Wint je paard als je afstapt als je paard ergens niet voorbij durft?

 

Regelmatig krijg ik mailtjes, berichten en bellen paardenmensen me omdat ze van hun stalgenoten of hun instructeur gehoord hebben dat ze ABSOLUUT NIET MOGEN AFSTAPPEN als hun paard niet voorbij die enge vuilcontainer/boomstronk/hoek van de bak durft. "Niet doen, want anders wint hij!" horen ze dan.

 

Ik ben het daar niet mee eens.

 

Je paard gaat niet voor zijn lol snuiven, bokken, draaien of steigeren

Dat kost namelijk een heleboel energie en paarden zijn allesbehalve energieverspillers. Als een paard iets zo spannend vindt dat hij er niet voorbij durft, dan is hij echt bang. Aanstellen kunnen paarden namelijk niet. Natuurlijk kunnen wij mensen dat wel tegen hem zeggen en dat die boomstronk hem echt niet op zal eten, maar voor hem ziet dat ding er gewoon uit als een poema die zich klaarmaakt voor de sprong. Ook dat die vuilcontainer niet spontaan in een T-Rex zal veranderen zodra jullie erlangs lopen, of er geen bakkabouter uit de hoek van de bak zal springen kan je hem niet duidelijk maken door hem dat te vertellen. Zijn hele systeem schreeuwt op dat moment "Wegwezen!" Dus als er iets is dat hij NIET doet, dan is het aanstellen.

 

Je kan je paard echt helpen door af te stappen

Zeker als je tussen hem en dat enge ding in te gaan lopen terwijl jullie er voorbij gaan. Je beschermt hem er dan als het ware voor. "Splitsen" heet dat en het is een kalmerend signaal dat je actief kunt inzetten ( hier lees je daar meer over). Tien tegen een dat je paard er op deze manier makkelijker en sneller langs zal stappen dan als jij in het zadel blijft zitten, de teugels strak trekt en hem aanspoort.

 

Door te blijven zitten en hem erlangs te dwingen wordt het waarschijnlijk erger

Op die manier maak je de situatie namelijk veel spannender. Ga maar na: hij vindt het al eng en staat daardoor stijf van de spanning. Daarbij voelt en ziet hij dat jij helemaal opgewonden op zijn rug zit. Hij snapt niet dat jij boos op hem bent, maar gaat er als vluchtdier zijnde vanuit dat jij ook bang bent voor die vuilcontainer/boomstronk/hoek van de bak. Voor hem is jouw gedrag dus een bevestiging dat de situatie kennelijk echt hartstikke gevaarlijk is en daardoor zal zijn angst alleen maar toenemen. Geef je hem op dat moment dan ook nog een trap in zijn flanken of een tik met de zweep , dan zou het zomaar kunnen dat het hem teveel wordt en hij op hol slaat. Dit is een verschijnsel dat "trigger stacking" heet: het mentale emmertje van je paard loopt over als teveel afzonderlijke spanningen zich opstapelen. In mijn uitgebreide e-book (dat ik als "echt" boek ga uitbrengen) ga ik daar dieper op in en geef ik je inzicht in hoe zo'n situatie kan ontstaan tijdens je buitenrit of wandeling.

 

Er is geen sprake van een wedstrijd tussen jou en je paard!

Echt niet. Je paard zit geen punten te tellen in zijn stal of wei om te zien wie er voorstaat. Dus winnen? Daar is je paard niet eens mee bezig. ;-)

 

Ik hoor graag hoe jij naar deze situatie kijkt!

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Vooral bij buitenritten en wandelingen met je paard of pony kan je te maken krijgen met situaties waarbij je paard ergens niet meer langs durft. Wil jij graag ontspannen buitenrijden of wandelen? Daar help ik je graag bij. Kijk even hier om daar meer over te weten te komen.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .