Waarom grazen paarden?

 

Weetjes over paardengedrag: grazen

 

"Grazen?" zul je misschien vragen. "Wat is daar nou over te schrijven?" Als je al een heleboel weet over wat paarden nodig hebben om zich lekker in hun vel te voelen, kan je dit stukje inderdaad zonder enig probleem overslaan. Maar als je nog niet zo lang een paard hebt of verzorgt, dan zijn er wel een paar dingetjes die belangrijk zijn om te weten.

 

Zoals dat een paard gras of planten met zijn lippen en tong vastpakt en er vervolgens een rukje aan geeft om de blaadjes los te scheuren en te kauwen. Hierdoor kan een paard het gras veel korter afbijten dan een koe en daar zijn niet alle grassoorten goed tegen bestand.

 

Of dat veel gras dat op de Nederlandse weides groeit eigenlijk voor koeien bedoeld is . Koeiengras, of Engels raaigras, zoals het officieel heet, is te rijk voor paarden en kan daardoor zorgen voor vervelende kwalen als overgewicht, insuline-resistentie en hoefbevangenheid. Dit risico is extra groot bij sobere rassen als Shetlanders, Haflingers, IJslanders en Fjordenpaarden. Bij speciaal paardengras is dit risico een stuk lager. Het heeft als bijkomend voordeel dat het beter bestand is tegen paardenhoeven en heel kort afgegraasd kan worden (zie hierboven).

 

Iets anders dat belangrijk is om te weten, is dat paarden in de natuur zo'n 60-80% van de tijd doorbrengen door te eten . Hoeveel tijd het precies is, hangt af van de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is, de tijd van de dag, het seizoen en hoeveel insecten er rondvliegen. In de zomer fourageren wilde paarden bijvoorbeeld het meeste als het iets koeler is, terwijl ze rusten tijdens het heetste deel van de dag, of in of bij het water staan als er veel insecten actief zijn.

 

De behoefte om veel tijd te besteden aan het zoeken en opeten van ruwvoer is iets dat ingebakken zit in elk paard. Het is een behoefte die vervuld moet worden om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven. Heeft een paard lange tijd geen toegang tot ruwvoer, dan kan het bijvoorbeeld last krijgen van maagzweren. Maar het niet kunnen grazen of eten zoeken, bijvoorbeeld als een paard veel op stal staat en er vlas of zaagsel als bodembedekking is gebruikt terwijl zijn hooi (te snel) op is, kan ook tot onrust in hun hoofd leiden en stress veroorzaken.

 

Vandaar dat een voermethode die zo dicht mogelijk die in de natuur benadert, voor je paard het beste is. Door gebruik te maken van hooinetten en slowfeeders kan je ervoor zorgen dat paarden langer doen over dezelfde hoeveelheid hooi. Daarnaast zorgen deze ervoor dat het paard moeite moet doen om zijn eten in zijn mond te krijgen en dat is in de natuur natuurlijk ook het geval.

 

Een win-win-situatie voor je paard met andere woorden!

 

Staat jouw paard (een groot deel van het jaar) op gras, of kan zij/hij daar niet goed tegen?

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Het eten van ruwvoer is een van de basisbehoeften die alle paarden hebben. In de online masterclass over paardenwelzijn heb ik het over deze en de andere natuurlijke behoeften van je paard. Voldoen daaraan is essentieel om je paard lichamelijk en geestelijk gezond te houden. Meer info en de datum wanneer de volgende is, vind je hier .

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .