Trailerlaad-"hulp"

Je hebt net meegedaan aan een wedstrijd en wow, wat ging het goed! Je rozet wappert trots aan het hoofdstel van je paard en met die winstpunten op zak kan je bijna door naar de volgende klasse. Nog nagenietend wil je je paard in de trailer zetten, maar hij blijft 1 meter voor de klep stokstijf staan. Je zucht en probeert het opnieuw.

En nog eens.

En nog een keer.

En...

Drie kwartier later is je fantastische humeur volledig verdwenen. Je bijt op je tanden. Op de heenweg had je een half uur nodig om je geliefde vierbener in de trailer te krijgen, maar ondertussen duurt het dus al een kwartier langer. En het ziet er niet naar uit alsof er snel verandering in gaat komen, want het lijkt wel alsof iemand zijn hoeven voor de trailer aan de grond heeft gesuperlijmd.

Ondertussen wordt het aantal mensen om jullie heen met de minuut groter. Je probeert je oren te sluiten voor alle - ongetwijfeld goedbedoelde - tips.

Na nog een kwartier test je er toch maar een aantal uit , ook al druisen sommige adviezen volledig tegen jouw gevoel in. Vervolgens geef je je leidtouw met lood in je schoenen over aan iemand die zegt elk paard in de trailer te kunnen zetten. Je krimpt in elkaar als een derde persoon hem met een zweep komt helpen. En bent stiekem een beetje trots op je paard als hij desondanks weigert om een stap dichter bij de klep te zetten.

Uiteindelijk komt de baas van het terrein met een shovellader aan rijden waar een hooibaal op zit geprikt. En nu loopt je paard er eindelijk in. Nou ja, "loopt", "vluchten" is waarschijnlijk een betere omschrijving; hij springt nog net niet over de klep naar binnen. Een paar omstanders rammen de achterstang op zijn plek en gooien de klep dicht.

Zo, klus geklaard. Het publiek verdwijnt.

Jij blijft alleen achter. Werpt een blik door het voordeurtje. Je maatje staat compleet overstuur en doordrenkt van het zweet uit te hijgen. En eigenlijk voel jij je precies hetzelfde als hij. Met een schuldgevoel ter grootte van een wolkenkrabber kruip je achter het stuur en rijd je naar huis...

 

Is deze situatie herkenbaar voor jou? Hopelijk niet.

 

Maar je zal zeker niet de enige zijn die wel deze of een vergelijkbare situatie heeft meegemaakt. Waarna je waarschijnlijk hebt besloten dat je DAT niet meer wil.

 

Vervolgens kan je verschillende dingen doen. Je zou kunnen besluiten om alleen nog maar vanaf de stal buitenritten te maken. En nooit meer aan wedstrijden mee te doen als die niet bij jou op stal worden georganiseerd. Of je paard aan iemand te verkopen waar hij voor de rest van zijn leven in de wei mag staan. Prima idee. Nou ja... als je paard gezond blijft dan. Want wat doe je als hij ziek wordt en met spoed naar de kliniek moet? Dan wil je liever niet 2 uur staan te stressen voordat je op weg kan.

 

Begin op tijd met je trailertraining

De andere - en in mijn ogen betere - aanpak is om te gaan trainen. En wat dat betreft heb ik goed nieuws, want de meeste problemen rond de trailer zijn prima op te lossen door gericht met je paard aan de slag te gaan. Zowel door clickertraining in te zetten, als op de meer traditionele manier met druk en druk weg ("pressure release"), al naar gelang wat het beste bij jou en je paard past. Alleen is het wel belangrijk om op tijd te beginnen als je weet dat je je paard op een bepaalde datum moet vervoeren. En voor de meeste paarden geldt dat "op tijd" minstens een paar weken voor die datum is in plaats van een paar dagen. En bij hele grote problemen en traumatische ervaringen rond de trailer kan het zelfs zijn dat je een paar maanden kwijt bent. Je kunt beter veel te vroeg beginnen en vervolgens al wat ontspannen ritjes met de trailer hebben gemaakt, dan dat je de dag van tevoren beseft dat het maar de vraag is of je hem mee krijgt.

 

Knip het trailerlaadproces in stukjes

De beste manier om trailerladen en -vervoer te trainen is door het hele proces in stukjes te knippen en elk onderdeel afzonderlijk te bekijken. Test uit waar je paard moeite mee heeft en focus daarop. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk rust inbouwt in je trainingen en herhaal elke stap totdat je paard die probleemloos en ontspannen kan uitvoeren. Ga echt pas naar het volgende onderdeel als je paard het vorige onder de knie heeft, anders kan je in de meeste gevallen weer drie stappen terug om van daaruit opnieuw te beginnen. Je paard bepaalt ALTIJD het tempo. Want als je je paard iets probeert te laten doen waar hij nog niet aan toe is, zal hij zoveel stress opbouwen dat hij niets leert. OK, hij leert er wel IETS van, namelijk dat hij het mega-spannend vindt en dat was nou net niet je doel.

 

Lukt het niet, zoek dan hulp

Kom je er zelf niet uit? Loop je vast? Roep dan professionele hulp in. En dat kan je beter vroeger dan later doen, want je hebt je paard binnen de kortste keren iets geleerd wat niet helpt, bijvoorbeeld naast de trailer gaan staan in plaats van de klep op lopen. Of achteruitvliegen als je zo snel mogelijk de achterstang dicht probeert te doen. Omdat trailerlaadproblemen zo vaak voorkomen, hebben mijn collega-paardengedragstherapeuten en -trainers en ik hier enorm veel ervaring mee. Daardoor kunnen we jou een heleboel tijd en frustratie besparen.

 

En kan je binnenkort wel ontspannen en veilig op pad met je paard in de trailer.

 

Hoe makkelijk of hoe moeilijk gaat jouw paard de trailer in? En staat hij onderweg rustig te eten, of is het dan juist een en al stress?

 

Hester Stasse, Very Important Horse - Meer ontspanning, plezier en vrijheid met paarden

PS: Weten waarom de trailer zo'n enorme uitdaging kan zijn voor een paard? Tijdens mijn online masterclasses over paardentaal ga ik hier dieper op in. Kijk voor de eerstvolgende datum even op deze pagina .

Op de hoogte blijven van mijn blogs en artikelen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .