Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


"... dan snapt je paard dat jij de leider bent."

Recept voor 1 Portie Paardje Pesten ðŸĪŠðŸī

(Ook wel bekend onder o.a. de namen "De Ruimte/Plek van je Paard Innemen", "Landjepik Doen" en "The Driving Game". Wordt gezien als leuk spel om met een paard te doen. Doel: Paard krijgt respect voor jou en ziet je als leider.)

Klik hier om meer te lezen

"Ben jij een soort Cesar Milan voor paarden?"

Een van mijn motto's is: als je drie keer kort achter elkaar hetzelfde hoort of tegenkomt, dan "moet" je daar iets mee. Dus toen ik van de week voor de derde keer binnen een maand de vraag kreeg of ik een soort Cesar Milan voor paarden was, dacht ik: "Bloggen!" 😎

Klik hier om meer te lezen

"Mijn paard bijt me telkens als ik zijn neus wil aaien."

"Zie je wel?" Ze had haar hand net op tijd buiten het bereik van de happende kaken van haar Tinker weten te bewegen. "Mijn paard bijt me telkens als ik zijn neus wil aaien. Geen enkel respect!" Ze kijkt me wat bozig aan en haalt haar schouders op, waarna ze een vernietigende blik richting haar zwartbonte vierbener werpt. "Wat moet je nou met zo'n knol?"

Klik hier om meer te lezen

Ik houd van sandwiches met paardenvlees

Ontboezeming: Ik houd van sandwiches met paardenvlees!

Shock! Horror! Hoe kan iemand die paarden zo'n warm hart toedraagt die dieren nou tussen twee boterhammen stoppen?!?

Klik hier om meer te lezen

Is jouw paard een goudvis?

Hoe spannend vind jij het om minutenlang rondjes te lopen op dezelfde plek? Als je geen goudvis bent (en ook daarvan is bewezen dat het idee dat ze na een rondje niet meer weten waar ze zijn niet klopt), dan raak je niet erg geinspireerd van zo'n activiteit, lijkt mij. Je paard ook niet trouwens, als je hem plichtmatig aan het rondslingeren bent en onderwijl staat te appen.

Klik hier om meer te lezen

"Een paard leert van de release"

"Een paard leert van de release," las ik op de voorkant van een paardenblad. Ik stoorde me eraan. Want omdat het op de cover stond, voelde het alsof dit groot nieuws was of een diep inzicht. Terwijl het mij meer een "duh"-gevoel gaf.

Klik hier om meer te lezen

Terug in het zadel!

"Terug in het zadel. Terug in het zadel. Terug in het zadel." Als een mantra ging dat ene zinnetje door mijn hoofd terwijl ik naast Harrie naar de ingang van de buitenbak liep waar het opstapkrukje stond. De val dreunde nog na in mijn lichaam, maar verder leek ik vooral verdoofd. In mijn tunnelvisie leek enkel dat opstapkrukje te bestaan. Ergens in mijn achterhoofd zeurde een stemmetje dat ik zelf toch altijd zei dat het helemaal geen goed idee was om direct nadat je eraf was gevallen weer op je paard te klimmen. Maar bij elke stap die ik zette, stampte ik dat stemmetje dieper de grond in.

(Het vervolg op "Gelanceerd vanaf mijn paard")

Klik hier om meer te lezen

Gelanceerd vanaf mijn paard

Ik zal het maar eerlijk bekennen: ik heb lang geaarzeld voordat ik het hele verhaal over wat ik eind 2021 meemaakte met je durfde te delen. Precies om dezelfde reden dat zoveel amazones/ruiters die minder plezier hebben met hun paard vanwege hun angst of spanning het heel lang uitstellen om daar hulp bij te vragen: ik schaamde me ervoor. 🙈 Want ik, e coachende trainer die jou helpt om je spanning bij of op je paard steeds makkelijker los te laten, kon toch zelf geen angst of spanning hebben in het zadel? Maar goed, ik ben - net als jij - natuurlijk ook nog altijd een mens en dus is het hartstikke logisch dat ik zulke emoties voel nadat het een keer is misgegaan.

Vandaar dat ik nu toch mijn hele verhaal deel...

Klik hier om meer te lezen

Tafel op De Plek Des Onheils

Zo nu en dan kan ik zo balen van het fotografische geheugen dat paarden van nature hebben... 🙄 Rijd ik het eerste rondje door de bak, springt Harrie [niet zijn echte naam om paardenprivacy-technische redenen] een gigantisch gat in de lucht en wil hij er als een haas vandoorgaan. ðŸ˜ąðŸŽ Ik ben daar ondertussen aan gewend en heb hem binnen een paar passen teruggereden naar stap, zodat ik kans heb om te zien waar hij zo heftig op reageerde.

Staat er een tafel op De Plek Des Onheils... ðŸ˜ąðŸī

Klik hier om meer te lezen

Stresskonijn wil ontspannen paardrijden

In het kader van #beentheredonethat, en speciaal voor de mensen die denken dat ik altijd zen ben (geweest) rond paarden. Tot een aantal jaar geleden had ik een drukke baan bij een groot internationaal bedrijf. Om te ontspannen ging ik naar de manege om paard te rijden, alleen kwam ik daar regelmatig allesbehalve relaxt vandaan. De reden? Mijn vierbenige manegemaatje Jerry (zie foto uit de oude doos 🙈) kon tijdens het borstelen geen seconde stilstaan, ging alvast wandelen als ik in het zadel wilde klimmen en luisterde maar half naar de signalen die ik met mijn benen en teugels gaf zodat de voltes eieren werden en ik de hoeken alleen van een afstandje zag. Resultaat was dat ik na een paar rondjes met stoom uit mijn oren in het zadel zat en die rotknol na de les briesend terug naar zijn box bracht. Waarbij ik degene was die brieste. ðŸ˜Ī

Wat er aan de hand was? Lees verder!

Klik hier om meer te lezen

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link.