Expert in paarden- en mensengedrag
Drinken is iets wat zo’n beetje alle zoogdieren regelmatig doen. Het gedrag wordt officieel omschreven als “de inname van water door de lippen tegen of iets onder het wateroppervlak te houden, het met een zuigende beweging tussen iets geopende lippen en tanden door de mond in te brengen en door te slikken” [McDonnell, 2003]. Maar waarom drinken ze zoveel water op een dag?
Hoeveel water een paard precies nodig heeft per dag hangt af van zijn gewicht, de hoeveelheid vocht die hij binnenkrijgt via zijn voeding en hoeveel hij zweet. Dat laatste is vooral afhankelijk van de temperatuur en hoe zwaar hij zich inspant. Wij mensen drinken rond de 2 liter water en andere vloeistoffen per dag. Paarden hebben echter gemiddeld zo’n 18 tot 21 liter water nodig (gebaseerd op een paard dat 600 kg weegt; stelregel 30-35 ml/kg lichaamsgewicht). Op warme dagen kan een paard zelfs tot wel 50 liter water drinken. Gigantisch veel dus vergeleken met die paar liter van ons. Vandaar dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je paard de hele dag toegang heeft tot vers water.
Voor paarden is water van levensbelang om hun spijsvertering en hun thermoregulatie (warmtehuishouding) te ondersteunen. Krijgt een paard te weinig water binnen, dan kan hij slechter gaan presteren, last krijgen van een verminderde voeropname, uitdrogingsverschijnselen gaan vertonen en zelfs doodgaan. Ik zie helaas regelmatig paarden die urenlang in een zandpaddock staan zonder water. Bij warm weer kan je je voorstellen dat dit slecht is voor de gezondheid van je paard. Maar ook in de winter is het vanwege de genoemde redenen echt geen goed idee om je paard langere tijd zonder water te laten staan.
Paarden die langdurige en/of zware prestaties moeten leveren, hebben extra veel water nodig. Maar ook paarden die last hebben van diarree, en zogende merries hebben veel meer nodig dan gemiddeld. Voor deze paarden is het dan ook extra belangrijk om ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot stromend water. Een paard dat op de wei staat te grazen heeft minder water nodig dan een paard dat (voornamelijk) hooi eet. Gras bestaat namelijk voor zo’n 84% uit water. Dit betekent echter niet dat je paard op de wei geen waterbak of zelfdrinkbak nodig heeft; hij haalt tenslotte niet zijn hele vochtbehoefte uit het gras en daarnaast loopt die behoefte sterk op als het warm is.
Merk je dat je paard onvoldoende drinkt, dan kan het helpen om te zorgen voor extra zout, bijvoorbeeld via een liksteen. Verliest je paard veel vocht door zware belasting of ziekte, dan kan het helpen om hem elektrolyten te geven. Deze supplementen zijn te koop in pastavorm en als vloeistof. Let echter wel op dat ze niet teveel suikers bevatten (nog liever helemaal geen), want dan kan het zijn dat je de vochtbalans eerder verder verstoort in plaats van hem te verbeteren.
Heeft jouw paard op een ander moment dan in de zomer weleens extra behoefte aan water gehad?
Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden
PS: Heb jij een vraag over het gedrag van je paard? Stuur me dan graag een foto en/of filmpje van wat hij doet (via WeTransfer.com naar mijn mailadres ), dan geef ik je gratis inzicht in wat erachter zou kunnen zitten.
Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .