Waarom schrapen of graven paarden?

 

Weetjes over paardengedrag: schrapen en graven

 

 

Met hun voorbeen schrapen of graven - sommige paarden doen het heel vaak, andere bijna nooit. Zeker als je met je paard te water gaat, zijn er maar weinig paarden die niet even een paar golfjes maken.

 

Maar waarom doen paarden dat nou?

 

Natuurlijk foerageergedrag, onderzoeken of spelen

Bij water verdenk ik de paarden ervan dat ze het gewoon leuk vinden om een vennetje om te toveren in een golfslagbad. Als ik naar hun gezichtsuitdrukking kijk, gok ik dat die aanname niet heel vreemd is. ;-) Maar ze hebben er ook een serieuzere reden voor, want door in het water te schrapen kunnen ze makkelijker inschatten hoe diep is en of ze er veilig doorheen kunnen lopen. Dit gedrag zie je ook als ze een onbekende ondergrond onderzoeken om te weten te komen of die wel stevig genoeg is. Dit gedrag zie je bijvoorbeeld vaak als je je paard over een dekzeil wilt laten lopen of bij de klep van een trailer.

Graaft of schraapt je paard tijdens het grazen of grasduinen , dan is dat meestal om de begroeiing die hij niet lekker vindt weg te halen boven kruiden of gras waar hij wel trek in heeft. Ook kan hij het doen om de wortels van de planten op te graven zodat hij die kan opeten. Zeker als er weinig gras groeit op de wei kan je paard dit gaan doen. Tijd om voor wat hooi te zorgen, want het risico is groot dat hij met die worteltjes ook zand binnenkrijgt en dat kan vroeger of later voor koliek zorgen. Staat jouw paard op een karige wei (wat ik niet aanbeveel, maar soms heb je het zelf niet voor het zeggen), dan is het dus slim om hem regelmatig een kuurtje psylliumzaad te geven om het zand uit zijn ingewanden te spoelen.

 

Is het koud en ligt er sneeuw op de wei en ijs op het water , dan zie je paarden ook vaak in de sneeuw graven of een wak in het ijs maken met hun voorbeen. Het zal je weinig verbazen dat ze dit doen om bij het onderliggende gras of water te komen.

 

Overspronggedrag

Let op: je paard kan dit gedrag ook als overspronggedrag vertonen, ofwel als de situatie spanning oproept, of spannend geweest is. Hier had ik het ook over in mijn artikel over zelfverzorgend gedrag . Je ziet het dan vaak vlak na of vlak voor kalmerende signalen (afhankelijk van de vraag of de spanning toe- of afneemt), of afgewisseld met kalmerende signalen. Over dat onderwerp heb ik het een en ander geschreven in mijn artikel over geeuwen . Het verschil tussen "gewoon" schrapen of graven en overspronggedrag is dat je paard na het schrapen of graven in het laatste geval meestal niet zal gaan eten. Als de spanning heel snel stijgt, dan kan hij de kalmerende signalen zelfs helemaal overslaan en direct gaan schrapen of graven. Verder zal hij het op een moment doen dat eigenlijk niet logisch is, bijvoorbeeld tijdens de training (als hij die moeilijk vindt of er heel veel om hem heen gebeurt), als je even stilstaat tijdens een buitenrit om te wachten totdat die tractor voorbij is, of in een andere situatie die hij spannend vindt zoals op de poetsplaats of tijdens het bekappen. Kijk dus goed naar de omstandigheden waaronder je het gedrag ziet om te weten te komen of het uit spanning is of gewoon met eten of drinken te maken heeft.

 

Zie jij je paard vaak graven of schrapen? Wanneer vooral? En heb jij ook zo’n paard dat je elke keer weer een nat pak bezorgd als jullie het water in gaan? ;-)

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Meer te weten komen over overspronggedrag en andere signalen die je paard je kan geven om te laten merken dat hij een situatie moeilijk of spannend vindt? In mijn online masterclass "Paardentaal begrijpen en leren 'spreken'" vertel ik je er alles over. Kijk even hier wanneer de volgende is.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .