Verbeter de band met je paard: doe niets

"Wat? Geintje zeker. Zo makkelijk kan het toch niet zijn?"


Toch wel. Want als je de connectie met je paard wilt verstevigen, dan is samen tijd doorbrengen zonder iets van elkaar te verwachten heel waardevol. Dus nu het weer warmer wordt en de dagen langer, kan ik je echt aanraden om eens bij je paard in de wei of paddock te gaan staan of zitten en gewoon ontspannen te kijken wat hij doet. Verder niets.


Kunnen jullie elkaar met rust laten?

Dat kan trouwens nog best een uitdaging zijn voor jullie allebei. Want heel wat mensen halen hun paard enkel uit de wei of paddock om iets met hem te doen. Daar zijn wij aan gewend, maar onze paarden ook. Dus kan ik me helemaal voorstellen dat je handen kriebelen om je paard te gaan aaien, met zijn lippen te spelen, te poetsen, of iets te trainen. En dat je paard het net zo moeilijk vindt om in jouw bijzijn te gaan eten, met zijn maatje te kroelen, of gewoon maar wat te staan.


Draadje ertussen om niet in de verleiding te komen

Veel paarden zullen vooral in het begin continu om je heen drentelen, omdat je plotseling iets heel anders doet dan wat ze gewend zijn. Mocht het nou voor jou of je paard echt even een brug te ver zijn om elkaar met rust te laten, ga dan net buiten de wei of paddock zitten, of zet met een paar prikpaaltjes een kleine enclave af, zodat jullie elkaar niet kunnen aanraken. Dan is de situatie gelijk een stuk duidelijker en kan geen van beide in de verleiding komen om contact te zoeken. Na een paar van deze sessies kan je eens kijken of het net zo goed gaat zonder dat je achter een draadje of hek zit. Meestal is dat wel het geval en anders doe je het nog een paar keer langer. Niet dat dat verkeerd zou zijn om contact te zoeken, maar dan wel het liefst op de "paarden onder elkaar"-manier: even elkaar aanraken, snuffelen, eventueel wat kroelen, en vervolgens weer je eigen ding doen.


Echt helemaal niets doen dus

"Niets doen" betekent overigens NIET op je telefoon gaan zitten kijken (het beste kan je die in de slaapstand zetten en in je zak laten), geen boek lezen, geen spullen repareren of poetsen, geen muziek luisteren, of wat je normaalgesproken ook doet als je op stal bent. Nee, "niets doen" is "niets doen". Alleen maar kijken, ruiken, luisteren en voelen wat er binnenkomt. Net als wat je paard doet: zijn in het nu. Paarden vinden het namelijk fijn om bij elkaar in de buurt te staan en een beetje te suffen. Aan elkaar frunniken doen ze normaalgesproken niet zo vaak op een dag en meestal enkel met hun vaste grooming-partner. Met samen grazen en niets doen brengen ze daarentegen wel veel tijd door. Het grootste compliment vind ik zelf altijd als ze zich zo op hun gemak voelen in jouw bijzijn dat ze plat op de grond gaan liggen slapen. Daar word ik net zo zen van als zij.


Ga jij weleens gewoon bij je paard in de paddock of wei staan of zitten zonder iets van hem te willen? Wat vindt je paard daarvan? Ik hoor het graag!


Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Heb jij meer nodig om de band met je paard te verbeteren? Kijk dan eens hier hoe ik je daarmee kan helpen.

PPS: Volg me graag op Facebook , Pinterest en Instagram om meer tips te krijgen.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .