Wie schrikt sneller?

Wie raakt sneller van het padje af - je paard of jij?


Als je tijdens een buitenrit of in de bak in een spannende situatie verzeild raakt met je paard, dan is het goed om te weten wat jullie aan elkaar hebben. Vandaar dat ik mensen sowieso aanraadt om een keer een schriktraining te doen in een veilige omgeving voordat ze samen op pad of op wedstrijd gaan. Daarnaast vind ik dat het een leerzaam onderdeel van de kennismaking met je nieuwe paard is. Je komt daarbij te weten wie er sneller schrikt en hoe lang het duurt voordat ieder van jullie je spanning kwijtraakt . Met die informatie in je achterhoofd kan je gericht trainen om samen ontspanning te vinden.


Bij het vinden van ontspanning is het belangrijk dat jij zelf het voortouw neemt

Paarden zijn enorm alert op het spanningsniveau van de mensen en dieren om hen heen en dus kan je ze helpen door het goede voorbeeld te geven. De eerste schrikreactie voorkom je overigens niet, zeker niet als je prikkelgevoelig bent. En dat is ook heel normaal. Zowel voor jou als je paard.


Wat belangrijker is, is wat je daarna doet

En dat betekent dat je jezelf aanleert om op een tegenstrijdige manier te reageren. Je gaat jezelf namelijk zoveel mogelijk ontspannen: lichamelijk en qua hoeveelheid druk die je opneemt via je leidtouw/teugels, zit, kuiten en hielen. Zo zal je steeds minder snel van het padje af raken en kan je je paard helpen om ook steeds makkelijker ontspanning te vinden. En dat zorgt ervoor dat hij minder gauw "in het rood" zit en - mocht dat toch gebeuren omdat jullie in een wel heel rare situatie verzeild raken - minder lang in die zone blijft.


Wat doe jij als je paard schrikt? Leidtouw/teugels strak, of houd je enkel een licht contact, of laat je je leidtouw/teugels slap hangen? Welk effect heeft dat? Ik hoor het graag!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Dit is een van de vele onderwerpen die ter sprake komen tijden de Online Masterclass "Ontspannen Buitenrijden en Wandelen met je Paard" . Kunnen je paard en jij nog wel wat tips gebruiken en zou je graag aan een toekomstige editie van deze masterclass mee willen doen? Kijk dan snel even wanneer ik hem weer geef.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .