Wedstrijdstress - 'Ligt het aan mij of aan mijn paard?'

"Mijn Spanjaard heeft het echt in zich om verder te komen in de dressuur," begon ze, "alleen gaat het tijdens de wedstrijden telkens mis omdat hij zo gespannen is. Bij het inrijden is het helemaal een drama, want zodra er een ander paard te dicht bij ons komt, gaat hij rennen. Probeer dan eens ontspannen de ring binnen te komen. Ik wil hem graag naar het Z rijden, maar op deze manier lukt dat niet."

 

Wedstrijdstress komt zowel bij paarden als bij mensen voor

Wedstrijdstress komt vaak voor in de paardensport. Zeker op vreemd terrein zullen veel paarden een overvloed van prikkels opvangen, zodat hun spanningsemmertje extra snel overloopt. Dus was het zeker een goed idee van de amazone om eens samen te kijken naar hoe we haar paard wat relaxter konden laten reageren. Alleen kende ik hem ondertussen en had ik gemerkt hoe feilloos hij reageerde op de miniemste spanningsstijging bij zijn amazone. En daarom wilde ik eerst eens kijken hoe die wisselwerking precies in elkaar stak.

 

Spanningscheck bij paard en ruiter

Als ik met angst of spanning aan de slag ga, wil ik eerst zien hoe hoog het basisspanningsniveau van het paard is, ofwel hoe hij is als er niets van hem gevraagd wordt. Omdat veel paarden de poetsplaats een "dingetje" vinden, betekent dat meestal dat ik ze opzoek in de wei of op stal. Vervolgens gaan we naar de bak en kijken we hoe hij reageert op wat spannende spullen terwijl zijn eigenaresse naast hem staat, ofwel een mini-schriktraining op de grond. Dat geeft me een beeld van hoe het paard daarop reageert, welke signalen hij laat zien en hoe snel hij ontspant. Tegelijkertijd kijk ik naar dezelfde punten bij de amazone en experimenteer ik met het opzoeken en loslaten van spanning en het effect daarvan op haar paard. Vervolgens kijken we wat er gebeurt als ik dezelfde spannende spullen tevoorschijn haal tijdens het rijden. Uiteraard stapsgewijs opgebouwd en continu in contact met de amazone om het veilig te houden.

De betreffende Spanjaard was, zoals ik al vermoedde, nergens van onder de indruk tijdens de mini-schriktraining op de grond. En ook tijdens het rijden verschoot hij geen enkele keer, ook al liep ik met vlaggen, plastic zakjes en paraplu's te wapperen en rolde ik een bal door de bak. Nou ja, totdat er nog een amazone en haar paard in de bak kwamen. Toen was het namelijk snel afgelopen met de ontspannen proef die ze tot dat punt hadden gereden.

 

Toch spanning bij de amazone

"Verdorie," gromde ze tussen op elkaar geklemde tanden, "waarom moet zij nou uitgerekend op dit tijdstip rijden? Zie je wel, hij reageert er gelijk op."

"Zullen we een paar dingen uitproberen?" vroeg ik. "Nu ze er toch is, kunnen we deze uitdaging net zo goed aangaan, toch?"

Vervolgens gingen we aan de slag met haar gedachten en gaf ik haar tips om haar spanning op te merken en los te laten. Even later liep haar Spanjaard weer als een zonnetje door de bak, ondanks dat de andere amazone nog steeds door de bak reed en ik nog steeds de vaandelzwaaier uithing.

Aan het einde van de training steeg ze af en keek ze me nadenkend aan. "Zou het dan toch aan mij liggen, en niet aan hem?"

Ik aaide haar brave ruin over zijn voorhoofd. "Jullie zijn zo goed op elkaar ingespeeld, dat hij feilloos reageert op al jouw signalen. Ook die je onbewust geeft als de spanning bij jou stijgt. Dus ja, daar lijkt het wel op."

 

Twee-eenheid in wording

We zijn nog een aantal keren samen aan de slag gegaan, zodat ze haar spanning steeds eerder leerde opmerken en loslaten. Zo werden haar knappe Spanjaard en zij meer en meer een twee-eenheid en ging hun volgende wedstrijd stukken beter dan die daarvoor.

 

Waaraan merk jij bij je paard dat jij gespannen bent? Ik ben hartstikke benieuwd!

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Heb jij stiekem ook een braaf paard, maar merk je dat jouw spanning jullie regelmatig de das om doet? Dan is het programma "Mindset-Boost voor Paardenmensen" iets voor jou. Kijk even hier voor meer informatie en om een gratis videobelgesprek met me te boeken zodat we samen kunnen bespreken of dit ook iets voor jou is. Ik kijk ernaar uit om online met je kennis te maken!

PPS: Eerst een voorproefje van wat je kunt verwachten? Gelijk aan de slag met mijn weetjes en tips? In de webshop van Very Important Horse bestel je de opname van de online masterclass "Leer ontspannen bij en op je paard". Klik op deze link om hem gelijk aan te vragen!

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .