Waarom grasduinen paarden?

 

Weetjes over paardengedrag: grasduinen (browsing)

 

Als paarden de kans krijgen, dan eten ze graag andere dingen dan (gedroogd) gras. Tijdens al mijn bezoeken aan de verschillende Konikkuddes in Nederland heb ik die verwilderde paardjes regelmatig een hap van iets anders dan gras zien nemen: allerlei soorten kruiden, inclusief brandnetels, braambladeren en distels, maar ook de bladeren en takken van bomen en struiken. Gras is wel de hoofdmoot van het dieet van de Koniks en een klein percentage van wat ze per dag eten bestaat uit kruiden, struiken en bomen. Dat eten van planten met houten delen wordt in het Engels “browsing” genoemd en de Nederlandse vertaling daarvan is “grasduinen”.

 

Waarom houden paarden het niet gewoon bij gras?

Enerzijds heeft dat ongetwijfeld met de smaak te maken, want ook paarden houden van afwisseling. Daarnaast zitten er niet alleen in kruiden, maar ook in struiken en bomen vaak stoffen die niet of minder in gras voorkomen, maar die paarden wel nodig hebben. Zo vind je vitamines als B en C in bladeren en takken, en mineralen als Calcium, Magnesium, Zink en Silicium. In een aantal planten en bomen zitten zelfs medicinale stoffen. Zo werken wilgentakken bijvoorbeeld koortsverlagend, pijnstillend en bloedverdunnend. Vandaar dat de eerste aspirines van wilgenbast werden gemaakt. De bladeren van de wilg hebben dezelfde werking alleen dan iets minder sterk. Geen wonder dus dat paarden graag zo nu en dan een hapje wilg nemen, zeker als ze zich een beetje zozo voelen.

 

Andere houding en bewegingen

Grasduinen is niet enkel gezond voor de Koniks vanwege de stoffen die in planten en bomen zitten, maar het zorgt daarnaast voor een andere houding dan wanneer ze grazen. In plaats van dat ze hun hoofd en hals naar de grond bewegen, moeten ze soms allerlei kapriolen uithalen om bij die heerlijke blaadjes en bast te komen. Strekken, rekken, ergens op gaan staan, zich in allerlei bochten wringen om hun evenwicht te behouden - browsing zorgt ervoor dat Koniks bewegingen maken die paarden die op een wei of paddock met enkel gras of hooi staan niet hoeven te maken.

 

Achterhand beter ontwikkeld

Anatomie- en biomechanica-expert Sharon May-Davis van Equine Studies heeft tijdens haar dissecties ontdekt dat bij Konikpaarden de spieren in de achterhand veel beter ontwikkeld waren dan bij de meeste gedomesticeerde paarden. Omdat we natuurlijk juist de achterhand van onze rijpaarden willen versterken zodat die zich beter kunnen verzamelen, of zich krachtiger kunnen afzetten tijdens een sprong over een hindernis, heeft Sharon zich hier extra op gefocust in een van haar onderzoeken. Daarbij ontdekte ze dat de zogenaamde houdingsspieren niet voldoende getraind werden als paarden een uur per dag onder de man kwamen. Vandaar dat zij is gaan experimenteren met het aanbieden van voer op verschillende hoogtes (vanaf kniehoogte) en dit bleek wel te helpen.

 

Passieve fysiotherapie

Dit kun je zelf bij jouw paard doen door een of meerdere van je hooinetten wat hoger op te hangen. Het mooie is dat je paard zichzelf traint terwijl jij er niet eens bij bent; hij krijgt dus passieve fysiotherapie . Ook het aanbieden van takken op boomhoogte is een goed idee. Als je paard minstens twintig minuten per dag voer eet op een hoogte boven kniehoogte zorg je al voor training van de houdingsspieren, waarvan je na een maand of twee de resultaten kunt gaan merken. In het wild schijnen paarden ongeveer 20% van de tijd boven kniehoogte te eten, dus die maximale tijd zou ik voor de zekerheid even aanhouden voor je eigen paard. In dit artikel over passieve fysio uit De Hoefslag vind je meer informatie.

 

Opletten met wilgentakken als je hoog in de wedstrijdsport rijdt!

Vanwege de pijnstillende stoffen in wilgentakken is het af te raden om je paard wilg aan te bieden vlak voordat je een wedstrijd gaat rijden. Wordt je paard gecontroleerd op doping, dan zorgt de salicine uit de wilgentakken namelijk voor een positieve uitslag. Rijd je geen wedstrijden op hoog niveau, dan kun je je paard natuurlijk wel lekker met deze takken verwennen. En met "verwennen" bedoel ik uiteraard dat gras of hooi nog steeds de hoofdmoot van het dieet van je paard uitmaakt en de takken een extraatje zijn.

 

Geef jij je paard weleens takken te eten? En heb je je hooinet of voerbak weleens op een andere hoogte gehangen? Ik ben benieuwd!

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Wil jij je paard ook op andere manieren bezighouden dan met eten? Ik denk graag met je mee om oplossingen te vinden die bij jou en je paard passen. In een gratis telefonisch Blij Paard Blij Mens-gesprek van een half uur kunnen we het over dit onderwerp hebben. Ik geef je sowieso een tip waar je verder mee kan, dus kijk snel hier voor meer informatie of stuur me een app .

PPS: Meer weten over wat paarden nodig hebben om zich lekker in hun vel te voelen? Tijdens mijn online masterclass over paardenwelzijn vertel ik je daar alles over. Kijk even hier wanneer de volgende gepland staat.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .