hester@veryimportanthorse.com

+31 6 8007 4489

Blogs en Artikelen

Schrijven, schrijven, schrijven!

Publiceren over paardengedrag en onze eigen invloed op onze favoriete vierbeners doe ik graag. Ik schrijf behalve voor mijn eigen website ook regelmatig artikelen en (gast)blogs in paardenbladen als Level Up, Bit (online en in de Minigids) en op verschillende paard-gerelateerde websites, zoals die van e-quine.com en de PaardenOppasService. Mocht jij op zoek zijn naar een (gast)blog of artikel, stuur me dan graag een bericht; wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen.

De komende tijd zal ik de blogs en artikelen die ik al gepubliceerd heb overhevelen van mijn oude website naar deze nieuwe. Tot die tijd kan je ze uiteraard daar nog lezen.


Hartelijke groet,

Hester, Very Important Horse


NB: Er gaat helaas op dit moment iets mis met de lay-out waardoor de foto's in elkaar gedrukt worden en bij een paar blogs de tussenkopjes bovenaan verschijnen. Achter de schermen ben ik op zoek naar een oplossing, dus mijn verontschuldigingen voor het lachspiegel-effect.


Wat doet je houding met je paard

Wil jij graag dat je paard naar je toe komt? Let dan goed op je houding. Onderzoekers van de Universiteiten van Sussex en Portsmouth hebben uitgezocht hoe paarden reageerden op een dominante en een ondergeschikte lichaamshouding bij mensen. Wat bleek? De paarden hadden een duidelijke voorkeur om naar iemand met een ondergeschikte houding toe te gaan in plaats van naar iemand met een dominante houding.


Een groep manegepaarden kreeg de keuze tussen telkens twee onbekende vrouwen die er ongeveer hetzelfde uitzagen qua kleding en postuur, maar verschillende houdingen hadden aangenomen. De dominante persoon stond daarbij rechtop met haar voeten op heupbreedte, rechte schouders, borst vooruit en handen in haar zij. De ondergeschikte persoon stond 2 meter van de dominante persoon af en had een ingezakte rug, voeten tegen elkaar, kromme schouders, ontspannen knieën en haar handen voor haar lichaam. Ze mochten niet praten en hun gezicht was tot over hun neus bedekt met een sjaal om te voorkomen dat hun gezichtsuitdrukking de ruinen en merries zou beïnvloeden. Verder mochten ze geen oogcontact maken met de paarden. De dames wisselden uiteraard van houding en plek om voorkeur van de paarden voor een persoon of kant te voorkomen.


Van tevoren hadden de onderzoekers ervoor gezorgd dat de merries en ruinen naar de proefpersonen toe gingen door ze tijdens een warming-up ronde een stukje wortel te geven als ze bij de vrouwen in de buurt kwamen. Bij het testgedeelte van het onderzoek werden de paarden in een vertrouwde omgeving 5 meter voor de twee dames losgelaten, waarna ze zelf konden kiezen naar wie ze toe gingen. Het verschil was groot. In 77% van de gevallen kozen de paarden voor de vrouw met de ondergeschikte houding, terwijl slechts 23% naar de dominante persoon toe ging.


Let de volgende keer dat je je paard uit de paddock of de wei gaat halen dus eens op hoe je staat. Grote kans dat je paard makkelijker naar je toe komt als je je houding kleiner en minder dominant maakt.


Hester, Very Important Horse


PS: Interessant? Donderdag 19 november 2020 geef ik om 19:30 uur een Online Masterclass over onder andere welke invloed je houding heeft op je paard. Daarnaast vertel ik je alles over de subtiele signalen die je paard je geeft. Er is maar beperkt plaats (25 virtuele stoelen), dus schrijf je snel in via deze link: https://veryimportanthorse.webinargeek.com/paardentaal Tot dan!

PPS: Hier lees je meer over dit onderzoek.


[Dit artikel schreef ik oorspronkelijk voor e-quine.com.]


Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.