar dingen die heel belangrijk zijn voor paarden: maatjes, gras en de vrijheid om te gaan en staan waar en hoe ze willen. Als jij je paard zonder hem te begroeten, zonder hem te aaien en zonder hem iets lekkers te geven direct vastmaakt en hem mee de wei uit neemt, dan voelt dat als een straf voor hem. In plaats van hem te belonen voor het blijven staan als jij naar hem toe komt, beroof je hem namelijk van het gezelschap van andere paarden, dat heerlijke gras en zijn vrijheid. En dus zal je paard de volgende keer dat je hem komt halen nog minder snel blijven staan.


Wat kun je beter doen als je bij je paard komt?

* Zorg ervoor dat je paard het fijn gaat vinden als je in de wei naar hem toe komt. Maak niet direct het leidtouw vast, maar begroet hem en geef hem een lekkere krauwbeurt bij zijn schoft of op een andere plek waar hij dat fijn vindt. Ook iets lekkers geven als je eindelijk naast hem staat kan enorm helpen.

* Weet je dat je paard moeilijk te vangen is, neem dan vooral de tijd. Op die manier kan je zonder tijdsdruk nog een tweede, derde keer of vierde keer achter hem aan lopen in het geval hij er toch vandoor gaat nadat je hem geaaid hebt of iets lekkers hebt gegeven. Hij moet er ook aan wennen dat jij het anders aanpakt en het kan een paar keer duren voordat hij dat geleerd heeft. Vaak zal je merken dat je steeds sneller bij je paard kunt komen - het begin van de verandering!

* Ga ook eens naar je paard toe als je niets van hem wil. Als je hem altijd alleen maar komt halen om iets te doen dat hij misschien minder leuk vindt dan lekker in de wei staan, zal hij jouw komst met die minder leuke activiteit gaan associeren. Loop dus regelmatig een keer de wei in om hem enkel een aai of iets lekkers te geven, of om gewoon alleen maar bij hem in de buurt te zijn . En ga daarna weer weg. Ook paarden vinden het leuk om even te buurten. ;-)


Succes met het (nog) beter leren communiceren met je paard!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Lukt het niet, ondanks de tips die ik hierboven heb gegeven? Regelmatig geef ik online masterclasses over onder andere hoe jouw lichaamstaal overkomt op je paard. Daarin geef ik nog veel meer tips en kan je vragen stellen over het gedrag van jouw paard. Kijk gauw even wanneer de volgende is, zodat je jouw plek vast kunt reserveren.


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .