Wat gaat er WEL goed?

Kijk eens naar wat er WEL goed gaat

 

Veel mensen, inclusief ondergetekende, zijn geneigd om te focussen op wat niet goed gaat. Onder het mom van “verbeterpunten” gaan we gezellig op zoek naar een zo groot mogelijk aantal slakken zodat we daar een flinke lading zout op kunnen leggen. En daar zijn we ondertussen zo goed in geworden dat we nauwelijks ons best hoeven te doen om te lokaliseren wat nog niet perfect was.

 

Maar wat is eigenlijk perfect?

 

Als je hard genoeg je best doet kan je altijd wel iets vinden dat beter kan. Al is het slechts een fractie. De vraag is alleen:

 

Word je daar blij van?

 

Bij mij zorgen die verbeterpunten ervoor dat ik minder geniet van mijn prestaties. En dat ik mezelf tijdens het trainen zelfs regelmatig in de weg zit. Waar mijn viervoetige trainingsmaatje uiteraard op reageert en er een gezellige vicieuze cirkel ontstaat waarbij het steeds minder lekker gaat. Resultaat is dat ik naar huis ga met een onweerswolk boven mijn hoofd in plaats van een lekker zonnetje. Onbewust verandert “niet helemaal perfect” namelijk in “niet goed genoeg” in mijn hoofd. Zo krijgt dat wat ik doe een rouwrandje en dat vind ik eigenlijk best jammer.

 

Vandaar dat ik het dit keer kort houd:

 

Daag jezelf uit om te kijken naar wat er WEL goed gaat.

 

Ga op zoek naar de positieve punten van vandaag, ook al heb je de meest verschrikkelijke rotdag achter de rug. Of je slechtste training ooit. Want zelfs als alles tegen lijkt te zitten, zal er vast wel iets zijn geweest dat een lichtpuntje was, hoe klein ook, vergeleken bij al dat donker.

 

Wil je serieus aan de slag met jezelf om positiever te denken?

 

Ga dan elke avond voor jezelf na:

* Wat ging er beter dan gisteren/de vorige keer/vorige maand/vorig jaar?
* Waarin ben je gegroeid? (Of is je paard of jullie als combinatie gegroeid?)
* Wat kan je nu wel wat je een paar dagen/weken/maanden/jaren geleden niet kon?
* Wat was dat ene lichtpuntje vandaag? (En was het er misschien stiekem meer dan een? ;-) )

 

Houd hierbij voor ogen dat ook een heel klein verschil een stapje in de goede richting is.

 

Ik kan je garanderen dat je een stuk lekkerder gaat slapen

 

als je even dit rijtje afgaat tijdens het tandenpoetsen of vlak voordat je het licht op je nachtkastje uitdoet.

 

Daag je externe criticus ook uit

O, en ben jij iemand die gezegend is met een goedbedoelende manager, trainer, ouder, vriend(in), coach of collega die met een als "feedback" ingeklede reeks rotopmerkingen de grond onder je zelfvertrouwen kan laten wegvallen? (Alsof je zelf nog niet kritisch genoeg was op je resultaten; krijg je er nog even een schepje bovenop. Fijn…) Daag dan die criticaster op dezelfde manier uit door haar/hem te vragen om eens een positief punt te noemen.

 

Vallen ze na dat ene punt direct terug in hun negatieve woordenstroom? Dan mogen ze er voor straf nog een noemen. En nog een en nog een en nog een. Totdat ze meer positieve dan negatieve punten hebben opgelepeld. Want ze wilden je toch steunen? Nou dan! ;-)

 

Succes met kijken naar wat er WEL goed gaat!

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Aan de slag met je gedachten om positiever te worden? Zodat je de kant op gaat waar je echt heen wilt? Stuur me een bericht , of app me , dan hebben we het erover tijdens een gratis inspiratiegesprek van een half uur. Wedden dat je daarna al een heel klein beetje positiever naar je situatie kijkt?

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .