Waarom rollen paarden?

Weetjes over paardengedrag: Rollen

 

Na een stevige training laten veel paardeneigenaren hun paard even lekker rollen in de bak. De meeste paarden stellen dat enorm op prijs. Ze zullen met gestrekte hals wat aan het zand snuffelen en eraan krabben met hun voorhoeven, met verende tred een of meerdere rondjes lopen op de plek die het meest uitnodigend is en zich uiteindelijk door hun benen laten zakken.

 

Met een voldane uitdrukking op hun gezicht en soms ook onder luid gekreun rollen ze vervolgens eerst op hun zij en dan een of meerdere keren met de benen tegen hun lichaam geklemd over hun rug naar hun andere zij en terug. Hierbij zie je ze vaak over de grond kronkelen en “roert” hun staart door het zand om nog wat extra stof te doen opwaaien. Zijn ze uitgerold, dan staan ze op en schudden ze hun hele lichaam om (een deel van) het zand (of water) uit hun vacht te verwijderen.

 

Maar waarom rollen paarden nou eigenlijk?

 

Rugmassage

Rollen wordt gerekend tot zelfverzorgend gedrag, ofwel gedrag om de vacht en huid in goede conditie te houden. Als bijkomend voordeel masseert een paard zijn rug- en halsspieren tijdens een stevige rolbeurt en dus neemt je paard er even uitgebreid de tijd voor. Er kan echter ook een andere reden zijn dat je paard gaat rollen en die heeft met spanning te maken.

 

Overspronggedrag

In dat geval is het patroon van de rolbeurt hetzelfde, alleen zie je dat je paard alles gehaast doet. In plaats van uitgebreid op zoek te gaan naar een geschikte plek, stapt hij er in hoog tempo op af of draaft hij er zelfs naartoe. Vervolgens laat hij zich direct door zijn voorbenen zakken. Het krabben aan het zand slaat hij ofwel helemaal over, of hij doet het slechts een of twee keer in plaats van de gebruikelijke drie- of viermaal. Vaak zal hij zich op zijn zij draaien, soms ook een keer naar de andere kant rollen, en dan direct weer opstaan. Daarna draaft of galoppeert hij weg, waarbij hij een hoofdzwaai kan maken of kan bokken. Het kan ook zijn dat hij juist gaat stilstaan met zijn hoofd en hals recht omhoog.

Het hele proces duurt dus een stuk korter en wordt ook niet altijd afgesloten met het uitschudden van het hele lichaam. Soms schudt je paard enkel zijn hals, soms zelfs dat niet. Deze vorm van rollen maakt onderdeel uit van overspronggedrag, ofwel gedrag dat niet logisch is in de situatie waarin je paard het vertoont. Er is dan sprake van een conflict tussen twee vormen van gedrag die je paard zou willen inzetten. Hij heeft op zo’n moment bijvoorbeeld tegelijkertijd evenveel aandrang om te vechten als om te vluchten. En dus gaat hij maar heel ander, neutraal gedrag uitvoeren, meestal iets zelfverzorgends als zichzelf krabben, likken, schuren of rollen.

 

Koliek

Overigens kan je paard ook gaan rollen als hij pijn in zijn buik, ofwel koliek heeft. In dat geval zal hij er niet fit uitzien: ofwel lusteloos, ofwel onrustig. Een aantal andere symptomen die je bij koliek kunt zien zijn niet willen eten, zweten, versnelde hartslag en ademhaling, vaak gaan liggen en weer opstaan, naar de flank kijken en soms ook naar de buik schoppen. Let op: deze symptomen zullen niet bij ieder paard allemaal zichtbaar zijn, maar als je paard er een paar van vertoont, is het een goed idee om je dierenarts te bellen. Koliek kan namelijk dodelijk zijn.

 

Zie je je paard rollen, let dan dus goed op hoe hij dat doet. Gaat het om een uitgebreide wellness-behandeling, is hij ziek, of hij moet hij even zijn spanning kwijt?

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Zie jij gedrag bij je paard waar je je geen raad mee weet? En denk je dat het met spanning te maken heeft? Boek een gratis telefonisch Blij Paard Blij Mens-gesprek van een half uur, dan hebben we het erover.

PPS: Dit is een van de onderwerpen die aan bod komen tijdens mijn online masterclass over paardentaal. Kijk even hier wanneer ik de volgende geef.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .