Blogs en Artikelen

Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Gemiddeld 1 keer per week (tenzij ik iets belangrijks te melden heb) inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.


Vol gas over het strand!

Twee turven hoog was ik. En de wind floot langs mijn oren. Lange manen striemden mijn gezicht. De hoeven onder me geselden in een manisch viertaktsritme het zand. Zo nu en dan spatte het zoute water in onze ogen. Maar we hadden er nog lang geen genoeg van...

Klik hier om meer te lezen

Met trillende billen in het zadel...

Het was maar een heel klein sprongetje opzij. Twee meter misschien. Dus eigenlijk een ruim uitgevallen zijstap voor een paard met een schofthoogte van 1.74 en de bijbehorende lange stelten. En toch zat ik te trillen in het zadel...

Klik hier om meer te lezen

Geef jij jezelf ook 3 klappen om je oren als het niet lukt met je paard?

Je had al een baaldag. Omdat je baas "Ik kijk er straks naar. Als ik er vandaag uberhaupt aan toe kom. Of deze week." zei toen je hem attendeerde op dat rapport waar je gisterenavond tot in de kleine uurtjes bloedig aan had zitten knutselen. Of omdat je drie keer zolang deed over de route naar je werk, want de motregen had ervoor gezorgd dat alle andere automobilisten spontaan als natte kranten gingen rijden. Of omdat je hond precies op het moment dat je wilde vertrekken een lading halfverteerde kipstuckjes over je nieuwe schoenen heen kotste.

En natuurlijk heeft je paard dan ook net een baaldag...

Klik hier om meer te lezen

"Als ik rijd doet mijn paard alsof die duif Godzilla is!"

"Als ik naast mijn paard loop, dan kijkt hij niet eens naar die duif/plastic zak/vrachtwagen/vuilcontainer/hond/[vul hier de aartsvijand van jouw paard in], maar als ik op hem rijd, dan doet hij alsof het Godzilla is!"

Herkenbaar? Lees dan deze korte blog.

Klik hier om meer te lezen

Loopt jouw paard DOOR je heen?

In mijn blog "Respect is aangeleerd" schreef ik al dat ik het ook een keer wilde hebben over paarden die, ondanks dat je ze hebt geleerd waar je wilt dat ze lopen en staan, toch nog weleens door je heen lopen. Hier is dat vervolg.

Klik hier om meer te lezen

Wil jouw paard het erf NIET af?

Durft jouw paard uit zijn comfort zone te gaan, ofwel het erf af? Of wordt het al snel een potje touwtrekken? Hier is de meest voorkomende reden dat dat gebeurt en tips hoe je je paard kunt helpen.

Klik hier om meer te lezen

Respect is aangeleerd...

Naar aanleiding van mijn blog "Mijn paard lijkt wel een klein kind; hij kruipt de hele tijd in me!" kreeg ik van verschillende mensen vragen over hoe het nou eigenlijk precies zit met respect. Want er zijn trainers die over je paard zeggen: "Jouw paard heeft geen enkel respect; hij komt telkens in mijn ruimte staan." Is je paard nou echt de schuldige hier? Nee. Want samen met dominantie denk ik dat ("gebrek aan") respect voor veel misverstanden in de paardenwereld zorgt.

Klik hier om meer te lezen

"Mijn paard lijkt wel een klein kind; hij kruipt de hele tijd in me!"

Je kunt het niet altijd voorkomen - er is plotseling een stel hooibalen gegroeid in de hoek van het erf, de hond van de buren die altijd overdag opgesloten zit komt als een duveltje uit de bosjes blaffen op het moment dat jullie voorbij lopen, de dochter van de staleigenaren is aan het oefenen voor haar eerste tromboneconcert, of een van je stalgenoten heeft een halve fles Chanel No. 13 over haar wangen en decollete gegoten. Dan heb je van het ene op het andere moment te maken met een paard dat met alle geweld wil proberen of hij ook IN je jaszak past. #piestpesas #NOT

Klik hier om meer te lezen

Korte leidtouwtjes zijn alleen leuk voor aan de muur

Vrolijk toch, die bontgekleurde leidtouwen? Ja, heel vrolijk. Aan de muur. Niet bij trainingen. En wat mij betreft al helemaal niet als je buiten het erf gaat wandelen met je paard. Ik vertel je graag waarom.

Klik hier om meer te lezen

"Buitenrijden? Oortjes naar voren en de pas erin!"

In het kader van #deknuppelinhethoenderhok...

"Buitenrijden? Mijn paard is er gek op! Hij heeft altijd zijn oortjes naar voren en zet er ook van huis vandaan flink de pas in. Staken? Nee hoor, dat woord staat niet in zijn woordenboek, hahaha! Soms wordt hij wel een beetje heet als we gaan draven of galopperen, maar ach, daar ben ik ondertussen aan gewend."

Ik ben niet van het geven van ongevraagd advies, dus als iemand me bovenstaand verhaal vertelt en zich duidelijk helemaal senang voelt in het zadel van of naast haar vierbenige lieveling als ze een tripje buiten het erf maken, dan houd ik mijn mond. Maar ik denk wel iets in de richting van: "Hm... dat klinkt als een behoorlijk gespannen paardje."

Klik hier om meer te lezen

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .