Blogs en Artikelen

Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent. De komende tijd zal ik de blogs en artikelen die ik al gepubliceerd heb op de website van Man en Paard Coaching overhevelen naar deze nieuwe. Tot die tijd kan je ze uiteraard daar nog lezen.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en blogs? Meld je dan aan voor Motivatie in je Mailbox, de nieuwsbrief van Very Important Horse.


Jouw basis spanningsniveau

Jouw basis spanningsniveau

Een van de 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop kunnen maken


Heb jij ervoor gezorgd dat het basis spanningsniveau van je paard zo laag mogelijk is? Heb je hem daarnaast getraind om met zo min mogelijk spanning met spannende situaties, dingen en dieren om te gaan? En stapt jouw paard moeiteloos van zijn erf of maatjes vandaan? Fantastisch, dan zijn jullie al een heel eind op weg naar ontspannen buitenritten. Alleen is je paard natuurlijk slechts 50% van de combinatie. Dus is het goed om eens te kijken naar hoe het zit met je eigen spanningsniveau. Met andere woorden: hoe vol is jouw spanningsemmertje voordat jullie het erf af gaan?

[Dit is het vierde deel van de artikelreeks over ontspannen buitenrijden. Het inleidende artikel van deze serie vind je hier.]


Je paard heeft je altijd in de gaten

Als jij om wat voor reden dan ook gespannen bent, zal je paard dat altijd zien en voelen. Paarden zijn van nature namelijk continu bezig met het aflezen van de spierspanning en ademhalingssnelheid van andere dieren (inclusief mensen) binnen hun gezichtsveld. Hierdoor kunnen ze in een fractie van een seconde bepalen in hoeverre een roofdier alleen maar van A naar B loopt, of dat het op jacht is en ze er direct vandoor moeten. Zo voorkomen paarden dat ze energie verspillen door onnodig weg te vluchten en ze die energie nog hebben als het echt menens is.


Laagje in het spanningsemmertje van je paard

Daarnaast helpt dat lezen van lichaamstaal paarden die in een groep leven om met zo min mogelijk gedoe - en dus verspilling van energie - met elkaar om te gaan. Ziet of voelt je paard een toename van spanning in je spieren en/of dat je sneller gaat ademen, dan zal hij daaruit de conclusie trekken dat de situatie niet helemaal veilig is. Als jij (onbewust) met samengeknepen billen in het zadel klimt, zit er dus al een laagje in zijn spanningsemmertje voordat jullie het erf verlaten hebben. Het is daarom net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw emmertje zo leeg mogelijk is als dat van je paard.


Hoe gezond ben je?

Je eigen spanningsemmertje kan door verschillende dingen gevuld worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met jouw lichamelijke gezondheid? Ook als je je niet helemaal lekker voelt kan dit al zorgen voor spanning in je lijf. Daarbij kan je reactiesnelheid afnemen. En dat is natuurlijk onhandig als je paard plotseling een zijsprong zou maken omdat er vlak voor jullie een konijn uit de struiken schiet. Een fractie van een seconde kan het verschil zijn tussen samen met de schrik vrij komen of onzacht in aanraking komen met de grond. Als je je een beetje ziek, zwak en misselijk voelt, dan is het niet zo’n goed idee om met je paard op buitenrit te gaan.


Hoe fit ben je?

In het verlengde daarvan ligt de vraag hoe getraind je bent. Ik merkte toen ik vanwege Corona wekenlang niet had kunnen rijden en ik door regen ook een aantal dagen niet had gewandeld, dat mijn rug niet blij was toen ik eindelijk weer in het zadel stapte. Bij sommige bewegingen van mijn paard gingen er scherpe pijnscheuten door mijn lijf. Spierpijn en stijfheid kunnen ervoor zorgen dat je - weer - onbewust spanning opbouwt in je lichaam, maar ook dat je zonder het te merken scheef in het zadel gaat zitten om die pijn maar niet te voelen. Beide gevallen zal je paard merken en daardoor komt er een kleiner of groter laagje in zijn spanningsemmertje. Vandaar dat regelmatig bewegen, ook buiten het rijden om, een aanrader is om soepeler te worden en te blijven.


Hoe vol is je hoofd?

Dan zijn er nog situaties die stress kunnen opleveren in je hoofd. Een smartphone is hartstikke handig, maar er komen soms ook berichten voorbij die een hele tijd rond blijven malen. Wat leidt tot - je raadt het al - spanning. Of wat te denken van die belangrijke afspraak later op de dag? Spanning. Of die lastige situatie thuis of op je werk? Spanning. Of “even opschieten, want ik moet nog … voordat het … uur is”? Spanning. En mentale spanning zorgt voor het aanspannen van je spieren, want je maakt je onbewust klaar om actie te nemen: om te vechten of te vluchten. Daarbij maakt het niet uit of de beren echt op je weg zitten of in je hoofd. Ennuh… je paard snapt niet dat jij stress kan krijgen van iets dat geen tastbare bedreiging is. Hij gaat er vanuit dat je je zorgen maakt om een roofdier en jullie je dus moeten klaarmaken om te vluchten.


Doen alsof helpt niet

Slecht nieuws overigens voor de mensen die eraan gewend zijn om een nepglimlach op te plakken als ze zich sh*t voelen: faken werkt niet bij paarden. Sterker nog, dat werkt vaak zelfs averechts omdat je lichaamstaal dan niet meer klopt. Je paard twijfelt daardoor of hij je in het hokje “veilig” of ”onveilig” moet plaatsen en kan vervolgens alsnog gaan rennen. Of staken. Of bokken. Of steigeren. Wees dus vooral jezelf.


Pas je plannen aan de situatie aan

Sommige dingen zijn makkelijk los te laten of aan te passen dan andere. Een telefoon kan op stil zodat je hem toch bij je hebt voor het geval dat. Als je je ziek voelt of stijf bent, als je een sollicitatiegesprek of een tandartsafspraak hebt later die dag, doe dan iets wat je paard en jij met twee hoeven / vingers in de neus doen in plaats van een situatie op te zoeken die mis zou kunnen gaan of frustratie op zou kunnen leveren. Wel zo leuk voor beide partijen. Of maak het zelfs nog kleiner en observeer of poets je paard alleen maar. Dingen die je bezig houden kan je bewust tijdelijk parkeren om lekker voluit te genieten van je paard en jullie rit samen. Mocht het goed voelen, dan kan je daarna altijd verder malen over je gedoe. ;-)


Zoek hulp in je omgeving als je er zelf niet uitkomt…

Dan zijn er natuurlijk ook dingen die je bezighouden en die je moeilijk of niet van je af kunt zetten. Zoals situaties die je leven zijn gaan overheersen. Of die juist met je paard te maken hebben. Of met het maken van een buitenrit. Hierbij kunnen familie, vrienden of stalgenoten soms helpen om een oplossing te vinden. Een luisterend oor kan een groot verschil maken, of een ontspannen stapritje waarbij niets moet en alles mag (inclusief pauze nemen of omkeren als het niet goed voelt).


… Of schakel een expert in om je te ondersteunen

Het kan echter ook zijn dat er meer nodig is. De hulp van een coach of psycholoog bijvoorbeeld. Of van iemand die je helpt om die angst bij je paard of op buitenrit te veranderen in nieuwsgierigheid. Ondertussen heb ik al met verschillende combinaties gewerkt waarvan de amazone of ruiter meer spanning opbouwde tijdens een schriktraining dan het paard. Het aanleren van ontspanning als het spannend wordt staat daarbij centraal en is iets wat je je enkel door (herhaaldelijke!) training eigen maakt. Belangrijk uitgangspunt daarbij is om het - net als bij je paard - in kleine stapjes op te bouwen en te beginnen in een veilige omgeving.


Neem dus je verantwoordelijkheid als de tweebenige 50% van de mens-paardcombinatie, en zorg ervoor dat ook jij op je best bent als je met je paard de pa(haha)den op en de la(haha)nen in trekt.


Herken jij je in een van bovenstaande voorbeelden? Ik ben benieuwd!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Kan jij hulp gebruiken om beter om te leren gaan met je spanning tijdens het rijden? Stuur me een berichtje, dan bellen we erover

PPS: Ondertussen heb ik al een heel aantal online masterclasses gegeven over het onderwerp "ontspannen buitenrijden". Misschien iets voor jou? Kijk hier even wanneer de volgende gepland staat.

PPPS: Het volgende deel over de 5 factoren die van jouw buitenrit een feestje of een flop maken - "Hoe jij reageert als je paard iets spannend vindt tijdens jullie buitenrit" - vind je hier.


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.