Blogs en Artikelen

Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent. De komende tijd zal ik de blogs en artikelen die ik al gepubliceerd heb op de website van Man en Paard Coaching overhevelen naar deze nieuwe. Tot die tijd kan je ze uiteraard daar nog lezen.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en blogs? Meld je dan aan voor Motivatie in je Mailbox, de nieuwsbrief van Very Important Horse.


Tips om te wandelen met je paard

Een wandeling maken met je paard is een goede voorbereiding op een ontspannen buitenrit. Op deze manier kun je de comfort zone van je paard vergroten, terwijl je naast je paard meer mogelijkheden hebt om hem te steunen als je langs uitdagende situaties loopt dan als je erop zit. Hier zijn wat tips om je wandeling nog behapbaarder te maken.

Klik hier om meer te lezen

Waarom staan paarden alert?

Opeens gaat je paard in standje giraf! Veel paarden vertonen dit gedrag regelmatig en op allerlei verschillende plekken. In de wei, op stal, in de bak, tijdens een buitenrit, tijdens een wedstrijd, als je ze van de wei naar de bak, trailer of paddock wilt brengen, op de poetsplaats, in de trailer - echt overal. Plotseling staan ze stokstijf stil met hun hoofd en hals omhoog, hun oren strak naar voren en hun aandacht op een punt gericht. Hierbij zijn de neusgaten en ogen iets verder dan normaal geopend. Het lijkt ook wel alsof je paard op zo’n moment even helemaal in zijn eigen wereld is en dat jouw (stem)signalen niet meer binnenkomen.

Lees in dit korte artikel wat er aan de hand kan zijn en wat je kunt doen.

Klik hier om meer te lezen

Pimp je paddock!

Op weg naar mijn klanten zie ik ze overal staan. Paardenhangplanten. Vierbeners die al dan niet gehuld in een deken in een zandpaddock of kaalgegraasd stukje wei met hangend hoofd een beetje staan te staan. Absoluut, het is beter dan 23 uur per dag op stal, maar ik vraag me soms af hoeveel ze bewegen na de dolle 5 minuten die ze hadden toen ze 's ochtends uit hun box kwamen...

Klik hier om meer te lezen

Paard laten zien wie de baas is

“Wat ik daarnet zag…” begint ze. Er klinkt ongeloof in haar stem. En nog iets… ze is geschokt. “Ik had net lekker gesprongen met mijn paard toen er een jong ruitertje in de baan kwam. Haar pony weigerde en het ruitertje viel van zijn rug. De pony rende weg waarop iedereen er achteraan ging. Na een paar rondjes hadden ze hem eindelijk te pakken, geven ze hem een paar schoppen!” Het is even stil. “Maar dat helpt toch helemaal niet? Wat vind jij daar nou van?”

Klik hier om meer te lezen

Trailerlaad-"hulp"

Je hebt net meegedaan aan een wedstrijd en wow, wat ging het goed! Je rozet wappert trots aan het hoofdstel van je paard en met die winstpunten op zak kan je bijna door naar de volgende klasse. Nog nagenietend wil je je paard in de trailer zetten, maar hij blijft 1 meter voor de klep stokstijf staan. Je zucht en probeert het opnieuw.

En nog eens.

En nog een keer...

Met stip op nummer 1 van de paardenfrustratie-top 10: trailervervoer...

Klik hier om meer te lezen

Poetsplaats-problemen

Mesten, continu heen en weer dribbelen en draaien, voorbeen optillen, kauwen, likken, schudden, schuren, slaan met voor- of achterbenen, bijten of dreigen om dat te doen - hoeveel paarden doen dat niet op de poetsplaats? Of ze schakelen volledig uit zodra je ze vastzet en ondergaan alles wat er gebeurt lijdzaam. Het licht is aan, maar er is niemand thuis. Ik weet niet wat jouw ervaring is, maar ik kom weinig paarden tegen die er vrolijk en ontspannen bij staan op de poetsplaats. En zeker niet als ze daar langdurig moeten staan.

Hoe dat komt en wat je eraan kunt doen, lees je in dit artikel.

Klik hier om meer te lezen

Parkeer je gedachten

Dit is een parkeerplaats! 🅿️

Je zal wel denken: "Nou is die Hester helemaal losgeslagen!"

Maar deze emmer is echt een parkeerplaats.

Klik hier om meer te lezen

Zelfverzorgend gedrag

Valt het jou weleens op dat je paard zich weer staat te krabben, te schuren of zijn hals schudt tijdens je training? Als er geen vliegen of andere insecten in de buurt zijn en hij geen last heeft van eczeem, mok of andere huidaandoeningen, zou het best weleens kunnen dat je paard je een signaal geeft dat hij spanning heeft.

Klik hier om meer te lezen

Klopt een klopje op de hals wel?

Toen ik klein was en voor het eerst een springwedstrijd zag op tv, deden de ruiters en amazones het al: hun paard op de hals kloppen als ze het parcours hadden afgelegd. Lachend en met beide handen als ze dat foutloos hadden gedaan, of wat minder enthousiast als er een balk was gevallen. Ook toen ik eindelijk naar de manege mocht om rijles te nemen, moesten we van de instructrice ons paard belonen door hem op de hals te kloppen als we een stuk hadden gedraafd, ingewikkelde figuren hadden gereden of hadden gegaloppeerd. Ik kan me dus niet anders herinneren dan dat het heel normaal was dat je je paard op de hals klopte als je hem duidelijk wilde maken dat je blij was met zijn gedrag.

Maar hoe meer ik me verdiepte in paardengedrag, hoe meer ik me begon af te vragen wat paarden daar nou eigenlijk van vonden...

Klik hier om meer te lezen

Tik met de zweep?

“Als ik hem een tik met de zweep geef, gaat hij er wel langs. Hij stelt zich gewoon aan.”

Deze opmerking hoor ik regelmatig als ik praat over dat je beter kunt afstappen of teruggaan als een paard zo bang is dat hij ergens niet voorbij durft te stappen. En ja, kennelijk “werkt” die tik dus. Want anders zou het paard niet langs dat enge ding lopen, terwijl hij in eerste instantie weigerde om dat te doen.

Toch? Hoe een paard deze situatie ziet vertel ik je in deze blog.

Klik hier om meer te lezen

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.